Jak obiecałem wcześniej, napiszę coś o tym TV - 37EX500.
Piszę tak późno gdyż pierwszy model "bzyczał" od tyłu matrycy co było tak denerwujące że musiałem go wymienić.
Telewizor mam podłączony do:
1. Sygnału analogowego z osiedlowej kablówki
2. Komputera po HDMI@1080p (wydajny PC zużycie CPU 15% przy FullHD)
3. konsoli Xbox360 po HDMI
4. Internetu po kablu (router akurat jest metr obok telewizora)
Ten sony od razu mnie uraczył swoją czernią zaraz po odpaleniu. Po ustawieniu kanałów SD trochę zawiodłem się na samym skalowaniu sygnału, jest gorsze niż w Panasonicu 26LX70P który wcześniej wisiał w miejscu tego sony. Ale cóż telewizora LCD w 37 calach nie kupuje się do sygnału z rozdzielczością w której 1,5m można policzyć pixele obrazu, więc odpaliłem konsolę z grą wyścigową Forza 3 w natywnej rozdzielczości 1080p. W tym momencie dopiero można zobaczyć potęgę tego telewizora. Brak jakichkolwiek lagów a obraz jak z toru wyścigowego. Samo "testowanie" tego sygnału zajęło mi parę ładnych godzinek gdyż ujrzałem tą grę w zupełnie innym świetle. Przy tak dużym ekranie z 1,5m i obrazie "z nad maski" człowiek czuje się zupełnie jak w aucie i zapomina o tym że gra na TV !
W następnym dniu sprawdziłem sygnał z PC. Bez problemu TV jest wykrywany z rozdzielczością natywną jako 1080p z 60Hz. Filmy tak jak i gra z Xbox360 żyleta jeśli mamy dostęp do nagrań 720p lub wyższych. Poniżej tych rozdzielczości z powodu dość bliskiej odległości i (moim zdaniem) słabego skalowania obraz już nie jest taki jak na konkurencyjnych LCD.
Dla przetestowania input laga z PC ustawiłem komputer by "sklonował" pulpit na ekranie monitora i telewizora. Włączyłem Call of Duty Modern Warfare 2, usiadłem przed TV z myszką na stoliku i klawiaturą na kolanach i zacząłem gre. Nie zauważyłem żadnego dyskomfortu w samej rozgrywce i poruszaniu się w dość dynamicznym FPS. Oczywiście pomijając sam dyskomfort gry z klawiaturą na kolanach i myszką na stoliku obok sofy ...
Po tych wszystkich testach obrazu przyszedł czas na sprawdzenie wychwalanego Net.TV od Sony. Mamy tutaj dostęp do parunastu serwis ze streamingiem video które pozwolą nam na przeglądanie różnych, tematycznie poukładanych filmików. Szkoda że mamy dostęp tylko do serwisów popularnych na rynku amerykańskim. Musimy więc liczyć się z tym że większość filmików które tam zobaczymy będzie w ich ojczystym języku czyli angielskim często serwując statystyki z ich rynku gospodarczego itp.
Oczywiście można tam natrafić na coś w naszym języku ale będą to filmiki z serwisów YouTube lub (w mniejszej części) Dailymotion. Jako że sam nie mam problemu z językiem angielskim (a nawet czasami wolę wersję oryginalną niż beznadziejne polskie tłumaczenie) znalazłem dość interesujący serwis z trailerami filmowymi (
New Movie Releases - New Movie Trailers - Movie Releases - Movie Clips, New DVD Releases, Movie Release Dates, Theater Releases, Reviews, 2010, 2009). Mamy możliwość oglądania filmów w jakości HD gdy któryś z serwisów to oferuje (a można powiedzieć że większość z tych serwisów ma taką kategorię) co pozwala nam się cieszyć naprawdę ładnym obrazem.
Po powrocie do analogowego sygnału by obejżeć sobie "starą, dobrą" telewizję i lekkim rozczarowaniu pierwszym efektem jaki jest po przejściu z HD na analog przestałem zwracać na te "małe" niedociągnięcia uwagi i zabrałem się za lekkie "podrasowanie" obrazu i sygnału na ulubionych kanałach.
Z profilu ogólnego:
- zwiększyłem podświetlenie z 5 na 8 (9,10 nie poprawia według mnie obrazu a pewnie więcej prądu zużywa)
- Kontrast - Maks
- Jasnosc - 53
- Nasycenie - 52
- Temperatura barw - Ciepłe-1
- Ostrość - 15 (w HDMI mam tu wartość 5)
- Motionflow - Standard
Zaawansowane:
- Korekcja czerni - Mała (w obrazach z HDMI tutaj mam Średnią wartość)
- Zaw. zwieksz. kontrastu - Średnie
- Automatyczne ograniczenie światła - Średnie
- Żywy kolor - Min.
Reszty opcji z obrazu nie ruszałem, podejżewam że to dość dobry kompromis w ustawieniach między "przesyconymi" kolorami a naturalnymi.
Co do samego sygnału analogowego to oczywiście trzeba włączyć Obraz inteligentny. Uaktywniłem tutaj opcję ze znacznikiem który pokazuje mi poglądowy pasek na dole zmieniane kanału informując mnie o jakości samej transmisji. Pojedyńcze kanały można dostroić w programowaniu ręcznym zmieniając wartości w pozycji ARC.
Sam wygląd TV przypadł mi do gustu. Na dole jest taki szary pasek z napisem sony a po bokach i u góry piano black. Głośniki są pod dolnym panelem i grają, uważam że nie warto rozwodzić się o głośnikach w TV. Pilot to naprawdę miła zabawka w dotyku jak i codziennym użytkowaniu. Lekko wklęsły u góry gdzie mamy przyciski a z dołu w kolorze piano black z dość szorstką ale bardzo miła w dotyku fakturą takich małych wystających kropeczek. Jedynie może denerwować dodatkowy przycisk wyłączania telewizora który został umieszony na odwrocie pilota (oczywiście także znajdziemy go w prawym górnym rogu klawiatury). Parę razy zdażyło mi się wyłączyć przypadkowo TV jak rzuciłem pilot na kołdrę gdzie przypadkowo wcisnął się ten, dość czuły przycisk na odwrocie.
Jedyne minusy oprócz tego skalowania słabej jakości sygnału jakie zaobserwowałem w tym TV to słabe kąty i dość powolne zmienianie kanałów a także sama reakcja na przyciski po włączeniu telewizora. Kąty mi nie przeszkadzają bo przy tak bliskiej odległości z jakiej oglądam ten TV nie za bardzo mam pole do manewrowania

Najbardziej denerwuje właśnie ta dziwna, lekko opóźniona reakcja niektórych opcji w TV i zmiany kanałów oraz to że po włączeniu telewizora nie mamy przez parę sekund dostępu do jego opcji (z początku nic się nie dzieje jak wciskamy coś na pilocie, później TV wita nas opcją "Zaczekaj ...").
Podejrzewam że te wady mogą zostać wyeliminowane po aktualizacji firmware jeśli wypuszczą coś lepszego(telewizor ma opcję automatycznej aktualizacji).
Zauważyłem że ktoś tu pisał o montażu TV na ścianie. Mój TV sam wieszałem. Nie obyło się bez perypeti gdyż uchwyt kupiony do starego TV miał za mały rozstaw dziur (VESA 100x200) i musiałem znaleźć jakichś inny. Najlepiej szukać uniwersalnego z możliwością regulacji która obejmie rozstaw naszego TV.
Dla 37 i 40 cali rozstaw to VESA 300x300 czyli 30cmx30cm. Mam dokładnie taki wieszak:
WIESZAKI TV HAMA UCHWYT LCD VESA 400 X300 11724 (kupiony jak był jeszcze w promocji za 179zł). Przydała się regulacja tych 15stopni właśnie ze względu na słabe kąty tego telewizora co pozwoliło mi na powieszenie go wyżej i skierowanie bezpośrednio w miejsce głowy widza
Oczywiście wszystkie powyższe testy i ustawienia to moje subiektywne odczucia bez użycia jakichkolwiek narzędzi do kalibracji czy mierzenia konkretnych parametrów bo takich nie posiadam. Porównanie swoje opierałem głównie na wcześniej posiadanym w tym miejscu telewizorze Panasonic 26LX70P oraz telewizorze który stoi w pokoju dziennym - Sony 40W4500
W razie pytań proszę pisać tutaj, postaram się odpowiedzieć na wątpliwości chodź nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie