Stereo do Onkyo TX-NR626

darekcy

New member
Witam Wszystkich

Proszę o dobór kolumn do Onkyo TX-NR626. Pokój 16 m2 w prostokącie. Wcześniej korzystałem z Bolero 200, ale są trochę za duże i na wejściu mają 8 omów, no i to już chyba przeżytek :).
Słucham głównie muzyki, czasmi filmy i gry z konsoli.
W pierwszej kolejności chcę zakupić zestaw stereo, a z czasem rozbuduję do 5.1. Myślałem o OLI30. Koszt do 2000-2500 tys.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bolero 200 nie słyszałem. Na Twój metraż Oli30 będą w sam raz. Z Onkyo dobrze się zgrają. Tylko piszesz że głównie słuchasz muzyki (jakiej?) to może lepiej kupić wzmacniacz/amplituner stereo? Chyba że już kupiłeś to Onkyo?

darekcy

New member
Tak , posiadam już ten amplituner i jestem z niego bardzo zadowolony ze względu na funkcjonalność i strem. Chcę go później rozbudować do 5.1.
Słucham głównie rocka i elektroniki. Bolero to tonsil :).

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bolero nie wiedzialem ze to tonsil. A jak lubisz roc to posluchaj sobie paradigmow serii monitor, ja mialem wczesniej te serie i model wlasnie onkyo serii 6 tylko wczesniejsza wersja i bylo ok...

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do muzyki, której słuchasz Oli30 się sprawdzą. Tak jak radzi lolek126 zerknij też na Paradigm Monitor 7 v.7. Słyszałem większy model 9 v.7. Bardzo dynamiczne, szybki bas. Wysokie tony będą bardziej wyeksponowane niż Oli30.

mors111

Active member
Bez reklam
Tonsil Bolero 200 swojego czasu to były flagowe kolumny firmy Tonsil ( jeśli ktoś o nich nic nie słyszał )
Spokojnie nagłaśniały pomieszczenia 2-3x większe niż masz obecnie przy dobrym wzmacniaczu
W Bolego 200 masz w każdej z kolumn basy 2x20cm ( razem 4szt w pokoju 16m2 !! ) , to nawet zbyt wiele jak na taki metraż

jeśli nie były katowane i nie uległy starzeniu ja bym je pozostawił , ale jeśli dźwięk Tobie z nich nie pasuje to Oli 30 spokojnie też wystarczy do takiego pomieszczenia , ale może się okazać że Oli 30 z basikiem 1x13cm + średnio tonowym 1x13cm mogą okazać się dla Ciebie zbyt słabe ( jak już pisałem w Bolego masz 2x20cm + 16cm średnio tonowy )

pasmo przenoszenia w Bolego masz od 35hz , w Oli z racji mniejszej średnicy głośnika od 45hz ( to spora różnica )

jeśli masz możliwość wypożyczenia Oli , to posłuchaj przed zakupem

chcesz je sprzedać ?
za ile ?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
tak jak kolega radzi najlepiej samemu odsłuchać. Ja mam na 19m2 Oli40 i na brak basu nie narzekam. Jest go dużo, ale to wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W przypadku kina pasmo przenoszenia i tak nic nie wnosi, bo przecież odcinamy na 80Hz. Średnicą głośnika też bym się nie sugerował, bo znam kolumny które pomimo mniejszych głośników lepiej grają w stereo od takich kolosów. Najlepiej właśnie odsłuchać i samemu się przekonać.

mors111

Active member
Bez reklam
Krzysiek

słuchałeś tych Bolero ? ( ja już też dawno temu , ale to były bardzo dobre konstrukcje , tak z 15-20 lat temu to kosztowały ok. 2,5kzł )

odcinasz fronty na 80hz ? po co ?

ja ze swoich frontów ( DIY Visatona ) jestem bardzo zadowolony i w kinie nawet nie śmiał bym ich odcinać na 80hz ( same kolumny dają sporo niskiego basu w kinie od 35hz, przynajmniej u mnie jest basu wystarczająco dużo , nawet w kinie bez suba )

wiem że dobre kolumny z małej średnicy zagrają bardzo dobrze

JBL E90 też miały 2x20cm bas i nikt by ich nie wstawił do tak małego pokoju , ale Bolero to inna konstrukcja , całkiem zamknięta z głośnikami wewnątrz o innym charakterze basu ( jak dla mnie niższego i zdecydowanie ciekawszego ) i tym kolumnom nie przeszkadzało że są w pokoju 20m2

w kinie to i bez suba się obędzie przy tych kolumnach , przy odpowiednich ustawieniach amplitunera

darekcy

New member
Dziękuję Wszystkim za sugestywne rady i opinie. Co do Bolero to pomimo swojej starej konstrukcji grają pięknie, a basy są miękkie i przyjemnne dla ucha. Mam je od ponad 15 lat - mój pierwszy zakup :), ale moja :) narzeka, że zajmują tyleeee miejsca no i te 8 om na wejściu, nie wiem czy to nie przeszkadza dla ampli.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A czemu 8 ohmowa impedancja miałaby przeszkadzać? Gorzej by było jakby była dużo niższa np. poniżej 4ohm. Wtedy byłaby możliwość spalenia końcówek mocy.

mors111

Active member
Bez reklam
jak już napisał kolega

8ochm w niczym nie przeszkadza , wręcz przeciwnie , amplituner nie będzie za mocno obciążony a i swoją moc pokarze

tu masz test 609-tki :

Onkyo TX-NR609 A/V Receiver HT Labs Measures | Home Theater

w stereo dla 8 och spokojnie daje wynik 125W/na kanał ( 2 obciążone ) , a to na Twoje kolumny aż nadto , dla 4 ochm ponad 180W na kanał ( po co ? )

a to że zajmują więcej miejsca to wg mnie nie zaszkodzi

wolisz jechać Mercem klasy S o mocy 250km , czy też np Golfem o podobnej mocy , jedno i drugie jedzie ( ten drugi lepiej przyśpieszy do 100/150km/h , ale jechać Golfem 200km/h to zabójstwo a S-klasa płynie po drodze ) , ale komfort będzie tylko w jednym

darekcy

New member
Przepraszam, ale jestem technicznym laikiem :). Zasugerowałwm się, że ampli ma możliwość ustawień na 4-6 om i może to mieć wpływ na jakość odsłuchu :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek

słuchałeś tych Bolero ? ( ja już też dawno temu , ale to były bardzo dobre konstrukcje , tak z 15-20 lat temu to kosztowały ok. 2,5kzł )

odcinasz fronty na 80hz ? po co ?

ja ze swoich frontów ( DIY Visatona ) jestem bardzo zadowolony i w kinie nawet nie śmiał bym ich odcinać na 80hz ( same kolumny dają sporo niskiego basu w kinie od 35hz, przynajmniej u mnie jest basu wystarczająco dużo , nawet w kinie bez suba )

wiem że dobre kolumny z małej średnicy zagrają bardzo dobrze

JBL E90 też miały 2x20cm bas i nikt by ich nie wstawił do tak małego pokoju , ale Bolero to inna konstrukcja , całkiem zamknięta z głośnikami wewnątrz o innym charakterze basu ( jak dla mnie niższego i zdecydowanie ciekawszego ) i tym kolumnom nie przeszkadzało że są w pokoju 20m2

w kinie to i bez suba się obędzie przy tych kolumnach , przy odpowiednich ustawieniach amplitunera

Słuchałem, ale to było za dzieciaka, więc teraz by trzeba było znowu posłuchać żeby mieć porównanie do współczesnych konstrukcji:) Odcinam kolumny na 80Hz, bo tak jest zalecane przy ustawieniu KD. U mnie dolnym pasmem zajmuje się sub. Co innego stereo, tu z suba nie korzystam. Wiem że niektóre kolumny potrafią naprawdę nisko zejść, ale uważam że w kinie sub to podstawa i takie 35Hz z suba inaczej zabrzmi niż z kolumny. Jeszcze w przypadku małych pomieszczeń dają radę, ale przy większych bez suba jest trochę kiepsko.

mors111

Active member
Bez reklam
Odcinam kolumny na 80Hz, bo tak jest zalecane przy ustawieniu KD. U mnie dolnym pasmem zajmuje się sub. Co innego stereo, tu z suba nie korzystam. Wiem że niektóre kolumny potrafią naprawdę nisko zejść, ale uważam że w kinie sub to podstawa i takie 35Hz z suba inaczej zabrzmi niż z kolumny. Jeszcze w przypadku małych pomieszczeń dają radę, ale przy większych bez suba jest trochę kiepsko.

dziś troszkę pobawiłem się ze zmianą ustawień kolumn:
odcięcie ustawione na 80hz spowodowało :
-załączenie suba w stereo ( nie bawiłem się zbyt mocno o nie znalazłem funkcji , aby przy stereo i nastawieniu odcięcia na 80hz mimo wszystko kolumny grały na full band ) , jak dla mnie zagrało to gorzej niż z samych kolumn ( wyciszenie totalne suba powodowało , że kolumny straciły totalnie dynamikę niskiego tonu , ale tego się spodziewałem )
-w kinie moc basu sporo spadła , jakość bardzo dobra , jednak ja wolę jak w pełni bas wydobywa się też z kolumn ( dość niski bas , bo od 35hz ) które to mocno wspomagają suba
-może to też dlatego że mój sub jest dość mały ( głośnik ma zaledwie 20cm ) , ale bardzo dobry , wolę oglądać filmy z frontami z pełnym pasmem przenoszenia

czytałem kiedyś ( jakiś czas temu , więc już nie pamiętam gdzie ) , że w pełni zadowolenie jest wtedy kiedy to każda z kolumn , jest w stanie przenieść pełną częstotliwość ( a nie jak bywa to w przypadku surrandów od 60-80hz ) i wtedy słuchać np. strzał i bas z tylnej kolumny , a nie strzał z tyłu a bas z przodu

może i u Ciebie jest inaczej bo masz suba w zamkniętej konstrukcji i zdecydowanie mniejszy pokój ( o ile pamiętam 16m2 , ja mam 30m2 + 10m2 wnęka , ale oglądam na tej większej powierzchni pokoju , więc pomieszczenie co jak co jest spore )

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę dziwne to jest, ale może faktycznie u Ciebie ma wpływ wielkość suba i salonu, bo przecież to sub powinien wspomagać fronty i dopełniać basem, a nie odwrotnie. Jak dla mnie właśnie odcięcie kolumn w kinie i przekierowanie na suba, powoduje że sub gra mocniej a kolumny są odciążone. Gdy masz fronty na Full i przekierowanie basu na sub, mam takie wrażenie jakby bas się rozdzielał za te 2 urzadzenia i nakładał, dlatego nieraz się wydaje że basu jest więcej. Osobiście lubię jak w kinie za bas odpowiada sub, a w muzyce daję fronty na full i wyłączam w ustawieniach subwoofer. Jedynym wyjątkiem są koncerty w DD czy DTS, wtedy zostawiam ustawienia kinowe. W ampli możesz ustawić że jak dasz fronty na Full, to bas może grać tylko na nich lub być również odtwarzany na subie, u mnie to się nazywa Double bass.

mors111

Active member
Bez reklam
u mnie w kinie fronty na Full Band i sub na godzinę 10 ( w ampli na "0" ) razem daje sporo basu ( po załączeniu DynamicEq , wręcz niesamowitego kopa )

z samym subem ( też na godzinę 10 ) i kolumny na 80hz , źle nie jest , ale wolę jednak oglądać z kolumnami z pełnym pasmem przenoszenia ( mojej żonie w jednym i drugim przypadku basu jest co najmniej 2-3x za dużo , a po załączeniu DynamicEq przestaje ze mną rozmawiać )

Do góry