Sony zamyka sklepy w USA i zwalnia kolejne 1000 osób.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony zamyka sklepy w USA i zwalnia kolejne 1000 osób.

Restrukturyzacji Sony trwa... . Amerykańskie dowództwo koncernu postanowiło zamknąć 20 sklepów Sony i ciąć 1000 miejsc pracy. Co się stanie w Europie?

sony_b_46147.jpg

Restrukturyzacja Sony bezlitosna trwa... . Sony Store w USa będą zamykane.
Po ogłoszeniu sprzedaży dywizji PC i wydzieleniu produkcji telewizorów , cięcia dotoczyły 5000 miejsc pracy. Teraz kolejny krok. Sony zamyka 20 z 31 sklepów w USA .
Pozostały tylko te które są w ogromnych aglomeracjach, jako flagowe sklepy m.innymi w :

Nowym Jorku, Los Angeles, Orlando, Houston i San Diego.
W ten sposób amerykański oddział Sony pozbędzie kolejnych kosztów i zwolni 1000 miejsc pracy.
Nie jest na razie jasne co stanie się ze sklepami w całej Europie oraz w innych częściach świata.
Ale mówi się, że Sony wprowadzi zasady podobne do tych zastosowanych w USA.

W związku z tym Mike Fasulo, prezes i dyrektor operacyjny firmy Sony powiedział, że choć jest to trudna decyzja, ale jest absolutnie niezbędny krok, aby umożliwić firmie rozwijać się w przyszłości.
dday

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jakby wczesniej mysleli to teraz by nie musieli zwalniac... jakby mieli ceny na tv z 2012 roku gdzie byly naprawde dobre to moze teraz mniej byloby zwolnien, choc tak naprawde to kilka lat temu juz trzeba bylo podjac pewne kroki. szkoda tylko ludzi. Na szczescie USA to duzy kraj i zapewne wiele z tych osob gdzies znajdzie prace, gorzej juz bedzie w Panstwach typu Polska gdzie bezrobocie juz jest ponad 14%.

slawko_23

New member
Bez reklam
W tym roku zapowiadają dużą gamę tv i lepsze cenę. Zobaczymy, jednak nadal łezka w oku się kręci za modelem z 2012 HX850....

D

Deleted member 121090

Guest
jakby mieli ceny na tv z 2012 roku gdzie byly naprawde dobre to moze teraz mniej byloby zwolnien.
Nieprawda.
Przyczyn upadku tej firmy było dużo, dużo więcej.
Niska jakość produktów, produkowanie wyrobów jednorazowych, bez możliwości naprawy, niska ich trwałość, nienadążanie za innowacjami, łamanie praw konsumentów itd.
To wszystko przestało licować z wypracowanym w latach 80-90tych prestiżem tej firmy.
I klienci to zauważyli.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja mam poczucie że własne Ego ich sprowadziło na te tory. Co gorsza dalej ich trzyma....

Jeśli chodzi o telewizory będą zamawiane u innych producentów przez inny podmiot. Zostanie tylko znak handlowy Sony. Nie będzie działu Sony TV , nie będzie inżynierów pracujących nad jakością.

Sławko 23 - to tak jakbyś Ty zamówił na rynek telewizory pod swoją nazwą SŁAWKO , będą miały ( jeśli w tej samej fabryce podobne lub takie same podzespoły) . Inaczej mówiąc co zamówisz w fabryce, jakie komponenty - taki sprzęt otrzymasz. Na taśme tej samej raz lecą Sławko, raz Technika a raz JVC ...itp.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
To wszystko przestało licować z wypracowanym w latach 80-90tych prestiżem tej firmy.
I klienci to zauważyli.

... wtedy nie było też silnej konkurencji.
W Pewexach i Baltonach królowało Sony oraz Panasonic/Technics.
Alternatywą były ewentualnie Sharp, Otake, Sanyo, Aiwa.

