Jeszcze raz

, nie mowie ze nie gra tylko twoje powiedze ie ze napedzi 8 kolumn mnie.rozbawilo , bez urazy. Z mojej strony mialem porownanie kilku wzmakow arcama a29 , cambridge audio 651, marantz 6005 i rozumiem ze nie tylko zasilacz sie liczy ale prad musi czerpac skas. Generalnie jestem ciekaw jakby wypadl z moimi glosnikami ten onkyo. BTW jak zasilanie jest slabe to wiem.jak to dziala , najlepszy przyklad mialem z. Amplitunerami gdzie marantz 5009 pod wzgledem dynamiki zostal odsuniety przez onkyo 636...
Aa jeszcze jedno posiadalem kiedys wysoki model technicsa SUV90D i mimo gabarytow i wagi gral bo gral mocy tez bylo ok ale wtedy kosztowal jakies 6 k ktore bym za niego nie dal ...
Pzdr
Kolego widac male masz pojecie o elektronice. Pobor mocy a oddawana moc na kolumny to 2 rozne rzeczy. Te klocuszki co podales to wlasnie sa przyklady gdzie byloby zbyt malo mocy (czesc mocy oddaja w cieplo dlatego sa malo efektywne) np na moich Precision a moge sie pokusic o opinie ze nawet boje sie mojego Onkyo A-9755 podkrecic na maksa zeby nie zjarac moich Tannoyi Precision. Dlaczego ? Po 1 dla twojej informacji to jest wzmacniacz klasy B nie jak te cwoki pisza ze D bo to calkiem inna baja. Tak samo jak twoj amplituner to klasa C a nie D. I to ze pobor mocy nie ma nic wspolnego z moca oddawana na kolumny dlatego ze jest calkowicie inna budowa wzmacniacza wraz w podwojnym odwroconym ukladem Darlingtona. Ty w swoim amplitunerze masz potrojny odwrocony uklad Darlingtona. Roznica jest taka ze ty masz pobor mocy na oko z 1100w a moj wzmacniacz 180w. Tyle ze twoj ampli ma bardzo duzo strat bo masz jeden malutki transformator ( moc idzie w cieplo - dlatego masz piec gazowy) a moj ma malo strat pradowych i powiedzmy 2 razy wiekszoe transformatory dlatego pieca nie ma !!!. A moc jest oddawana na kolumny a nie w powietrze.
Trafo ogolnie nie ma wiazku z tzw efektywnoscia ktorej producenci nie podaja bo by sie osmieszyli. Dlatego w amplitunerach zazwyczaj podaje sie 2 lub 1 kanal wysterowany powiedzmy 200w na 8 omach... co na obciazeniu wszystkich koncowkach pewnie i nie bedzie na 100w...
Dla przykladu w onkyo m5000r to jeszcze lepszy numer zrobili. tam jest pobor mocy 280w i niby oddaja 80w przy 8 omach na kanal. Ale to jest budowa A+B wiec jeszcze inna, wraz z potrojnym odwroconym ukladem Darlingtona w systemie Quad Push-Pull. Tak jakby to rozlozyc na czesci i policzyc to na kanal bedzie 4x80w przy 8 omach czyli 320W na kanal przy 8 omach. A pobor mocy tylko 280 W.
Wiec czemu zazartowalem sobie ze moj wzmak by pociagnol z 8 takich kolumn Tannoya revolution ? bo i nawet 40w na kanal wystarczy by pociagnac taka kolumne, dlatego sa to tak uniwersalne i malo wymagajace kolumny.
Wszystko zalezy od budowy danego wzmacniacza a nie od jego poboru z gniazdka. (oczywiscie omijamy klase AA czyli wzmaki lampowe) o tym ze jeszcze sa wieksze prady wirowe juz w takich transformatorach EI niz w toroidalnych co tez ma wplyw juz mi sie niechce tlumaczyc..
A co do twojego Technics SU-V90D, to nie porownoj dziadka o tych parametrach:
Form - Integrated amplifier
Effective output (20Hz - 20kHz) 120W+120W (6 ohms, 0.005%)
THD 0.002% (Output-power-3dB, 20Hz - 20kHz)
Frequency characteristic 20Hz-20kHz+0 -0.2 dB
0.8Hz-150kHz+0 -3 dB
SN ratio 115dB (at the time of IHF'66 and Power Amp Direct)
Dumping factor 80 (8ohms)
Load impedance main or remote: 6ohms - 16ohms
Input sensitivity/impedance Phono man month: 2.5mV / 47kohm
Phono MC: 170 microvolts/220 ohms
tuner, compact disk, aux, tape:150mV /, 22kohm
Phono SN ratio man month: 88dB (2.5mV input)
MC: 72dB (250-microvolt input)
Tone control Bass: ą10dB (50Hz)
Treble: ą10dB (20kHz)
Loudness control (VR-30dB) +9dB(50Hz)
Power source AC100V, 50Hz/60Hz
Power consumption 220W
Dimensions Width 478x height 158.4x depth of 397mm
Weight 14.7kg
Wszystkie wzmaki ktore podales sa mozliwe ze w polowie mocne i efektywne do Onkyo A-9755. A zaden z nich nie oddaje nawet 100w na kanal przy 8 omach.
Zapraszam do lektury
Pozdro