Stolik Szlany

krecha2

New member
Witam ! Panowie kupiłem sobie szklany stoliczek pod LCD, i ten stolik ma wytrzymałosc 40 kg, w moich oczach polka szklana wyglada mizernie(jest dosc cienka) boje sie ze jak poloze LCd wazacy 30 kg to moze stac sie przykra sprawa.. Macie moze jakies pomysly zeby zwiekszyc wytrzymalosc pólki?

Attachments

• 495045757.jpg
    495045757.jpg
    74 KB · Wyś: 1238

DZ_R

New member
Sory, ale chyba nic z tym się za bardzo nie da zrobić...

Albo spraw sobie wytrzymalszy stolik, albo zaryzukuj i postaw sprzęt na tym - może jednak wytrzymuje te 40kg.

Ja dla pewności do mojego TV o wadze 31kg dałem stolik z wytrzymałością górnej półki 100kg...

darcun

New member
Bez reklam
Posiadam od niedawna nowy stolik RTV "MAESTRO" z firmy HUBERTUS ze szklanymi półkami.Wytrzymałość górnego szklanego blatu w/g producenta wynosi max 45kg. Postawiłem na tym stoliku plazmę 42PV80P,która w/g deklaracji Panasonica waży ca 30kg.Więc jest jeszcze rezerwa 15kg. Grubość blatu na którym postawiłem TV wynosi 8mm,a pozostałe 2 półki szklane mają po 6mm(wytrzymałość górnej półki 10kg,dolnej nie podają wytrzymałości,ale ma lepsze podparcie więc powinna wytrzymać ca 15kg).
Początkowo też miałem obawy czy utrzyma plazmę,ale już o tym nie myślę.Producent określając wytrzymałość na udźwig przeprowadził chyba próby w tym zakresie.Ale szkło to nie żelazo i może w najmniej oczekiwanym momencie trzasnąć(odpukać w niemalowane drewno,tzn.w szklaną półkę).

Bartos81

Member
Bez reklam
Zawsze możesz kupić u szklarza jeszcze jedna wyciętra na wymiar szybe i połozyć na blacie, ale pamiętaj że co lerpszy producent robi szyby hartowane i bezodpryskowe więc nawet jakby pekała to zauwazysz zanim tv spadnie na ziemie :)

Gorzej jeśli masz małe dzieci i beda stukać w blat czymś twardym.

ja też bałem sie takich stolików i wybrałem Hubertus Orion Lux, i teraz sie boje że kiedyś wieszak nie wytrzyma :-D

DZ_R

New member
Nie wiem, czy położenie na wierzch ciężkiej szyby nie pogorszy tylko sytuacji - ta oryginalna będzie wtedy obciążona tą dodatkową szybą i telewizorem...

kukuku2

New member
A nie lepiej wykonać test i położyć jakieś przedmioty o ciężarze jaki przewiduje producent i będzie już coś wiadomo.

darcun

New member
Bez reklam
Testy wytrzymałościowe na pękanie szkła

Firmy produkujące stoliki RTV również na eksport np: jak MEBLOLUX czy HUBERTUS na pewno testują wytrzymałość półek szklanych na pękanie.Nie wiem,czy inni producenci stolików (malutkie zakłady) też to robią. Większą gwarancję mamy kupując stoliki z takich firm,które są również eksporterami swoich wyrobów.Tak przynajmniej uważam. :hmm:

Ostatnia edycja:
Do góry