Sprzęt której marki lepszy?

W0J3K

New member
Cześć, to mój pierwszy wpis tutaj, szukałem czy nie ma już podobnego wątku ale nic nie rzuciło mi się w oczy więc zakładam nowy :) Na YT oglądałem sporo porównań różnych produktów, starałem się przejrzeć różne blogi czy fora ale nigdzie nie znalazłem informacji na temat tych konkretnych modeli. Może tu jest ktoś kto się z nimi spotkał lub posiada i może coś doradzić :D

Powoli zbliża się okres świąteczny, a co za tym idzie czas promocji lub może pseudo promocji :D
Przymierzam się do zakupu grajbelki. Niestety nie mam miejsca na jakiś fajny zestaw kina domowego więc to raczej jedyne wyjście na poprawę dźwięku z TV.
Od takiego urządzenia oczekuję dobrego, głębokiego basu (na to chyba można liczyć ;)) oraz dobrego odwzorowania tonów średnich i wysokich. Na atmosa specjalnie nie liczę bo ciężko mi uwierzyć w tę magiczne odbijanie się dźwięku po pokoju co nie zmienia faktu, że oczekuję jakiejś przestrzenności :)
I tutaj kiedy myślę o basie i dobrym dźwięku, to od razu do głowy przychodzi mi firma JBL. Jednakże zaciekawiły mnie też rozwiązania firmy Samsung.
Do sedna, mowa o:
  • Soundbar JBL Bar 800
  • Soundbar JBL Bar 1000 Pro

• Soundbar SAMSUNG HW-Q800C
  • Soundbar SAMSUNG HW-Q800D
Jeżeli chodzi o oznaczenia to zupełnie nie wiem co oznacza dopisek PRO w JBL. Zauważyłem, że jest on stosowany zależnie od sklepu. W jednym opisie jest PRO w drugim już nie. Jeżeli chodzi o samsunga, to prócz innej wersji BT również nie widzę różnic wersji C a D.

JBL jest co prawda droższy od Samsunga ale oni, w przeciwieństwie do konkurencji, wszędzie się chwalą mocą swojego produktu. Sub jak i belka są znacznie mocniejsze.
Jednak na niektórych stronach można przeczytać, że jbl nie gra tak dobrze jakby się wydawało. Bas jest mocny ale gra płasko, a belka ma problemy z wysokimi tonami.
W Samsungach znowu moc jest zdecydowanie niższa, nie posiadam też ich TV więc z tego co wiem nie będę mógł skorzystać ze wszystkich funkcji jakie oferuje ich soundbar ale już w tańszych rozwiązaniach oferują system 5.1.2 oraz za niewielkie pieniądze można dokupić dwa głośniki tylne.
Pokój to ~23m, TV LG C2 do którego chciałbym podłączyć belkę po BT lub przez hdmi eARC. Główne jej zastosowanie byłoby do filmów, muzyki czy PS5 więc teoretycznie prócz muzyki to wszystko dźwięk przestrzenny. Ciekawą opcją wydają mi się odłączane głośniki boczne, które odczuwalnie powinny poprawić efekt dźwięku przestrzennego.

Za wszelkie porady i sugestie z góry dzięki :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Teraz pseudo promocji na szczęście coraz mniej.
Z tych co podałeś - do potrzeb Soundbar JBL Bar 1000 Pro - bardzo dobry model.

To nie są rozwiązania teraz firmy Samsung.
To firma Samsung jest właścicielem JBL / Harman.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Od takiego urządzenia oczekuję dobrego, głębokiego basu (na to chyba można liczyć ;)) oraz dobrego odwzorowania tonów średnich i wysokich.

Zapomnij o soundbarach- dzwięk wydobywajacy sie z plastiku ,zawsze będzie dzwiękiem z plastiku.

Soundbar JBL Bar 800

Słyszałem go wielokrotnie u syna-bas z suba owszem ,dudni aczkolwiek według moich standardów nie jest to dzwięk "dobry i głęboki" .O "odwzorowaniu tonów średnich i wysokich" w ogóle nie bedę sie wypowiadał.
Z drugiej strony- na pewno gra to lepiej niż gośniki TV ,no i w tym budzecie raczej nic porządnego nie poskładasz.

W0J3K

New member
No i właśnie to ma dla mnie tu znaczenie
Z drugiej strony- na pewno gra to lepiej niż gośniki TV ,no i w tym budzecie raczej nic porządnego nie poskładasz.

Oboje polecacie jbl 800 lub 1000, a jak do tego ma się w/w samsung? (albo sprzęt który na obudowie ma napis samsung bo nawet nie wiedziałem, że obie te firmy podlegają pod jedne spółki :D)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Muszą się różnić - mimo jednej spólki , żeby nię strzeliła sobie firma właściciel w kolano.

W0J3K

New member
Zapomnij o soundbarach- dzwięk wydobywajacy sie z plastiku ,zawsze będzie dzwiękiem z plastiku.
Zastanawia mnie jak się ma dźwięk z plastikowej obudowy do tego z drewnianej. Pamiętam, że dawno temu miałem wieże sony, mhc 440s jak dobrze pamiętam, pewnie jeszcze gdzieś jest w pudle u rodziców na strychu, w zestawie był sub który to miał może 100wat? oraz dwa głośniki łącznie pewnie też koło tego i grało to naprawdę sensownie. Obudowy właśnie z drewna.
Belka jbl to pewnie plastik i jakiś metal ale sub chyba powinien być drewniany?
A jakieś opinie o LG S90QY 5.1.3? LG dość rzadko pojawia się w jakichś zestawieniach więc gdyby nie to, że posiadam TV od nich to zupełnie zapomniałem o tej firmie :D

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
LG ma modele produkowane przez firmę Meridian.
To w klasie bardzo dobre modele szczególnie jak ktoś lubi jednoimienne.
I masz też w specjalnej ofercie dla członków forum.

Do góry