Sony - Różne działy różne straty.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście, masz rację. Wszyscy są zadowoleni, nikt na Sony nie narzeka, normalnie przykład kwitnącej firmy.
A wyniki finansowe są sfałszowane.
A zapis w gwarancji, że nie muszą używać do naprawy nowych części, to klienci wyprosili i Sony się ugięło. Wszystko dla dobra klienta.

Ja piszę o faktach że cztery osoby w tym jedna Twoja sooba dostała 100% kasy po 1,5 roku uzytkwoania tv - masakra. A Ty o mani prześladowczej bo rozumiem że już nawet prezes Sony to w nocy Ci się śni... nie wspomnę o tysiącach osób o których pisałeś że są zwolnieni, a nawet pisałeś że firma zbankrutowała... więc to co Sony teraz jest to firma X z Rosji zapewne.
Ja jestem zadowolony z produktów Sony mam wiele rzeczy i jeszcze ani razu mnie nie zawiódł sprzęt tej marki... co nie oznacza że patrzę na nią przez rożowe okulary ale mam do tego ZDROWY dystans którego Tobie brakuje, a nawet śmiem twierdzić że nie ma takiego słowa w Twoim słowniku.. Ale jakbyś chciał wymazać to słowo całkowicie , proponuje oddać te 100% kasy, isć do sądu i wtedy pokaż jaki jesteś odważny i jak żle potraktowano Ciebie - konkret,a nie jesteś Grekiem jak już jest po fakcie.. Pojedź do Grecji - zobaczysz ile cech Grecy mają wspólnych z Tobą...

Ps dla Twojej wiedzy poczytaj sobie ile nagród dostał i ile rekomendacji z testów zachodnich tv Sony najnowszy 4k serii X - o ile zechce Ci sie poszukać w necie, bo najlepiej jakby ktoś Ci to wszystko wyszukał..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z tym portfelem to nie tak do końca.
Owszem, jak mamy porównywalny jakościowo produkt, to liczy się cena.
Ale dopóki mamy produkt dużo lepszy od konkurencji, to cena już tak istotna nie jest. Może być wyższa.
Jednak chcąc mieć markę prestiżową, to trzeba ten prestiż w postaci jakości, innowacyjności i lepszej obsługi klienta zapewnić.

Właśnie o tą porównywalność chodzi. Gdybym wiedział że płacę za wybitny produkt, to sprawa miałaby się inaczej. Tak nie jest. Sony obecnie nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle konkurencji (pomijając design), a jeżeli już coś faktycznie się trafi, to są to produkty zarezerwowane dla nielicznych (czyt. z grubym portfelem) a to za mało żeby utrzymać firmę.
Cała reszta produktów od zawsze była droższa, ale kiedyś przynajmniej wyróżniali się "czymś" na tle konkurencji (której też nie było za wiele), a na pewno nie tak agresywnej jak dzisiaj.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Przecież jak 20 lat temu GoldStar startował u nas, to Sony było co najmniej dwukrotnie droższe za porównywalny produkt. I nikomu to nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie. Kupowało się prestiż i jakość.
I one wtedy były faktem.
A teraz?

Niestety. 20 lat temu Sony produkowało TV które chodziły bez awarii przez 15 - 20 lat ... i wciąż działają.
I wtedy przepłacenie za markę miało sens.
Np. mój 18-letni 14-calowy CRT Sanyo (kiedyś dobra japońska marka) chodzi na działce na wsi (z podpiętym dekoderem DVB-T).
Teraz gdy wszyscy producenci (bez wyjątku) robią podobny szajs (awaryjność i nieopłacalność napraw) to nie warto płacić więcej za samo logo na obudowie.
To samo tyczy się branży AGD.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Teraz Sony nie ma żadnej fabryki, wszystkie modele produkowane są od Vestela w Turcji po różne inne fabryki...

D

Deleted member 121090

Guest
Niestety. 20 lat temu Sony produkowało TV które chodziły bez awarii przez 15 - 20 lat ... i wciąż działają.
Np. mój 18-letni 14-calowy CRT Sanyo (kiedyś dobra japońska marka) chodzi na działce na wsi (z podpiętym dekoderem DVB-T).
Teraz gdy wszyscy producenci (bez wyjątku) robią podobny szajs (awaryjność i nieopłacalność napraw) to nie warto płacić więcej za samo logo na obudowie.
Piszę to samo od dłuższego czasu.
Wszyscy zdają się to widzieć, oprócz lolka126, który za takie poglądy od dłuższego czasu atakuje mnie personalnie, więc przygotuj się na atak:)

astw

New member
Kilka newsów:
- W IKEA brak już systemu Uppleva z 5-letnią gwarancją,
- Funai w Polsce nie oferuje już TV z 5-letnią gwarancją. W RFN wyprzedaje ostatnie egz. z 5-letnią gwarancją.

