A ja widzę. O ile zakładamy, że miałaby być dodana nadmiarowa czarna klatka (zupełna zmiana uporządkowania kryształów) dostajemy w ciągu sekundy 50x60 czyli 300 ms na niestabilny obraz (smużenie) - przy założeniu, że czas pokazania czarnej klatki wynosi 0. Zostaje najwyzej 700ms na wyswietlenie 50 klatek, a jest to suma zmiany sposobu wyświetlenia obrazu na panelu i pobytu klatki na ekranie. Sorry - kupy się to nie trzyma, a juz na pewno nie poprawia jakości obrazu. 2x więcej smużenia.
Można domniemać, że nie musi to być czarna klatka, tak pisze w materiałach Sharpa, ale patrząc na te liczby słabo widzę poprawę jakości obrazu przy takich czasach reakcji panelu. Nie oszukujmy się - wcale nie widzę. Co więcej całą literatura na necie twierdzi, ze normalny LCD wystarczy odświeżać z częstotliwością 60Hz, właśnie ze względu właśnie bezwładność panela. Zresztą cały pomysł jest lekko absurdalny - pamiętajcie, że istotą pracy LCD (w odróżnieniu od CRT) jest, że po uporządkowaniu kryształu obraz się utrzymuje na ekranie. A problemy dotyczą czasu ponownego uporządkowania kryształów, a nie tego co jest na ekranie (a właściwie czego nie ma) jak w CRT.
To co można znaleźć na necie - nie wiem o jakiej literaturze kolega pisze, bo cytaty wskazują na literaturę o CRT i Plazmach - nie przybliża nas do rozwiązania zagadki. Nie twierdzę z całą pewności, że 100Hz nie istnieje. Tylko nikt nie potrafi wytłumaczyć co to jest 100Hz w LCD... I stąd pojawiające się coraz częściej głosy, że nic. Nie tylko moje...
Jeszcze drobne uzupełnienie. Nawet znalazłem na Necie fajny artykuł o technologi 100Hz w LCD.
http://www.behardware.com/articles/641-1/1rst-lcd-at-100-hz-the-end-of-afterglow.html
Krytyczne przeczytanie ujawnia, że 100HZ to w istocie jest trik z cyfrową obróbką obrazu... I to chyba jest cały komentarz. Autor sam przyznaje, że dostawienie czarnej klatki na obecnych LCD jest... niemożliwe

Reszta to teatr. A co ciekawe obecne plazmy jeśli chodzi o filmy idą w drugą stronę - staraja się wyświetlic dokładnie 24 klatki na sekundę (czyli wolniej), odwrotnie niż to pokazuje Samsung. BEZ żadnej obróbki cyfrowej.
P.S. Byłem optymistą. Wyczytałem, że realny czas reakcji panelu z białego w czarne na obecnych panelach wynosi 8ms. Czyli jest jeszcze gorzej, ale juz nie bede poprawiał liczb. I tak widać o co chodzi.