SONY KLD-46HX850 brak wykrycia hdd

cloon

New member
Witam od dwóch dni posiadam hx850 , jestem trochę rozczarowany
nie czyta mi twardego dysku samsung, dioda się w nim pali ale sam tv go nie widzi,
TV narazie stoi na podłodze ;D , czekam na stolik ale właśnie skończyłem oglądać pierwszy film na dvd z ps3 i ....

tv mam nie skalibrowany oczywiście,
ale obraz jest ok , choć różnicy prawię nie widzę od samsunga lcd za 2,5 tysia ojca kupionego 2 lata temu, dźwięk może też nie ustawiony , ale nie powala, raczej słabiutko ... efekt podłogi ??

proszę o podpowiedź co z tym HDD samsunga ??

cloon

New member
Dysk przenośny czyli zewnętrzny SAMSUNG S2 portable 320GB
czyta go wszystkie PC i laptopy które mam, TV LCD dwuletni samsung też go czyta bez problemu
zapisane są w nim w tej chwili filmy .avi .mkv oraz sporo zdjęć

qwerty44

New member
Witam !
Jeśli dysk ma system plików NTFS - telewizor nie bęzie go widział.
Najprostszym rozwiązaniem aby odczytywać zawartość dysku jest użycie DLNA. Potrzebny będzie router i program np. PS3 Media Serwer (darmowy). Konfigurację znajdziesz na forum.
Można też podłączyć dysk pod PC i podłączyć TV z PC poprzez HDMI.

cloon

New member
mam film np.
Tron.Legacy.2010.BluRay.720p.DTS.x264-CHD.xbus.mkv

Shooter.2007.PL.720p.BRRip.XviD.AC3-ELiTE.xbus

jak mam sprawdzic ze to nie jest NTFS ? :)

qwerty44

New member
Podłącz dysk pod PC, następnie ikonka Komputer, otworzy się okno z dyskami, wybierz dysk i prawym przyciskiem myszy Właściwości i tu już znajdziesz jaki system plików ma dysk.

cloon

New member
obraz , czyli zdjęcie zrobione SONY NEX-3 zapisane jako JPG, też nie widzi na tym dysku , to też plik systemu NTFS ?? standardowego ...

cloon

New member
dziękuje , sprawdziłem , system NTFS.
rozumiem, że zdjęcie zrobione w NEX-3 jako JPG wrzucone na ten dysk to automatycznie zmienia się czy jak to tam na plik JPG systemu NTFS ??

cloon

New member
czyli reasumując to ten TV nie odczytuje totalnego standardu i żeby spokojnie podejść do tv coś podłączyć , to muszę kupować routery, lub podłączać laptopy , pc-ty ...
paranoja ...

qwerty44

New member
Telewizory Sony nie czytają nośników zewnętrznych (dyski twarde, pendrive itp.) z systemem plików NTFS.
Obsługują FAT, FAT32 i exFAT.
Proponuję sformatować (wcześniej zrobić kopię danych) swój nośnik zewnętrzny w systemie plików exFAT (podstawowa zaleta w porównaniu z FAT32 to brak limitu wielkości pliku do 4GB).
Po takim sformatowaniu na exFAT (formatowanie pod Windows 7) i przeniesieniu danych na nośnik znikną ograniczenie - telewizor rozpozna nośnik i będzie możliwe odtwarzanie plików większych niż 4GB (np. pliki m2ts)

Zigix91

New member
z tego co się orientuje nie ma takiej możliwości...
Zmiana z ntfs na exfat wiąże się z formatowaniem dysku, tzn z jego całkowitym wyczyszczeniem.

Ostatnia edycja:

siemi1

New member
A jakie sa wady tego exFAT mam dysk sieciowy 1T wd mybook zastanawiqm czy jest sens kinwertowac, chb ze jakis nosnik zewnetrzny co mam 250gb i tam filmy hd wrzucic?

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

Do góry