Witam, Mam zamiar kupić 55EX500 i mam pytanie czy któryś z użytkowników EX500 stwierdził efekt teatru?
Z góry dzięki za odpowiedź
Oczywiście. Jeśli masz włączone motionflow, to będzie teatr, ale bardziej widoczny w filmach HD. Obraz jest wtedy jakby bardziej "żywy" przy ruchomych scenach. Można zawsze wyłączyć.
Po ponad tygodniu obcowania z telewizorem mam mieszane odczucia. Mam porównanie z dwuletnim Sharpem X20E i wg mnie Sony gorzej sobie radzi z odbiorem SD.
Mówię np. o takim TVN24 - na EX500 sygnał jest z n-ki, a na Sharpie z CP. Na EX500 niby ustawień jest masa, ale punkt odniesienia, którym dla mnie jest stała plansza TVN24 z godziną i tekstem newsów wygląda lepiej na Sharpie (sic!). Na EX500 z nką litery są jakby bardziej rozmazane i z nierównym kolorem. I w ogóle na Sharpie taki Polsat News wygląda o klasę lepiej niż TVN24 na EX500 z nką.
Rozczarowuje mnie poza tym kiepska rozdzielczość napisów menu telewizora. Toć w starszym Sharpie są one "sharp" czyli a natywnej rozdziałce! A Sony zaaplikował tu... ci co mają EX500 wiedzą jak to wygląda (a ci co mają PS3 wiedzą jak powinno wyglądać).
Dalsze porównanie z Sharpem - w zależności od źródła obraz można w obu tv dowolnie rozciągać (4:3 do 16:9, 16:9, które jest w 4:3 "upskalować" do 16:9 bez bocznych pasów itd.). W Sharpie jest od tego jeden przycisk na pilocie, gdzie wszystko przechodzi płynnie i szybko. W EX500 też jest jeden przycisk, ALE: po jego wciśnięciu pojawia się lista i dopiero w niej się przewija. Lista nie pojawia się natychmiast, tylko trwa to ok. sekundy. Mało komfortowe. Do tego EX500 przy odtwarzaniu po LAN avików seriali amerykańskich, które są jak wiadomo 16:9 traktuje je jako 4:3 i "rozciąga" w tryb wide, przez co na górze i dole są pasy (!). Oczywiście można to zmienić wcześniej wspomnianym magicznym przyciskem (wybrać tryb zoom), ale wtedy obraz jest o co najmniej kilka pikseli w górze i dole ucięty. Co irytuje, bo po co tv w trybie 16:9 ucina coś, co jest samo w sobie 16:9...? Przy tym zaznaczam, że producent naszpikował tu mnóstwo trybów, niestety mało są one przydatne. Tryb "smart" nie jest taki smart. Wyłączenie niewiele zmienia.
Jest jeszcze dodatkowa kwestia - EX500 ma kilka predefiniowanych trybów wyświetlania obrazu. Też jest od tego przycisk na pilocie, tez niezbyt szybko się to zmienia i co równiez irytujące - menu przykrywa wtedy cały obraz. No iżeby było ono jakieś znośne. Nie. Jest brzydko i nieostro.
Co na plus? Na pewno obraz HD jest lepszy niż w porównywanym Sharpie. 100Hz też robi swoje, choć też mam mieszane odczucia. Na obecną chwilę trochę dziwnie ogląda się filmy z włączonym motionflow. Obraz jest rzeczywiście bardziej żywy, jakby "teatr", bardzo widoczne przy filmach HD na kanałach HD. Rzecz sprawdza się przy oglądaniu meczów, to na pewno, ale czy jest niezbędna przy filmach? Nie wiem. Na razie próbuję oglądać tak i tak. Nie ukrywam, że póki co trochę dziwnie ogląda się film w ten sposób
Z drugiej strony wyłączenie motionflow daje wyraźną zmianę, niekoniecznie na plus.
Jeśli macie pytania, to proszę. Uwagi również z chęcią przeczytam.