Splitter (rozdzielacz) HDMI?

JackS.

New member
Bez reklam
mat74 napisał:
:D-masz jakies problemy z czytaniem ?!- cytuje twoja wypowiedz odnoszaca sie do wyjscia HDMI a ty podajesz informacje dotyczace wyjscia component....
fragment instrukcji do ktorej podales link...

HDMI Output Connections
Connect the HDMI Output#to an HDMI
input on your video display. Thanks to the
AVR 255/AVR 355’s video processing system, all
video input signals are converted to an HDMI
output, so only one connection is required
between the AVR and your display.

no wlasnie.....?!​

Opss... Masz rację. Ten amplituner nie potrafi na wyjście COMPONENT wysłać niczego co weszło wejściem HDMI, ale odwrotnie już tak.

JackS.

New member
Bez reklam
spens napisał:
WITAM
drazac dalej temat moj, mam kolejne pytania.
34rtv_okablowanie_copy_v.jpg

i teraz pytania:
jakie wybrac kabel do puszczenia dzwieku z dekodera n-ki do drugiego tv, cinch czy optyczny? dodam tylko ze drugi odbiornik bedzie oddalony od dekodera o 15metrow.

Jeśli twój telwzior ma wejście optyczne, to oczywiście optykiem. Jeśli ma tylko cinche, to cinchami.

czy chcac ogladac telewizje z n-ki tylko na jednym tv moze byc problem z przesylem sygnalu na drugi odbiornik tv ze wzgledu na ochrone HDCP i bedzie trzeba zastosowac kabel iHDMI pomiedzy dekoderem a amplitunerem?
To zależy od sposobu działania twojego amplitunera w trybie stand-by. Aby go sprawdzić postaw rekorder przy amplitunerze i połącz je zwykłym kablem HDMI. Recorder powinien być ustawiony na wypuszczanie sygnału łączem HDMI. Teraz włącz recorder i obseruj jego wyświetlacz. Jeśli niezależnie od tego czy amplituner jest w trybie stand-by czy też jest włączony na wyświetlaczu recordera pali się nazwa kanału, to kabel iHDMI nie będzie ci potrzebny. Jeśli jednak po przełączeniu amplitunera w tryb stand-by na wyświetlaczu recordera pojawia się komunikat "Problem HDCP", to oznacza to, że zawsze gdy amplituner będzie zgaszony (w trybie stand-by) zniknie ci wizja idąca po COMPONENCIE. Problem ten rozwiązuje kabel iHDMI, który eliminuje pojawianie się komunikatu "Problem HDCP".

JackS.

New member
Bez reklam
spens napisał:
mam jeszcze jedno pytanie, czy jesli tv niema zlacza chinch to mozna zastosowac przejsciowke euro=chinch wejscie>?

Jeśli TV ma wejście COMPONENT, to powinien mieć też wejścia cinch stereo dla głosu skorelowane w wejściem COMPONENT.

Jak TV odtwarza obraz z wejścia COMPONENT, to wejście EURO jest nieaktywne, więc głos z tego wejścia jest też ignorowany.

spens

New member
JackS. napisał:
Jeśli twój telwzior ma wejście optyczne, to oczywiście optykiem. Jeśli ma tylko cinche, to cinchami.
oki, sciagnalem instrukcje i faktycznie jest wejscie :)
mat74 napisał:
co do dzwieku- bedzie chyba problem ,aby wyszedl dwoma zlaczami cyfrowymi (hdmi i optyk)
czyli co wybrac by niebylo problemu?

Ostatnia edycja:

JackS.

New member
Bez reklam
mat74 napisał:
co do dzwieku- bedzie chyba problem ,aby wyszedl dwoma zlaczami cyfrowymi (hdmi i optyk)
Przy ustawieniu nboxa na dowolny z trybów HDMI (576i, 576p, 720p, 1080i) dźwięk wychodzi równocześnie na 3 wyjściach: HDMI, optycznym i na cinchach. W trybach DVI (576i, 576p, 720p, 1080i) dźwięk wychodzi na wyjściu optycznym i cinchach.

Tomaszz

New member
kupujesz takie samo uzadzwnie jak te za 70 zl ,tylko 3x1 tzn. trzy wejscia, 1 wyjscie, nastepnie podlaczasz "odwrotnie" tzn. odbiorniki pod gniazda "input", do gniazda "output" podlaczasz wyjscie amplitunera, przelaczajac wejscia (manualnie) wybierasz odbiornik na ktory ma isc sygnal - oczywiscie idzie tylko na jeden (wspolna praca dwoch odbiornikow jednoczesnie -niemozliwa) , pamietaj !- nie kupuj zadnych rozdzielaczy ze wzmacniaczem sygnalu, ani zadnych automatow !
nie nastepuje zadna ingerencja w sygnal !

Takie rozwiązanie niewiele różni się od przepinania kabli, za każdym razem, gdy chce zmienić odbiornik na którym ma się pojawić obraz. To czy to twoje rozwiązanie w ogóle zadziała zależy od sumarycznej długości użytych kabli HDMI wraz z tym odwróconym pasywnym switchem i ich jakości.

Odgrzewam mega kotleta, w celu podzielenia się swoimi doświadczeniami w tym zakresie :)

Od siebie dodam, że wczoraj wypróbowałem metodę Mata74 czyli zakupiłem najtańszym switch HAMA za 37 zł na 2 HDMI o taki:
2CUCOLC8O2ORIR73.jpg

Podłączyłem go odwrotnie czyli do WYJŚCIA podłączyłem sygnał z kompa (kablem 2 m), a do 2 WYJŚĆ podłączyłem plazmę w jednym pokoju i CRT'ka w sypialni (10m).

Wszystko działa jak należy. Czyli przełączam sobie guziczkami na którym TV chce oglądać obraz.

Po co to wszystko? Wcześniej przełączałem kabel z tyłu telewizora (wypinałem hdmi z plazmy i podłączałem drugi kabel przez łącznik HDMI), bałem się, że w końcu uszkodzę sobie gniazdo w tv od ciągłego wyjmowania kabli. Teraz jest pełna kultura, jedno pstryknięcie i przełączone.

PS: Oczywiście switch jest dyskretnie umieszczony, bo przecież zbytnio reprezentacyjnie nie wygląda :D

Do góry