Stereo do Onkyo TX-NR626

murgrabias

New member
Taka ciekawostka, próg słyszalnego dżwięku dla człowieka zmienia się z wiekiem. Zaczynamy od 20-40 hZ będąc nastolatkiem a kończymy nawet na 80Hz po 50-tce :) To samo dzieje się z górną granicą częstotliwości słyszalnych, ale z reguły w muzyce nie występuje nic powyżej 4000Hz, więc jest to mniej zauważalne
Brzmi zabawnie, ale poparte badaniami naukowymi, także należałoby zacząć się pytać na forum, ile masz lat :D

Ostatnia edycja:
I

irek6311

Guest
W muzyce mało jest ~ 40Hz i 18kHz dżwięków a to co słyszycie poza tym zakresem często wina celowej obróbki w studiu nagrań ,
zresztą im wyższe pasmo tym bardziej upierdliwe dla uszu a niski bas poniżej 40Hz w dużym natężeniu jest szkodliwy dla zdrowia ,
więc tym co mają sprzęt wysokiej klasy odradzam głośne słuchanie pomimo że tak cieszy .

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
mnie też już morda swędzi :D. Krzysiek po takiej przerwie to już widzę jak tańczysz na stole. Misiaczki z każdym ze słowami kocham Cię stary:) heh

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ja już potańczyłem na wyjeździe integracyjnym, że później doła mialem przez tydzień. Alkoholowi mówimy stanowcze i kategoryczne NIE. No, chyba że się okazja trafi...:grin:

Do góry