Od tego czasu producenci z Korei Płd. (Samsung oraz LG - dawny GoldStar) zostali dwoma największymi producentami TV na świecie.

ernet

Active member
Bez reklam
J
Jeśli chodzi o telewizory będą zamawiane u innych producentów przez inny podmiot. Zostanie tylko znak handlowy Sony. Nie będzie działu Sony TV , nie będzie inżynierów pracujących nad jakością.
Powoli zastanawiam się nad zmianą TV i myślałem o Tv Sony, ale z tego wynika,że kupiłbym tylko znaczek na TV. Czy modele na 2014, to już właśnie nie będą ( " w środku " ) Sony ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli zamkną dział telewizorów to po co im inżynierowie ?
Na razie mają wydzielić ten dział.
Podobnie jak Vaio.
Wydzielili i sprzedali inej firmie.

ROTEL6

New member
Rynkiem rzadzi cena z tad te problemy a dopiero w tym roku dopasowali sie cenowo do konkurencji oby nie bylo za pozno ja im zycze aby wyszli z tej trudnej sytuacji, lubie ta firme zawsze kiedy polecam komus lub sam kupuje tv wybieram pomiędzy sharpem a sony wlasnie.

dominlesne

New member
Ciekawe jak to pogodzą to z zapowiadanym streaming-iem gier bezpośrednio na tv. To byłoby coś - kwestia, które serie miałyby taką możliwość. Prawdopodobnie będzie dotyczyć to flagowych serii, co zysku firmie nie przyniesie. Konsole i tak się sprzedały, więc kwestia odebrania potencjalnych klientów dla ps4 już teraz nie jest wymówką.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nieprawda.
Przyczyn upadku tej firmy było dużo, dużo więcej.
Niska jakość produktów, produkowanie wyrobów jednorazowych, bez możliwości naprawy, niska ich trwałość, nienadążanie za innowacjami, łamanie praw konsumentów itd.
I klienci to zauważyli.

Przede wszystkim trzeba było zrozumiec co napisalem to po pierwsze... po drugie nieprawda jest to co piszesz a na pewno nie działa to tak jak opisujesz. Jesteś zaslepiony swoim przypadkiem i wszystkim wmawiasz jak to wszystko się psuje od sonego. Pisalem już Tobie ile mam rzeczy od Sonego i jeszcze ani jedna rzecz mi się nie popsula od tej firmy, rekordzistaka jest stara cyfrowa kamera ma już ponad 10 lat i działa az furczy. Ty miałes dwie rzeczy na krzyz i akurat Ci się popsul tv i wszem i wobec piszesz jak to się psuja rzczy od Sonego.. Przeciez to jest chore...
Wiele roznych rzeczy wplynelo na to i zgadzam się z Kikim ze ich Ego przerosło i zyli lepiej niż to nalezo robic ( chodzi o gore tej firmy) plus mieli troszkę pecha zalania fabryki , magazynow itp..ale maja to co maja miedzy innymi na własne zyczenie.
Ale glownym czynnikiem jest cena Kolego i nikt tego nie zmieni. Wczoraj widziałem tv 65 cali 4k Samsunga za niecale 18 tys, a do tego dodaja za 1 zl tv 22 cale . 10metry dalej stal tv 4k 65 cali panasonica za 22 tys i sonego 65 cali 4k za około bodajże 20 tys. Teraz przyklad panasonica z tego roku - nowy tv 4k w 55 calach będzie kosztowal więcej niż Samsunga 65 cali i już nie wspomnę o tym ze przy Samsungu dodaja dodatkowo tv 22 cqale. Oczywiście z tego roku tv 4k Samsunga będzie kosztowal więcej ale i tak znacząco mniej niż panasonica czy sonego.
Wiec jak normalna firma moze z czyms takim konkurować????? Ale nie przejmuj się za 2-3 lata jak nic się nie zmieni obudzisz się i jak kiedys nie zobaczyles rano teleranka tak teraz obudzisz się i będą dwie firmy Samsung i Lg jeśli chodzi o tv i będziesz mial problem z glowy z narzekaniem na firmy bo będzie monopol. I mało tego beda ceny na pewno wyższe niż teraz..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jeśli zamkną dział telewizorów to po co im inżynierowie ?
Na razie mają wydzielić ten dział.
Podobnie jak Vaio.
Wydzielili i sprzedali inej firmie.

Kiki a slyszales o tym ze 4k tv beda robione przez Sony ? Na jakims forum USA kumpel czytał ze wlasnie 4k beda robione przez Sony i tylko wysokimi produktami beda się zajmowac jeśli chodzi o tv. W jakims stopniu w Sony Store tez Pan o czyms takim wspominal... ale na ile to ma sie z rzeczywistoscia to juz moze byc inna bajka.

tdx

New member
Bez reklam
Obiektywnie czynniki to:
Cena za to samo u konkurencji mam taniej

Dziwna polityka jesli chodzi o multimedia czyli jeszcze 2 lata temu tv sony nie obslugiwaly mkv, a system plikow byl tylko fat32

po prostu Sony przespalo ten moment kiedy w tv zaczal liczyc sie nie tylko obraz ale szeroko rozumiane multimedia

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Obiektywnie czynniki to:
Cena za to samo u konkurencji mam taniej

Dziwna polityka jesli chodzi o multimedia czyli jeszcze 2 lata temu tv sony nie obslugiwaly mkv, a system plikow byl tylko fat32

po prostu Sony przespalo ten moment kiedy w tv zaczal liczyc sie nie tylko obraz ale szeroko rozumiane multimedia

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

Oczywiście to rowniez miało wpływ - zgadzam się z Toba, ale i sa tacy ludzie jak ja dla ktorych w wogole to nie ma znaczenia , mało tego dla mnie w wogole mogloby nie byc zadnego smart tv, mi to w wogole nie jest potrzebne a w zamian za to miec naprawde super obraz...ale bardzo wielu osobom zalezalo na tym, a Sony chcac miec wieksze korzyści z wytworni filmowej nie dawali takiej możliwości w swoich tv i poleciało... Generalnie decyzja kupna wytworni filmowej to był niewypal ale ktos taka decyzje podjal, a teraz wiadomo jak jest z kupowaniem oryginalnych filmow..
Kolejnym jestes, ktory twierdzi ze jednym z najwazniejszzych czynnikow jest cena, to jest podstawa i to juz nawet w krajach bogatszych niż Polska. A co dopiero w takich krajach jak Polska czy jeszcze biedniejszych choćby jak Ukraina - srednia pensja to 800 zl..

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Przede wszystkim trzeba było zrozumiec co napisalem to po pierwsze... po drugie nieprawda jest to co piszesz a na pewno nie działa to tak jak opisujesz. Jesteś zaslepiony swoim przypadkiem i wszystkim wmawiasz jak to wszystko się psuje od sonego. Pisalem już Tobie ile mam rzeczy od Sonego i jeszcze ani jedna rzecz mi się nie popsula od tej firmy, rekordzistaka jest stara cyfrowa kamera ma już ponad 10 lat i działa az furczy. Ty miałes dwie rzeczy na krzyz i akurat Ci się popsul tv i wszem i wobec piszesz jak to się psuja rzczy od Sonego.. Przeciez to jest chore...
Wiele roznych rzeczy wplynelo na to i zgadzam się z Kikim ze ich Ego przerosło i zyli lepiej niż to nalezo robic ( chodzi o gore tej firmy) plus mieli troszkę pecha zalania fabryki , magazynow itp..ale maja to co maja miedzy innymi na własne zyczenie.
Ale glownym czynnikiem jest cena Kolego i nikt tego nie zmieni. Wczoraj widziałem tv 65 cali 4k Samsunga za niecale 18 tys, a do tego dodaja za 1 zl tv 22 cale . 10metry dalej stal tv 4k 65 cali panasonica za 22 tys i sonego 65 cali 4k za około bodajże 20 tys. Teraz przyklad panasonica z tego roku - nowy tv 4k w 55 calach będzie kosztowal więcej niż Samsunga 65 cali i już nie wspomnę o tym ze przy Samsungu dodaja dodatkowo tv 22 cqale. Oczywiście z tego roku tv 4k Samsunga będzie kosztowal więcej ale i tak znacząco mniej niż panasonica czy sonego.
Wiec jak normalna firma moze z czyms takim konkurować????? Ale nie przejmuj się za 2-3 lata jak nic się nie zmieni obudzisz się i jak kiedys nie zobaczyles rano teleranka tak teraz obudzisz się i będą dwie firmy Samsung i Lg jeśli chodzi o tv i będziesz mial problem z glowy z narzekaniem na firmy bo będzie monopol. I mało tego beda ceny na pewno wyższe niż teraz..
Jesteś nieuprzejmy!
Dlaczego robisz mi przytyki personalne?!
Mam prawo mieć zupełnie odmienne zdanie od Twojego. To jest forum dyskusyjne.
Ja Cię nie obrażam, tylko wskazuję na rzeczy z którymi się nie zgadzam w Twoich wypowiedziach.
Dla Twojej informacji, ja cały sprzęt kupowałem w Sony. Do czasu.
Miałem dwa ich topowe TV, najwyższe modele. Cały zestaw kina domowego łącznie z głośnikami. DVD, amplituner. Mam w dalszym ciągu ich odtwarzacz BD, wysoki model laptopa, aparat
fotograficzny. Ja nawet paluszki do pilota kupowałem Sony!
I mam prawo do wyrażenia swojej opinii na temat upadku tej firmy. Mało tego. Jak wiesz, już prawie trzy lata temu przewidywałem tej firmie marny koniec, jeśli będzie traktowała klientów tak jak mnie potraktowała.
Okazało się, że niestety miałem rację.

.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prawda jak zwykle lezy gdzies po srodku.
Ja wiem jak to wygladalo przez cale lata u mnie i u kilku znajomych.
Zawsze i w kazdym wypadku hamowala mnie cena (TV), nie byla adekwatna do oczekiwan i odstawala (w znaczacy sposob) od konkurencji.
Wymienialem tv co roku, zawsze na liscie zakupow pod nr.1 byla marka Sony, ale ich ceny byly zaporowe, podobna polityke cenową maja z laptopami.
Cos sie ostatnio ruszylo, ale teraz to mnie moga za przeproszeniem cmoknac, jako szeregowy klient nie mam juz nerwow do nich, a sentyment to za malo.

3echo

Member
Bez reklam

Sławko 23 - to tak jakbyś Ty zamówił na rynek telewizory pod swoją nazwą SŁAWKO , będą miały ( jeśli w tej samej fabryce podobne lub takie same podzespoły) . Inaczej mówiąc co zamówisz w fabryce, jakie komponenty - taki sprzęt otrzymasz. Na taśme tej samej raz lecą Sławko, raz Technika a raz JVC ...itp.

Czyli tak jak Philips.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jesteś nieuprzejmy!
Dlaczego robisz mi przytyki personalne?!
Mam prawo mieć zupełnie odmienne zdanie od Twojego. To jest forum dyskusyjne.
Ja Cię nie obrażam, tylko wskazuję na rzeczy z którymi się nie zgadzam w Twoich wypowiedziach.
Dla Twojej informacji, ja cały sprzęt kupowałem w Sony. Do czasu.
Miałem dwa ich topowe TV, najwyższe modele. Cały zestaw kina domowego łącznie z głośnikami. DVD, amplituner. Mam w dalszym ciągu ich odtwarzacz BD, wysoki model laptopa, aparat
fotograficzny. Ja nawet paluszki do pilota kupowałem Sony!
I mam prawo do wyrażenia swojej opinii na temat upadku tej firmy. Mało tego. Jak wiesz, już prawie trzy lata temu przewidywałem tej firmie marny koniec, jeśli będzie traktowała klientów tak jak mnie potraktowała.
Okazało się, że niestety miałem rację.

.