Konkluzja: jedynie Sony oferuje (obecnie) TV z gwarancją 4 lata.
Które modele Sony produkuje u Vestela?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz nie świeże newsy. Sony daje 5 lat gwarancji ( odpłatnie ale za extra cenę ). Część modeli jest produkowana w Vestelu ale na zupełnie innych warunkach niż modele OEM-owe

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Pewnie że jest racja po części w tym co piszesz, tv obecne nigdy już nie będą takimi jak 15 lat temu, ale to też kwestia szczęścia , ja mam wiele rzeczy od Sonego i jak na razie powtarzam jak na razie nic jeszcze mi się od nich nie popsuło, ale kiedyś ten pierwszy raz na pewno będzie.
O AGD też mógłbym napisać kilka rzeczy ale nie będzie w temacie..

Piszę to samo od dłuższego czasu.
Wszyscy zdają się to widzieć, oprócz lolka126, który za takie poglądy od dłuższego czasu atakuje mnie personalnie, więc przygotuj się na atak:)

Ja też z tego sobie zdaję sprawę ale ja piszę z dystansem, a Ty z klapkami na oczach... tym się tylko różnimy, albo aż tym...ale jak potrafisz ocenić tv na podstawie testu i do tego jeszcze przekręcić słowa ( kontekst) to co w nim jest , to jak można wymagać żeby taka osoba miała zdrowy rozsądek do danej marki i dlatego że oddano Ci 100% kasy po 1,5 roku użytkowania tv..
A jeśli nie czujesz różnicy w tym co napisał KOlega, a tym co Ty piszesz to co ja mogę poradzić..

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Teraz Sony nie ma żadnej fabryki, wszystkie modele produkowane są od Vestela w Turcji po różne inne fabryki...

Witam uprzejmie,
No nie jest tak do końca jak piszesz...
Ja mam telewizor firmy Sony , który wyprodukowany (złożony) został w 2013 r. w fabryce słowackiej
w mieście Nitra , której firma Sony jest mniejszościowym właścicielem . Głównym właścicielem
jest firma Foxconn .

BTW, Lubisz bardzo usuwać posty , które przedstawiają prawdę , tyle że są niewygodne dla Ciebie.

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

firekage

New member
Bez reklam

Nie do końca jest tak z tym AGD. Dam jeden przykład - grubość blach. Niektóre, te najtańsze, mają tak cienką, że w trakcie pracy urządzenia generowane obciążenia przenoszone są na obudowę, a na tej widać jak konstrukcja pracuje. Na droższych tego nie ma. Podobnie z obudowami komputerowymi. Tani szajs ma blachę 0.6mm, markowe mają grubszą (a Chieftec ma 1.0, na której możesz po prostu siadać, kopać...nic się temu nie stanie).

Witam uprzejmie,
No nie jest tak do końca jak piszesz...
Ja mam telewizor firmy Sony , który wyprodukowany (złożony) został w 2013 r. w fabryce słowackiej
w mieście Nitra , której firma Sony jest mniejszościowym właścicielem . Głównym właścicielem
jest firma Foxconn .

BTW, Lubisz bardzo usuwać posty , które przedstawiają prawdę , tyle że są niewygodne dla Ciebie.

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:
Dlatego czasami dyskusja nie ma sensu...

Skoro mowa o Foxconnie - to jeden z największych na świecie dostawców elektroniki. Produkuje płyty główne, ale i np. plastiki dla każdego oemowca. Złączki, porty mają przeważnie loga Foxconna na płytach głównych firm trzecich. Nie chcę kłamać, ale chyba Foxconn robił też dla Apple sprzęt.

Henry

Active member
Bez reklam

20 i więcej lat temu nie tylko Sony produkowało sprzęt na długie lata....teraz to jest po prostu nieopłacalne z punktu widzenia producentów, dodatkowo przyczynia się do tego chęć posiadania przez nas co raz nowszego sprzętu i co raz częstszej wymiany na nowsze modele ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Masz nie świeże newsy. Sony daje 5 lat gwarancji ( odpłatnie ale za extra cenę ). Część modeli jest produkowana w Vestelu ale na zupełnie innych warunkach niż modele OEM-owe

To zależy co kto ma pod pojęciem extra cena, mi dali 5 lat gwarancji za 1 zł, moi dwaj kumple kupowali tańszy tv jak ja i również dostali gwarancję 5 letnią za 1 zł.. Kilka razy byłem świadkiem w SC w Warszawie jak tv za 5 tys sprzedawane gwarancje 5 letnie były za około 500-600 zł .. Czy to jest extra cena?

Do góry