Sony W829 kilka pytań o obraz i odtwarzanie filmów

kulaz

New member
Witam,
własnie dostałem TV Sony KDL W829B 50 cali i mam kilka pytań.
1. Pierwsze czy są dostępne gdzieś optymalne ustawienia obrazu? Widziałem gdzieś, że ktoś kalibrował by uzyskać idealny balans.
2. Do TV mam podłączony dekoder Multimedii i żeby obraz nie był rozciągnięty muszę oglądać w oknie, korzystając tylko z 2/3 ekranu. Wszystkie inne z 5 dostepnych opcji sprawiają, że obraz jest rozciągniety albo jest tak powiększony, że nie widać połowy. Można to jakiś zmienić i idealnie dopasować?
3. Czy istnieje możliwość oglądania filmów z laptopa przez telewizor bezprzewodowo?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

tomato10

New member
Witam.
1.Chyba optymalnego ustawienia nie ma , wielokrotnie ustawiałem w/g wskazówek tutaj zamieszczonych ale i tak często poprawiałem pod siebie. Poza tym jakość programów jest różna i ciężko dopasować jednoznacznie.
2.Mam dekoder vectry i uważam że ze skalowaniem obrazu radzi sobie bardzo dobrze tzn. wszystko mi pasuje.Może coś z ustawieniami masz nie teges. (sprawdzę jak mam ustawione i odpisze)
3.Oglądam bezprzewodowo filmy z kompa stacjonarnego więc się da. Masz usb jakby co i większość formatów idzie włącznie z 3d.
Pozdro.

Aerofan

Member
Ustawienia jak kolega napisał mają sens chyba tylko przy odtwarzaniu zdjęć. Wtedy można pokusić się o precyzyjne dostrojenie telewizora za pomocą kalibratora.

A jeśli chodzi o oglądanie filmów i seriali - to co z tego, że sobie optymalnie ustawię przy jednym filmie, jak włączę drugi i będzie za ciemno lub za jasno a kolory się rozbiegną. Poza tym filmy często mają nakładane różnorakie filtry kolorystyczne, więc jakiejś większej potrzeby dokładnej kalibracji zupełnie nie widzę. Dostroj sobie do często oglądanego kanału TV, np. TVP czy TVN, a filmy zostaw w spokoju :)

Morich

New member
Drodzy i bardziej doświadczeni koledzy:)

Wszystko się zgadza,ale moglibyście chociaż napisać
co osoby niedoświadczone powinny włączyć/wyłączy aby
osiągnąć efekt w postaci obrazu zbliżonego do naturalnego lub
lepiej-neutralnego.
Bo żarówka świecąca w oczy niepotrzebnie psuje radość
z nowych nabytków (a nowi użytkownicy nie zawsze wiedzą,że
w kilku prostych ruchach można zmienić obraz na przyjemniejszy)

Do góry