Kolego ja nie chciałem Cie obrazic czy cos w tym stylu, jesli tak odebrales to przepraszam, oczywiscie zawsze to powtarzam ze każdy moze miec swoje zdanie na dany temat i ciesze sie z tego bo ludzie na Ukrainie czy w Rosji już nie do konca moga sie czyms takim pochwalic.
Jedynie zwracam uwage ze troche przesadzasz ( zreszta w innym watku rowniez przynajmniej jedna, dwie osoby pisalo Ci o tym ) z tymi awariami i podchoddzeniem Sonego do ludzi, nie jest super ale nie jest tragicznie. I na pewno Sony nie ma problemow wyłącznie z faktu podchodzenia do ludzi jak i z powodu awarii , bo wtedy inne firmy ... rowniez miałyby poważne problemy a jak sam widzisz maja się niezle. Kolego czy chcesz tego czy nie podstawowym czynnikiem kupujących w takich krajach jak Polska jest cena i tylko to się liczy. Na dowod tego podalem Ci jaka jest roznica miedzy podobnymi tv roznych producentow. Tak samo jak i Ty lubie rowniez i Panasonica bardzo cenie te firme ale naprawdę mysle, ze jeśli dalej tak będzie jak jest na chwile obecna to Panasonic rowniez moze miec problemy w przyszłości jeśli chodzi o tv.. Dlatego dla nas wszystkich jest lepiej zeby jak najwiecej firm było na rynku bo wtedy jest wieksza konkurencja, a tym samym mniejsza cena dla kupujących.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Czyli tak jak Philips.

Kolego to tez zależy kto kupi ten dzial.. zauważ ze konsole ala Sonego uważane sa za najlepsze na swiecie a nie sa robione przez Sonego tylko przez firme wspolpracujaca z Sonym i to nie przeszkadza zeby była dobrym produktem. Co nie zmienia faktu ze to już nie bedzie takim produktem Sony jak było dotychczas. Chyba ze ta firma ktora kupi dzial zatrudni tych samych inzynierow i oni beda odpowiedzialni za tv. Jakby nie patrzec maja kilka patentow swoich wiec poczekamy i zobaczymy co to bedzie. Generalnie mysle ze Ci co lubia Philipsy to i tak dalej kupia Philipsa pomimo ze jest już w 100% Chinskim tv z tylko logo Philipsa, a Ci co do tej pory nie ufali tej firmie czy tez uwazali ze to tv nie jest dla nich to dalej mogliby nie kupowac nawet jakby Phlips miał ze 30% udziału. I to samo moze byc z tv Sonego.

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Kolego ja nie chciałem Cie obrazic czy cos w tym stylu, jesli tak odebrales to przepraszam, oczywiscie zawsze to powtarzam ze każdy moze miec swoje zdanie na dany temat i ciesze sie z tego bo ludzie na Ukrainie czy w Rosji już nie do konca moga sie czyms takim pochwalic.
Jedynie zwracam uwage ze troche przesadzasz ( zreszta w innym watku rowniez przynajmniej jedna, dwie osoby pisalo Ci o tym ) z tymi awariami i podchoddzeniem Sonego do ludzi, nie jest super ale nie jest tragicznie. I na pewno Sony nie ma problemow wyłącznie z faktu podchodzenia do ludzi jak i z powodu awarii , bo wtedy inne firmy ... rowniez miałyby poważne problemy a jak sam widzisz maja się niezle. Kolego czy chcesz tego czy nie podstawowym czynnikiem kupujących w takich krajach jak Polska jest cena i tylko to się liczy. Na dowod tego podalem Ci jaka jest roznica miedzy podobnymi tv roznych producentow. Tak samo jak i Ty lubie rowniez i Panasonica bardzo cenie te firme ale naprawdę mysle, ze jeśli dalej tak będzie jak jest na chwile obecna to Panasonic rowniez moze miec problemy w przyszłości jeśli chodzi o tv.. Dlatego dla nas wszystkich jest lepiej zeby jak najwiecej firm było na rynku bo wtedy jest wieksza konkurencja, a tym samym mniejsza cena dla kupujących.
Nigdzie nie napisałem, że Sony pada wyłącznie z powodu podejścia do klienta. Napisałem, że między innymi dlatego. Jak się jest najdroższą firmą na rynku to i traktowanie klienta powinno być na najwyższym poziomie. Podobnie jak jakość, trwałość produktów i ich innowacyjność.
A tu niestety nie mamy ani jakości na dzień dzisiejszy, ani trwałości ani innowacyjności.
O traktowaniu klienta szkoda gadać. Notoryczne łamanie gwarancji klientów często tutaj było opisywane na forum. A i sztuczki z uciekaniem od naszego wymiaru sprawiedliwości tylko wpisują się w całość polityki tej firmy.
A i jeszcze Ci zapomniałem wymienić telefony Sony które miałem. Obecnie też korzystam z Xperii.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry