SONY XD8505 Voice Remote Control nie dziala

karlamba

New member
Czesc, tak jak w temacie chodzi o problem z "voice remote control" ktore przestalo dzialac. Szukalem juz rozwiazania na innych forach ale poki co nie udalo mi sie tej funkcji naprawic. Oto czego do tej pory probowalem:
- reset pilota (wyjecie baterii, nacisniecie wszystkich przyciskow po 2 razy)
- restart TV poprzez przytrzymanie power przez okolo 10s
- odlaczenie zasilanie TV na 2 min
- wylaczenie/wlaczenie BT
- ponowne sparowanie "voice remote"

Nie mam za bardzo juz pomyslu bo nic z powyzszych nie dziala. W sumie TV mam od kilku tygodni i nagle to przestalo dzialac. Moze cos robie nie tak. TV mam na andku 5.1.1.

YaNz

New member
Też czasem mam ten problem. Tak na szybko:

- usuń z urządzeń powiązanych BT pilota
- restart TV poprzez opcję uruchom ponownie
- ponowne sparowanie

Bez wcześniejszego usunięcia pilota opcja ponownego sparowania nie jest możliwa.

karlamba

New member
W jaki sposob robisz ponowne sparowanie? W BT czy od razu aktywacje przycisku mikrofonu? Czy moze trzeba zrobic jedno i drugie w kolejnosci?

PS - u mnie po restarcie (punkt 2) i sprawdzeniu w opcjach BT ponownie widze ze mikrofon jest sparowany chociaz przez restartem upewniam sie ze juz go nie ma na liscie...

YaNz

New member
Jestem teraz poza domem więc nie mam jak sprawdzić, wieczorem dokładniej opiszę ale z tego co pamiętam (bo odpukać od 4 tyg spokój):

Jak próbuję aktywować ponownie pilota bez uprzedniego usunięcia sparowania z opcji BT to po naciśnięciu kombinacji na pilocie nic się nie dzieje, mruga jedynie dioda na pilocie jednak ponowne sparowanie nie jest możliwe.

Po usunięciu sparowania wychodzę z opcji BT, robię restart i aktywacja pilota tak jak to było za pierwszym razem. W BT nic poza usunięciem nie ustawiam / sparuję. Restartujesz tv poprzez opcję uruchom ponownie?

karlamba

New member
U mnie ta dioda przy parowaniu wlasnie tak miga tylko kilka razy ale myslalem ze tyle wystarczy bo konczy sie to komunikatem na TV o poprawnym sparowaniu.

Restart TV robie z:
Ustawienia -> TV -> Informacje -> Uruchom ponownie

Po pierwszym uruchomieniu TV po zakupie zadnego parowania itp nie musialem robic i to dzialalo. Zadnych aktualizacji TV nie robilem i auto aktualizacje mam wylaczone.

YaNz

New member
Ok, jestem w domu więc dokładnie opiszę w jakiej kolejności co robię:

Ustawienia - > BT -> lista urządzeń -> pilot / anuluj sparowanie - po wykonaniu w/w czynności jeszcze pokazywało, że pilot jest zesparowany ale po wyjściu oraz ponownym wejściu w listę urządzeń już go nie było.

Ustawienia -> TV -> Informacje -> Uruchom ponownie

Ustawienia -> pilot głosowy -> aktywuj przycisk

U mnie tylko tym sposobem mogę przywrócić funkcje głosowe pilota. Sprawdzałem przed chwilą i wszystko działa. Ja po wyjęciu TV z pudła musiałem aktywować pilot.

karlamba

New member
To tak dla "potomnych" - problem rozwiazany!

Czlowiek sam sobie szkodzi i te problemy mialem tylko i wylacznie z mojej winy. Niestety rozwiazania podane przez kolegow tutaj nie zadzialaly ale tez nie mialy prawa zadzialac i juz tlumacze dlaczego.

Po pierwsze swego czasu postanowilem "pogrzebac" w ustawieniach TV a mianowicie w programach ktore sa domyslnie uruchamiane (Ustawienia - TV - aplikacje). Noi tam oczywiscie mozna aplikacje wylaczyc itd. czyli robic podobne rzeczy jak z service'ami windows... noi coz takiego zrobilem?

Wylaczylem miedzy innymi aplikacje "Google"... ot pomyslalem sobie ze to przeciez wyszukiwarka "tylko"...
Przed chwila cos mnie "tknelo" bo znalazlem taki link:
http://voicecontrol.sony.net/en/201...in-voice-control-is-not-working-properly.html

W zyciu bym nie wpadl ze wyszukiwanie glosowe jest zalezne od aplikacji "Google" - tym bardziej ze sa inne aplikacje systemowe ktore w nazwie maja "voice input" itp. no ale coz... jak zwykle czlowiek uczy sie na bledach swoich przede wszystkim.

Pewnie bym nie wiedzial co bylo przyczyna bo juz mialem dzwonic do Sony supportu i pewnie pierwsze co by zrobili to poprosili o reset do ustawien fabrycznych... - swoja droga to powinni zapobiegac mozliwosci wylaczenia aplikacji zaleznych od siebie tzn. dodac takie zaleznosci miedzy aplikacjami ktore jasno w przypadku proby wylaczenia wyswietla funkcje ktore moga przestac dzialac...

Podsumowujac:
Aplikacja "Google" w tym przypadku jest wymagana do dzialania funkcji wyszukiwania glosowego. Mozliwe ze ameryki nie odkrylem ale moze komus sie to przyda...

Dzieki wszystkim

Ostatnia edycja:
Do góry