Sprzęt elektroniczny stanieje nawet o 50 proc.

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Oczywiście, że stanieje, ale czy o 50% ?
Jak czytam ". Za telewizor 32-calowy Full HD..." to dalej juz odpuszczam.
Widać "ręke fachowca". Ile jest modeli 32-calowych Full HD ?
Nie trzeba byc analitykiem, aby przewidzieć niższe ceny.
Kolejna rada z artykułu "Planujesz zakup elektroniki - zaczekaj co najmniej do jesieni". Hmmm, a może do wiosny ?!!!!!
Nie ma to wiele wspólnego z tym artykułem, ale pamiętacie jaką cenę benzyny wróżyli nam "analitycy" na wakacje. 5 ZŁ i co z tego wyszło .... Na nasze szczęście. Taka rola pismaków jest ...... aby pisać, pisać, pisać .... niestety nie zawsze konkretnie. :(

Deimos

Banned
W każdej plotce jest część prawdy, więc dlaczego mam nie zaczekać do jesieni, latem można robić przyjemniejsze rzeczy, niż siedzenie przed ekranem;)

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Ładnie to nazwałeś Deimos "plotka". :)
Oczywiście, że zaczekać można, robiąc przyjemniejsze rzeczy. ;-)

stereoman

New member
Deimos

bo to jest taka Niekończąca Się Opowieść:D.
Potanieje model czegoś tam, który sobie upatrzyłeś. Ale jesienią okaże się , że ten model owszem, jest tańszy, ale już go właściwie nie ma-jakieś resztówki-bo się robi miejsce pod nowe modele:p, które jako nowe są dość drogie, ale od wiosny będą tańsze:p:p:p

Tak to działa.
Moja plazma w ciągu 5 tygodni od zakupu potaniała o 1 000 zł:confused:, i co miałem się szczypać, że gdybym poczekał, to...
Guzik prawda, zaraz potem weszła PV70, która już nie miała tak dobrych opinii jak moja PV60.
Czyli nie żałuję, bo i tak w momencie zakupu, Kiki dał mi cenę najniższą na rynku.
O matko, chwalę Kikiego-proszę o najniższy wymiar kary:-D

pzdr

brun

Member
mam swoje zdanie na ten temat, jakieś 2 miesiące temu chciałem kupić lcd samsunga 40 r82, po dostawie na magazyn w sieci w której pracuje cena oscylowała ok 4300 dla mnie, pojechałem do MM sprawdzić jak się cena kształtuje w tak wielkiej firmie która zapewne ma niższą cenę zakupu, ku mojemu zdziwieniu 5990!!!

jak widać napewno jest z czego obniżyć cenę, a do tego chwyty takie jak "kupujesz bez vatu" dodatkowo przyciągają nieświadomych klientów.

brak możliwości negocjacji w dużych sklepach to kolejna porażka.

i na koniec dodam że nie wierzę w ceny i promocje -50% nie oszukujmy się nikt nie sprzedaje poniżej ceny zakupu chyba że towar jest baardzo stary lub uszkodzony.

stereoman

New member
Przecież wiadomo, że MM to sklep dla idiotów i ceny też:D

Ale od tego są wyszukiwarki cenowe/ skapiec.pl na twój model podaje ceny od 4256-5399 zł/ i stąd mamy pojęcie jaką cenę możemy zaakceptować.
W zakresie cen, które zacytowałem, mieści się 65 ofert, więc jest z czego wybierać.
A że ktoś ma absurdalnie wysoką cenę? Daj mu Boże zdrowie i klientów też:D

Brun, nie ma się co obrażać na zagrywki handlowców, mamy swój rozum i to forum, aby nie dać się przekabacić:p

pzdr

Tomek Koko

New member
Bez reklam
Hm biorac pod uwagę ze full hd to duze tv, to cena ponizej 4000 dla mnie brzymi troche jak wiadomośc podawana przez Radio Erewan ;)

bankrootghost

New member
Przecież wiadomo, że MM to sklep dla idiotów i ceny też:grin:

wydaje mi się, że zupełnie niepotrzebnie nazywasz idiotami klientów MM.
Proponuję trzymać pewien poziom

timbot

New member
Bez reklam
w artykule glownym argumetnem za tanieniem jest to ze sprzet bedzie tanial na jesien bo ciagle tanieje, wiec idac tym tropem na wiosne bedzie jeszcze taniej ;]
a teraz zagadka - ile daliscie 6-8 lat temu za dobry telewizor CRT? pewnie z 4000 a ile kosztuje to co sie teraz sprzedaje jako dobry tv lcd - 4000 to minimum
a moj pierwszy komputer stacjonarny pentium 166Mhz, 64 mega ramu? wtedy najmocniejszy sprzet na rynku poza serwerowymi PentiumPro 200MHz, z monitorem (15') kosztowal 5500. ile teraz kosztuje doby pecet stacjonarny? - odpowiedz: 5500....
wiec tanieje to co wychodzi z rynku i stare modele, a to co jest aktualne to wciaz trzyma ceny... (pomijam inflacje)
kolejna zagadka - okolo 6 lat temu najdrozszy TV CRT do kupienia w polsce? 36calowy soniak panorama 100Hz kosztowal 14000, a ile teraz topowy tv kosztuje? 40 000? tylko ze nie jest to juz CRT
po prostu technologia sie zmienia i lepsze wypiera gorsze, ale ceny obiektywnie ceny nie maleja....
a laptopa mozna kupic za 1500 juz teraz, z oszalamiajacym procesorem CeleronM 1,6GHz....

no i inna sprawa, w artykule maja racje - rynek jest zdominowany przez dwia holdingi MetroAg i DSG International - ci jak mieli juz powalczyc,to juz powalczyli i na jesien to beda spadac przede wszystkim liscie a nie ceny ;]

timbot

New member
Bez reklam
brun napisał:
......

jak widać napewno jest z czego obniżyć cenę, a do tego chwyty takie jak "kupujesz bez vatu" dodatkowo przyciągają nieświadomych klientów.

brak możliwości negocjacji w dużych sklepach to kolejna porażka.

i na koniec dodam że nie wierzę w ceny i promocje -50% nie oszukujmy się nikt nie sprzedaje poniżej ceny zakupu chyba że towar jest baardzo stary lub uszkodzony.
prawda jest ze ceny w marketeach zazwyczaj tylko w promocjach zblizaja sie do cen w sklepach internetowych, ale czesto wynika to z tego ze market nakupil sprzetu i pozbywa sie go z magazynu przez dlugi czas, a w sklepach internetowych ktorysz z 200 sklepow ma ten sprzet swiezo, lub czesto robia aktualizacje cen

a z mitem braku mozliwosci negocjacji w duzych sklepach to na tym forum juz wielokrotnie walczylem. czesto wystarczy poprosic pracownika zeby sprawdzil jaka moze byc aktualna cena tego sprzetu (oraz ile z marzy moga zejsc) i tyle
zreszta w przypadku Saturna to MetroAG przyjelo strategie ze dyrektor sklepu ma udzial we wlasnosci marketu, dzieki czemu traktuje go bardziej jak swoj i autentycznie (choc brzmi to sloganowo) zalezy mu na sprzedaży

a co do promocji 50% - masz racje - to fikcja. jak sprzet stal na polce rok to potem jest wart 50%ceny wiec robi sie promocje ;]
kto sie daje nabrac, tego ból

tez trzeba pamietac ze wielu ludzi woli przepalacic, ale kupc w prawdziwym sklepie a nie w internecie, a to jeszcze nie powod zeby ich idiotami nazywac - jak ich stac to nich placa ;)

brun

Member
timbot napisał:
a z mitem braku mozliwosci negocjacji w duzych sklepach to na tym forum juz wielokrotnie walczylem. czesto wystarczy poprosic pracownika zeby sprawdzil jaka moze byc aktualna cena tego sprzetu (oraz ile z marzy moga zejsc) i tyle

widocznie różnie bywa w różnych miastach, nie wyssałem tego z palca, próbowałem w dwóch różnych sieciach w Radomiu i w Lublinie niestety bez skutecznie.

stereoman

New member
bankrootghost napisał:
Przecież wiadomo, że MM to sklep dla idiotów i ceny też:grin:

wydaje mi się, że zupełnie niepotrzebnie nazywasz idiotami klientów MM.
Proponuję trzymać pewien poziom

To był skrót myślowy o płacących 5900 za coś w cenie rynkowej 4300zł.
Ale przepraszam, sam też wpadam do MM, więc na mnie też padło:D

pzdr

timbot

New member
Bez reklam
sorry, oczywiscie bywa roznie, moja teoria w praktyce niekiedy ma spektakularne sukcesy, ale czesto i porazki... powinnienem napisac ze bywa roznie. a nie da sie ukryc z mam komfort pojechania do janek i zajscia w ciagu 10 minut do trzech kauflandow z elektronika (z ktorych w jednym - euro agd- na starcie mnie olewaja)
moze im wiecej takich upierdliwcow jak ja (i Ty), tym predzej wszedzie bedzie mozna zawalczyc

Do góry