Stary nudny już problem wybór TV LCD z podświetlanie LED

Skapiec

New member
Witam maniaków TVHD :p

Dwa dni temu padł mój zasłużony CRT 29cal Grundig ( miał około 10 lat :p ) .
Niestety nie udało się go naprawić dlatego chciałbym sięgnąć po nowe technologie.
Wiem, że codziennie wałkujecie ten sam temat dlatego z góry przepraszam :/
Ale chciałbym się dowiedzieć który z poniższych modeli jest dla mnie najlepszy.
Na prezentację którą proponuję Kiki nie mogę sięgnąć ponieważ mieszkam w okolicach Poznania a to się nie za bardzo opłaca :( .
odległość od TV: Tu bywa różnie najmniejsza odległość to 2,5 m a najdalsza ponad 4m ( pokój w kształcie prostokąta )
nasłonecznienie pokoju: Pokój jest mocno nasłoneczniony do godziny 11-12h później już promienie słoneczne nie padają
wymiary pokoju: To nie pamiętam :/
jaki masz obecnie telewizor: BRAK
preferowana wielkość TV: 46" < nie może być mniejszy
jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy na HBO, TVN24.
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem? Nie ma określonej pory. Raz idę do pracy na rano a czasem na nocki itp. A w weekendy prawie nie oglądam TV .
preferowana marka? Nie znam się.
jakie urządzenia będą podłączone? Dekoder N’ki, kino domowe Yamaha, PS3
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 95% dekoder , 5% PS3
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? 1 Kanapa jest na wprost, dwa pozostałem są po bokach
Czy ważne jest wifi lub inna technologia ? Nie interesuję mnie żadne dodatki typu, dysk twardy, wifi, 3D itp. . Najważniejszy to obraz i minimalny input lag :D
ile programów HD? >Obecnie żądny ale mogę w każdej chwili są dokupić :p
ma stać czy wisieć? Stać na stoliku.
jaka klasa cenowa? do max 3500zł

Byłem wczoraj w pewnym sklepie RTV i wybrałem sobie 2 modele :
1. Sharp 46 LX 810 E
2. Sony 46 NX 700
Był jeszcze Panasonic 46G30 ale plazmy trochę się obawiam – wypalanie .
Jestem również studentem studiów zaocznych i czasem jak w sobotę wstanę to włączę TVN24 i czasami zapominam wyłączyć TV :/ .

Co do jakości obrazu to nie mogę się wypowiedzieć ponieważ sprzedawać nie pozwolił mi podłączyć laptopa, powiedział, że mogą się do TV wirusy przedostać :/
Pozdrawiam i czekam na pomoc w wyborze

P.S
Wszystkie modele mieszczą się w moim kryterium cenowym ponieważ wywalczyłem 10% rabatu (stały klient ) :p

Skapiec

New member
Szkoda, że nie mogę edytować :/ dlatego proszę o scalenie postów:popcorn:

Otóż tak, jestem bez TV już dwa tygodnie :(
Chodzę po tych marketach typu MM itp. i każdy sprzedawca chce mi wcisnąć albo LG albo Samsunga :/
Możecie mi doradzić który mam wybrać TV bo naprawdę dostaję już zawrotu głowy :/
Dziś jak wracałem z pracy to zauważyłem na wystawie Philips chyba 46 serii 7000 i fajny miał efekt Ambilight :cool: to już w ogóle zbzikowałem :fool:
Moi drodzy pomóżcie w wyborze chociaż doradźcie który jest warty chociaż uwagi :blagam:
1. Sharp 46 LX 810 E
2. Sony 46 NX 700
3. Philips 46 seria 7000
4. SHARP LC-46LE705 troszkę przeskoczy budżet ale wezmę na RATY :p ( niby Full LED nie widziałem go na "żywo" tylko znalazłem na forum )

Skapiec

New member
Dzięki Guru ;) za propozycję :D
Mam do Ciebie małe dwa pytanka jak wypadają te modele jak ogląda się TV z boku ( czyli około 35-45stopni) oraz który ma najmniejszy imput lag :smile:?
Pytam się ponieważ mam (jak wspominałem wyżej ) pokój w prostokącie :/
Chodzi mi o modele : Sharp 46 le 700 i Toshiba 46VL748 .
Jeszcze jeden mały problem mam nie mogę znaleźć Sharpa w żadnej ofercie :/ i tu kieruję pytanie do Ciebie czy posiadasz taki model ( również o Toshibę się pytam ) i w jakiej cenie
Proszę o info na PW plz :blagam:

P.S
Sharp le700 był wyprodukowany w 2009 roku i czasem nie będzie gorszy od LE 810 E ( który jest nowszy ) ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Są dostępne . Kto ma full leda ten wie jakie są różnice I data produkcji nie ma wpływu na jakość a jedynie na wyposażenie.
Lepsze kąty ma full led.

[youtube]_v3QqlubgtA[/youtube]

[youtube]qgZRHnXFj3U&feature[/youtube]

Skapiec

New member
Witam ponownie :D
Zakupiłem Sharp 46LE810.
Jestem średnio zadowolony :/
Na początku plusy TV :
Czerń naprawdę na wysokim poziomie, biały również jak biały. Podświetlanie matrycy prawie idealne( jak jest czarna scena to widać troszkę jaśniejsze kąty ale tylko w nocy – nie przeszkadza w oglądaniu ).
Również głośniki w TV są na wysokim poziomie.
TV odtwarza bez problemu formaty .avi i .mp4. Co mnie troszkę zdziwiło, otworzyłem wszystkie zwiastuny filmów w 1080p – niektóre miały po 700mb.
Dodatkowo do TV dostałem gratis film na Blu-ray „ Turysta”. Jakość obrazu powalająca ale ……
I tu zaczynają się minusy TV :(
Jak oglądałem zwiastuny i powyższy film mam wrażenie jakby postacie poruszały się nienaturalnie - jakby w zwolnionym tempie ale bez opóźnienia ( również odczułem to jak oglądałem film na TVN i TVNHD).
Kolejnym dużym minusem jest skalowanie sygnału SD.
Każda postać , a w szczególności twarze są bardzo nie wyraźne. Widać na nich same „kwadraciki” a obraz nie jest wyraźny ( na sygnale SD jak i na sygnale HD ) – sprawdzałem różne tryby TV – dynamiczny, gra, film itp. Wszędzie to samo .
Tryb film, PC, standard - nie polecam podłączać PC ponieważ są bardzo duże opóźnienia –kursor myszy jest sporo w tyle .
Białe napisy na czarnym tle wyglądają bardzo słabo – są rozmazane.
Jak na razie tylko to zauważyłem po 2 dniach użytkowania TV .
Kalibrację udało się przeprowadzić za pomocą programu który znalazłem w Internecie ( czas jaki mi to zajęło to około 4h ) .

Pozdrawiam i dzięki Kiki za pomoc

P.S
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to pisać na PW :grin:

Skapiec

New member
Witam Kiki
Podaję Ci moją kalibrację podstawową :
Podświetlenie : +5
Kontrast : +32
Jasność: +5
Kolor: +3
Barwa +5
Ostrość : 0
Wiem, że to nie wszystko ponieważ w menu są jeszcze zaawansowane ustawienia ale jak zaczynałem tam grzebać to obraz robił się taki dziwny, że szok.
Wczoraj znalazłem na tym forum opis "Półprofesjonalna kalibracja projektora" i chyba będę musiał się na nim wzorować :)
Mam nadzieję, że nie pogorszę sobie jeszcze tego obrazu :)

Pozdrawiam

Skapiec

New member
Nie wiem dokładnie o co chodzi :hmm: ale wypiszę parę przykładów może trafiłem :D
OPC: WYŁ
Fine Motion Zaawansowane: WYSOKIE
Tryb Film: zaawansowane WYSOKIE
Aktywny kontrast: WŁ
DNR: automatyczny
Zakres OPC: max +16 min. -16
Tryb AV: użytkownik
Podświetlenie LED : oglądanie

Skapiec

New member
aaa.. załapałem :popcorn:
Tryb AV: FILM