Sony W829 vs LG 870v

FireBird

New member
Cześć. Co myślicie o takim porównaniu: Sony 55W829 vs LG 55LB870v (ew. 60")?

Szukam porządnego TV (raczej Full HD, a porządny) w 55/60" i dwa W829 niestety musiałem już zwracać (przy drugim się trochę bawiłem z producentem...) ze względu na - jakieś dwie poziome białe linie na matrycy, a za drugim razem ogromny clouding.
Mogę dalej próbować z Sony, ale szczerze mówiąc trochę się zniechęciłem - mimo, że to chyba najsensowniejszy wybór w tym momencie. Ale no właśnie - może najwyższy model z zeszłorocznej rodziny FHD od LG też jest godny polecenia - co uważacie, miał ktoś ten telewizor kiedyś i testował?

FireBird

New member
Nie ma znaczenia, w sensie jeden i drugi będzie tak samo dobry? Sony oferuje chyba lepszą czerń i jednocześnie widoczność w nasłonecznionym pokoju, z tego co czytałem na wszelakich forach.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Salon ma ok. 8x4 metry, ale TV stoi w tak jakby lekko wydzielonym pomieszczeniu 4x3m powiedzmy, chociaż jest to wciąż część salonu.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3/3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? Max. 3/4, najczęściej 1/2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Raczej wyłącznie na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie wisiał
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Praktycznie z każdej strony, prócz zza telewizora - tam jest ściana, ale na przeciwko TV też nie ma okna, więc można powiedzieć, że głównie z boków.
7.Jaki masz obecnie telewizor? Brak, mieliśmy 32" Sony, ale już ok. miesiąc czasu był u nas 55W829 i prócz cloudingu ja nic mu zarzucić nie mogłem
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Możliwie najlepszą jakość obrazu, raczej jeszcze FHD. Przy wyborze TV kieruje się wyłącznie myślą, że będziemy oglądali jedynie filmy, mało sportu. Raczej z dysku, ale czasem też z TV (coś ze standardowego pakietu, ale też będziemy mieli kilka dodatkowych, jak HBO, czy Canal+ pewnie)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Antena zewnętrzna/dysk/komputer
10.Jakie urządzenia ? Czasem też smartfon
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Pewnie ok. 2/3h max. Raczej filmy wieczorem, ale w ciągu dnia też się czasem na pewno zdarzy
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, głównie HD, jak z dysku to już w ogóle po kilkadziesiąt GB plik
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Czasem, głównie YouTube
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Rzadko, może raz na miesiąc max.
16.Preferencje co do marki ? Sony, ale ostatnio mi zbrzydł po problemach z cloudingiem, ale to trzeba znaleźć dobrą sztukę i tyle. Poza tym uprzedzeń do innych raczej nie mam.
17.Preferencje co do wielkości ? 55/60"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Wolny system (ale jako numer jeden stawiam jakość obrazu do filmów)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Najchętniej nie więcej niż 5000/5200 zł, chociaż to już jest dla mnie dużo.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Fajnie by było, ale to nie mus. Obojętne, jeżeli nie męczy specjalnie oczu, to pewnie aktywne

Na koniec dzięki za odzew kiki. Chętnie wysłucham wielu opinii.

Do góry