Sony X85L i soundbar

KrwawyM

New member
Witam.
Kupiłem ten oto TV Sony X85L. Mam jakiś 5 letni soundbar creative. Problem jest taki że nie uruchamia się dźwięk na nim. Jest sam obraz. Czy to hdmi 1 czy earl.

1. Czy to za stary sprzęt żeby TV go nie obsłużył?
2. Czy da się jakoś go podłączyć oprócz optyka? Chciałbym używać jednego pilota.
3. Dekoder też kazał mi TV podłączyć do konfiguracji do Hdmi eArc. Jaka kolejność. Co jest ważniejsze. Dekoder czy nagłośnienie na tym złączu.
4. Co jeśli miałbym do tego PS5? Też bym musiał używać na tym złączu??

Jak to jest? Tyle sprzętu i jedno takie gniazdo. Czysto normalne? Jak sb z tym poradzić mając dekoder, nagłośnienie i konsole?

No i przede wszystkim jak podpiąć i jak ustawić soundbar żeby leciał na nim dźwięk po hdmi bo standardowe glosniki nie są najlepszej klasy. Paroletni byle jaki soundbar z subuferem lepiej sb radzi.

Pozdrawiam.

luck76

Well-known member
Witam.
Kupiłem ten oto TV Sony X85L. Mam jakiś 5 letni soundbar creative. Problem jest taki że nie uruchamia się dźwięk na nim. Jest sam obraz. Czy to hdmi 1 czy earl.
Najpierw zrób to co opisałem poniżej a później zrób tak jak opisałem w ostatnim komentarzu.
1. Czy to za stary sprzęt żeby TV go nie obsłużył?
Nie piszesz jaka belka, więc trudno powiedzieć. Co prawda 5y to nie szmat czasu, więc ARC na pewno ma. Podłącz go pod HDMI 3
2. Czy da się jakoś go podłączyć oprócz optyka? Chciałbym używać jednego pilota.
3. Dekoder też kazał mi TV podłączyć do konfiguracji do Hdmi eArc. Jaka kolejność. Co jest ważniejsze. Dekoder czy nagłośnienie na tym złączu.
Dekoder do HDMI 1 albo HDMI 2
4. Co jeśli miałbym do tego PS5? Też bym musiał używać na tym złączu??
PS5 do HDMI 4
Jak to jest? Tyle sprzętu i jedno takie gniazdo. Czysto normalne? Jak sb z tym poradzić mając dekoder, nagłośnienie i konsole?
Podłącz tak jak opisałem a następnie: Ustawienie -> Kanały&Wejścia -> Zewnętrzne wejścia -> Konfiguracja urządzenia zewnętrznego -> Przy każdym z wejść wybierz "Konfiguruj" i przejdź przez dla każdego z podłączonych urządzeń.
Później kontynuując na pozycji "Zewnętrzne wejścia" wybierz "Format sygnału HDMI" i dla HDMI 1 i HDMI 2 wybierz "ulepszony format", dla HDMI 3 "Standardowy format" a dla HDMI 4 "Ulepszony format (VRR)"
Dodatkowo dla dekodera:
  • na poziomie "Kanały & Wejścia" ustaw sobie Skrót przycisku TV (np dla HDMI 1 lub 2 - zależnie do którego masz podłączony dekoder)
  • na poziomie "Zewnętrzne wejścia" w menu "Konfiguracja dekodera" możesz ustawić konfigurację sterowania dekoderem przez TV.
No i przede wszystkim jak podpiąć i jak ustawić soundbar żeby leciał na nim dźwięk po hdmi bo standardowe glosniki nie są najlepszej klasy. Paroletni byle jaki soundbar z subuferem lepiej sb radzi.
Jak dalej soundbar nie będzie działać daj znać.
Pozdrowienia

KrwawyM

New member
Dekoder jak podepnę do hdmi 1 to będę mógł tak skonfigurować żeby używać pilota od TV do sterowania dekoderem? Bo na początku prosiło żeby podłączyć pod hdmi 3

KrwawyM

New member
Najpierw zrób to co opisałem poniżej a później zrób tak jak opisałem w ostatnim komentarzu.

Nie piszesz jaka belka, więc trudno powiedzieć. Co prawda 5y to nie szmat czasu, więc ARC na pewno ma. Podłącz go pod HDMI 3

Dekoder do HDMI 1 albo HDMI 2

PS5 do HDMI 4

Podłącz tak jak opisałem a następnie: Ustawienie -> Kanały&Wejścia -> Zewnętrzne wejścia -> Konfiguracja urządzenia zewnętrznego -> Przy każdym z wejść wybierz "Konfiguruj" i przejdź przez dla każdego z podłączonych urządzeń.
Później kontynuując na pozycji "Zewnętrzne wejścia" wybierz "Format sygnału HDMI" i dla HDMI 1 i HDMI 2 wybierz "ulepszony format", dla HDMI 3 "Standardowy format" a dla HDMI 4 "Ulepszony format (VRR)"
Dodatkowo dla dekodera:
  • na poziomie "Kanały & Wejścia" ustaw sobie Skrót przycisku TV (np dla HDMI 1 lub 2 - zależnie do którego masz podłączony dekoder)
  • na poziomie "Zewnętrzne wejścia" w menu "Konfiguracja dekodera" możesz ustawić konfigurację sterowania dekoderem przez TV.

Jak dalej soundbar nie będzie działać daj znać.

Pozdrowienia
Witam ponownie.
Zrobiłem tak jak napisałeś. Niestety nie ma dźwięku.

Soundbar to:

Z tego co widzę ma obsługę eArc. Brak głosu jest jak wybiorę system audio.

Za chwilę przełączy się na głośnik tv z komunikatem że zdjęcia.

Z poprzednim tv Panasonic dzial. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić..😩

Attachments

• IMG_2648.jpeg
    IMG_2648.jpeg
    1,3 MB · Wyś: 3

luck76

Well-known member
Witam ponownie.
Zrobiłem tak jak napisałeś. Niestety nie ma dźwięku.

Soundbar to:

Z tego co widzę ma obsługę eArc. Brak głosu jest jak wybiorę system audio.

Za chwilę przełączy się na głośnik tv z komunikatem że zdjęcia.

Z poprzednim tv Panasonic dzial. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić..😩
Pogooglaj, wydaje mi się, że z tym sounbarem jest problem.

KrwawyM

New member
Niestety nowy kabel nie pomógł. Z ciekawości sprawdziłem jak będzie po BT. Jakie było moje zdziwienie że działa normalnie. Bez opóźnienia :)

Do góry