Starcie tytanów 32", który lepszy?

Fox1970

New member
W tym topiku chciałbym poznać wasze opinie na temat 3 konkurentów, wasza opinia pozwoli mi podjąć właściwą decyzję przy zakupie jednego z nich. Oto moi kandydaci:

Philips 32PF9830 cena: ok.9,5kz
LG 32LP1R cena: ok. 6,2kz
Samsung LE32M61 cena: ok. 6,5kz

Kryterium wyboru jest dla mnie przede wszystkim ich funkcjonalność oraz poziom odbioru z różnych żródeł. Jednym z najważniejszych kryteriów jest dla mnie płynność odbieranego sygnału /relacje sportowe, dynamiczne sceny akcji/. Odległość z której będę oglądał to ok. 3,5m. Będę używał TV do odbioru Cyfry+ /40%/ DVD i HDTV /20%/, Kablówki /20%/ i PC /20% - internet + gry/.
Proszę o wasze typy, ja optuję za Samsungiem ale chciaiłbym poznać również wasze rzeczowe opinie w tym temacie. Zapraszam do dyskusji.
PS.
Wiecie może gdzie można dostać te modele taniej? Czy warto poczekać do stycznia, lutego 2006 na obniżkę?

ANDREW

New member
ja w kwestii formalnej: ze wzgledu na brak innych modeli w tym zestawieniu wnioskuje o usuniecie z nazwy tematu słowa:
"tytanów" ;)

kaz

New member
Tak naprawdę to obraz z wszystkich przedstawionych przez ciebie modeli będzie w praktyce bardzo do siebie podobny, ewentualne różnice możesz wykryć w warunkach labolatoryjnych, Ja mam LG, o wyborze zdecydował design (kwestia gustu), jestem z niego bardzo zadowolony. Używam głównie do HDTV i PC, przy scenach dynamicznych nie widzę różnicy w porównaniu do zwykłego telewizora CRT. Dla ciebie istotne może być posiadanie przez LG dwóch tunerów, cena też jest dobra.

szarp

New member
mam 32m61 od ponad 2 tygodni i jestem zadowolony. Obraz z kablowki super, z kompem po d-sub ekstra (dvi (HDMI) nie testowałem), czerń bardzo dobra, design ekstra. Jak dla mnie obraz revelacja. LG i Philips mają tą samą matrycę, różnią się jedynie ceną i bajerami. 2 tunery może i fajna rzecz ale moja kablówka w najbliższym czasie przechodzi na cyfrę więc te tunery to zbytek łaski.

Fox1970

New member
szarp napisał:
mam 32m61 od ponad 2 tygodni i jestem zadowolony. Obraz z kablowki super, z kompem po d-sub ekstra (dvi (HDMI) nie testowałem), czerń bardzo dobra, design ekstra. Jak dla mnie obraz revelacja. LG i Philips mają tą samą matrycę, różnią się jedynie ceną i bajerami. 2 tunery może i fajna rzecz ale moja kablówka w najbliższym czasie przechodzi na cyfrę więc te tunery to zbytek łaski.

Dzięki za info Szarp, moja prośba, powiedz z jakiej odległości oglądasz TV, czy jest jakieś smużenie przy dynamicznych scenach, czy przy oglądaniu z bliska kablówki widać pikselozę? I ostatnia prośba, czy w najbliższym czasie mógłbyś zrobić jakiś teścik podłączenia PC po DVI/HDMI? Inni forumowicze zapewne są również zainteresowani tym wątkiem. Z góry dziękuję za dodatkowe info

szarp

New member
wg instrukcji po HDMI nie ma mapowania pixeli 1:1. możesz podać 1280x720 ale TV przeskaluje na natywną 1366x768. Do filmów nie ma to znaczenia ale pulpit i text mogą być niefajne.
zapodałem mu po d-sub 1024x768 i sobie ładnie przeskalował. Nie miałem mu nic do zarzucenia.

Ja oglądam TV z odległości od 2m 50% do 3.5m 50% i obraz mi się podoba i tak i tak. Są stacje, które nadają słaby sygnał i wtedy obraz jest słaby ale tvp1,2, tvn,polsat,mini mini sa super.

irzi

Member
Fox1970 : pytasz czy do stycznia, lutego 2006r potanieja one ? Sądze że tak, także jak juz tyle wytrzymałeś to i ten miesiąc czy dwa też wytrzymasz ! Tylko też :!: tak można czekać w nieskończoność aż będzie kolejna obniżka ! Trzeba niestety podjąć decyzje - kiedy kupić !!!!!

janunio

New member
Bez reklam
Wybór oczywisty:
SAMSUNG 32M61.
Bo seria M61 to absolutny TOP światowy.
To jedyna seria z panelami S-PVA i z 6,4 miliarda kolorami dzięki 1024 poziomom jasności subpixeli.
Reszta ma to na 256 poziomach.
UWAGA !!!
Dane na stronach polskich SAMSUNG są nieprawdziwe.
Czytajcie na duńskich.

kaz

New member
Moim zdaniem Samsung nie jest najlepszym rozwiązaniem, operowanie samymi danymi technicznymi może być mylące. Po tym co tu piszą entuzjaści 32M61 widzę, że przynajmniej w moim przypadku mogę dziękować Bogu że go nie kupiłem.

Fox1970

New member
janunio napisał:
Wybór oczywisty:
SAMSUNG 32M61.
Bo seria M61 to absolutny TOP światowy.
To jedyna seria z panelami S-PVA i z 6,4 miliarda kolorami dzięki 1024 poziomom jasności subpixeli.
Reszta ma to na 256 poziomach.
UWAGA !!!
Dane na stronach polskich SAMSUNG są nieprawdziwe.
Czytajcie na duńskich.

Dzięki Janunio, tak jak napisałem w moim pierwszym poście "optuję" za tym modelem. Twoja opinia tylko utwierdza mnie w moim wcześniejszym słusznym wyborze. Model ten ma bardzo nowoczesną matrycę, doskonałe 8 milisekundowe odświerzanie, 178 stopniowy kąt widzenia no i te 6,4 miliarda kolorów, które "nasi" przedstawiciele Samsunga gdzieś zaprzepaścili. Szkoda tylko że model ten, seria "M" ,nie występuje w 37", pasowałby mi idealnie, bo 32" to ciut za mało. Może firma ta w niedługim czasie wypuści inny , właśnie taki model ale już z Full HD, z ceną dla normalnych, średniozamożnych pasjonatów HDTV...

kaz

New member
Trochę dziwnie się Fox zachowujesz, utwierdziłeś się w swoim przekonaniu po zadaniu pytań na które w zasadniczej części nie otrzymałeś pozytywnej odpowiedzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
LG Lp1 - lepsze wyposażenie - 2 tunery PIP/ z bajerami użytecznymi- przesuwny , przenikajacy , powiększany/
Duża płynność z sygnału Pal. Pełna rozdzelczość ze współpracy z komputerem.
Wysoki kontarast i dobre kąty oglądania. Większa niż w innych LCD możliwość obracania ekranu na stopce. Delikatnie i płynnie.
Rozmiar często myli - wygląda na więcej cali niz ma.
Oferuje szereg nowoczesnych gniazd połączeniowych (w tym HDMI i DViI)
Samsung
Wysoki kontrast rzucajacy sie na pierwszy plan. Jeśli idziesz na maxa - przerysowuje.
Dostojny wygląd -porywający zarówno młodszych jak i starszych, rozdzielczość natywna z komputera i wspaniała widoczność czcionek.
Skanowanie Progresywne
System dźwięku DACS II (Dual-Acustic Chamber System)
Moc akustyczna 2 x 10 W
Tryby dźwięku: Standard, Music, Movie, Speech, Custom
SRS TruSurround XT
To duże zalety.
Z Philipsami różnie. Kąty i kolor niebieski - nie stawia go w roli faworyta.
Musi być mocny sygnał w jego przypadku.
pozdrawiam

Do góry