Witam Accu masz juz jakies zdanie swoje na podstawie tych dwoch testow ktore zamiesciles. Bardzo jestem ciekaw co ty sadzisz o tym modelu? Pozdrawiam.
lolek
Witam uprzejmie,
W "ciemno" mogę napisać , że ten telewizor firmy Sony 55HX955 ma bardzo dobry obraz pod względem
kolorystyki barw , tzn. że kolory są żywe , naturalne i dobrze nasycone. Nie wymaga od użytkownika
jakichś ekstra zabiegów , aby telewizor prezentował bardzo dobry obraz . Technologia Motionflow , jak zwykle w telewizorach firmy Sony powoduje , że obraz jest płynny , pozbawiony rozmazań , jest ostry,
wyraźny i czysty niezależnie od szybkości akcji czy to w spektaklu jakim jest mecz piłki nożnej , czy
w filmie , gdzie jest dużo scen dynamicznych . Jest kilka jego trybów ,więc każdy użytkownik tego
telewizora może wybrać tryb Motionflow jemu odpowiadający . Niestety nadal występuje efekt"halo".
Firmie Sony tego efektu chyba nie udało się zminimalizować , co udało się firmie Philips w swojej tegorocznej serii 9x07. Wydaje mnie się , że "local dimming" choć dobrze zaimpletowane , to za mała
ilość stref (klastrów),powoduje , że efekt ten nie został zminimalizowany . Telewizor bardzo dobrze wykonany.
Telewizor jest według mnie trochę "za drogi" , lecz ci co mają "wypchany portfel" mogą bez większych
przeciwwskazań rozważyć zakup tego telewizora , po osobistym zapoznaniu się z nim . Alternatywa
ewentualna to zakup starszego modelu firmy Sony z roku 2011 ,55HX920 lub 46HX920 , które mają teraz "przyzwoitą
cenę i reprezentują też bardzo dobry obraz .( z efektem "halo" można żyć)Można również rozważyć
zakup telewizora firmy Philips z tegorocznej serii 9x07 , gdzie można cieszyć się prawdziwą głębią czerni i znakomitym obrazem , choć oddanie barw może być lepsze w telewizorze firmy Sony55HX955.
Oczywiście jest to moje , subiektywne , skromne zdanie.
Pozdrawiam,

accu
:kom: