Soundbar 2.1 z 4k i HDR

dick89

New member
Witam serdecznie,

Rozglądam się za saundbarem belka + sub max.

Chciałbym aby obsługiwał 4k + HDR

Pokój 25m2

Obecny TV KD-55X8507C

Proszę o propozycje.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Nie jestem pewien ale Soundbar nie obsluguje 4k i hdr, owszem są niby Atmos ale to nie to samo co amplituner. Jeśli chcesz poprawić glos z tv to bat jak jajbardziej ale jeśli zależy Tobie na efektach w KD to tylko amplituner....najtańsza opcja to Onkyo656 godna uwagi.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

dick89

New member
Tak myślałem do 2500zł.
Czy szczerze opłaca się inwestować w 4k HDR jeśli już mam taki TV ?

Albo czy za dopłatą mam sklecić sobie jakiś amplituner + kolumny ?

Dzięki

Tak myślałem do 2500zł.
Czy szczerze opłaca się inwestować w 4k HDR jeśli już mam taki TV ?

Albo czy za dopłatą mam sklecić sobie jakiś amplituner + kolumny ?

Dzięki
Jeśli używasz np. Sony PS4 Pro to po hdmi do TV on daje cały efekt video, amp av jedynie przesyła sygnał i jeśli ma możliwość to przetwarza syg hd do 4k.
Amp av jedynie audio robi, czyli Atmos, DtsX itp.
Wszytko zależy ile kolumn chcesz mieć i co oczekujesz od avr.
Jeśli nie zależy Tobie na efektach i nie chcesz kabli to soundbar, jeśli chcesz mieć podstawowe KD 5.1 set to Harman171s+HKTS wystarczy, jeśli myślisz o czymś więcej czyli np.Atmos 5.1.2(2głośniki sufitowe) lub 7.1 set to już Onkyo656 wystarczy ale tylko kasy na sam avr wystarczy.
Tu na forum to Onkyo, Marantz, Denon przoduje z amp av jeśli zaś kolumny to Dali, Heco, Klipsch, Tannoy lub Jbl.
Takie minimum to avr+5.1set. Ceny hmmm....już od Ciebie zależy.

dick89

New member
Dzięki za informacje.

Więc tak:

1. Nie korzystam z konsol, nie gram na TV.
2. Chciałbym tylko polepszyć dźwięki z TV dla codziennego użytku filmy, sport...
3. Jednak jeśli mam się zdecydować coś dokupić i jak podłącze to do TV, to chciałbym również żeby miało to sens i jak będę korzystał z dodatkowego Audio to ma być odczuwalna różnica.
4. Dodatkowo przyszłościowo 4k będzie się rozwijać i będzie bardziej dostępne. Pytanie czy dobrze myślę, 4k sygnał również odzwierciedla dźwięk ? Nie tylko obraz ? Czyli nie mając Audio z 4k to będzie nam tylko dany obraz z TV z 4k rozdzielczością ?
Przepraszam za takie pytania ale jestem laikiem w tych sprawach :)

Dlatego czy warto wydawać na podstawowe 5.1 set 4-5 tyś i korzystać z tego sporadycznie, bo nie spędzam więcej niż max 3h przed TV. Albo kupić lepszą belkę + sub i cieszyć się odczuwalnym lepszym dźwiękiem niż z TV ? (no i bez kabli w całym kącie pomieszczenia).

Moim zdaniem o kinie należy myśleć już przy remoncie i rozplanować wszystko, a potem rozkładać i ukrywać kable z KD.

Pozdrawiam

Dzięki za informacje.

Więc tak:

1. Nie korzystam z konsol, nie gram na TV.
2. Chciałbym tylko polepszyć dźwięki z TV dla codziennego użytku filmy, sport...
3. Jednak jeśli mam się zdecydować coś dokupić i jak podłącze to do TV, to chciałbym również żeby miało to sens i jak będę korzystał z dodatkowego Audio to ma być odczuwalna różnica.
4. Dodatkowo przyszłościowo 4k będzie się rozwijać i będzie bardziej dostępne. Pytanie czy dobrze myślę, 4k sygnał również odzwierciedla dźwięk ? Nie tylko obraz ? Czyli nie mając Audio z 4k to będzie nam tylko dany obraz z TV z 4k rozdzielczością ?
Przepraszam za takie pytania ale jestem laikiem w tych sprawach :)

Dlatego czy warto wydawać na podstawowe 5.1 set 4-5 tyś i korzystać z tego sporadycznie, bo nie spędzam więcej niż max 3h przed TV. Albo kupić lepszą belkę + sub i cieszyć się odczuwalnym lepszym dźwiękiem niż z TV ? (no i bez kabli w całym kącie pomieszczenia).

Moim zdaniem o kinie należy myśleć już przy remoncie i rozplanować wszystko, a potem rozkładać i ukrywać kable z KD.

Pozdrawiam
Nie nie nie 4k nie ma nic wspólnego z audio. 4k to video najprościej mówiąc.
Jeśli chcesz poprawić jedynie audio w TV to soundbar najlepsze wyjście.
Tv z batem możesz połączyć na dwa sposoby:
1) wykorzystując hdmi arc
2) wykorzystując przewód optyczny
Jedno i drugie połączenie jest ok.
Nie znam się na soundbar ale te mogą być w miarę ok, przykłady na ceny nie patrz bo zawsze można wszytko negocjować ;)

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6477945526
Lub
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6625634807
Lub
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6188895643
Lub
Możesz też kupić tej samej marki co TV i też będzie ok ;)

dick89

New member
A czy warto zastanowić się nad amplitunerem + 2 kolumny podstawowe podłogowe ?
Albo wtedy należy już poskładać cały zestaw 5.1

Czy ktoś już miał kontakt z jakimś konkretnym soundbarem i może polecić ?

Dzięki, pozdrawiam

Jeśli chcesz avr +2 kolumny to Onkyo tx 8150. Amp av stereo.
Są i inne amplitunerey 5,7,9,11 kanałowe ale to nie ma sensu kupować dla samego stereo.
Pokój 25m2 to lepszy amplituner stereo lub wielo kanałowy lub wzmacniacz niż soundbar.
Onkyo tx8150 jest praktycznie w tej samej cenie co Onkyo tx 656. Jeśli w przyszłości zdecydował byś się na więcej kolumn i zrobić KD to 656 kup jeśli tylko stereo to to albo wzmacniacz albo amplituner stereo. Do 25m2 na bank już kolumny podłogowe.

dick89

New member
Biorąc pod uwagę Twoją sugestię, to ile by wyniósł koszt zestawu który mozesz polecić. Może uzbieram cos i poczekam z zakupem. Chodzi głównie o poprawę dźwięku z TV

1. Amplituner + 2x kolumny + sub
2. Amplituner + 2x kolumny

Dziękuję

Do góry