Sony KDL-65W855C clouding - czy jest to podstawa do reklamacji ?

prv87

New member
Witam
Parę dni temu kupiłem wyżej wymieniony tv - na początku nie zwróciłem na to uwagi ale przy czarnym ekranie widać dużą jasną plamę po środku i 2 mniejsze na bokach. Przy oglądaniu tv czy ciemniejszych scenach nie jest to widoczne ale przy całym czarnym ekranie tak.
Przeczytałem że to standard w tv LCD ale czy jest to generalnie podstawą do reklamacji ? i czy jak tv leżał na łóżku ekran do dołu lub na podłodze ale na grubym kocu to mogło się to jakoś przez to nasilić ? Przed powieszeniem chwile tak leżał a później też coś przestawiałem i musiałem go zdjąć na godzinę i leżał na łóżku na kołdrze.
I czy ktoś z posiadaczy tego TV może się wypowiedzieć czy też to zjawisko u niego występuje ?
Pozdrawiam

arss

New member
Gwarancja w 90 % olewa sprawę wymigujac się od naprawy tekstem że to nie jest wadą. Masz możliwość zwrócenia go ? Kupno internetowe czy w sklepie stacjonarnym ?

brodacz

Active member
Bez reklam
Kładzenie ekranem na miekkim niestety mogło się do tego przyczynić. Przy tak dużej powierzchni ekranu mógł się on odkształcić na tyle mocno by przygnieść warstwę luminoforu, który uległ trwałemu odkształceniu i teraz inaczej rozprasza światło.

Rudeford

New member
Na moje leżenie na kocu nie spowodowało tego. Ten model jak i inne od Sony często tak mają. Na drugim forum użytkownik miał taki sam problem.

Ostatnia edycja:

Razahell

New member
Jak pisalem juz w innym temacie odnosnie kupna tv. Sam zrezygnowalem z 65" FHD... W sieci MM ogladalem i niestety nie podobalo mi sie podswietlenie. Wybralem 55" zdecydowanie mankamenty LCD praktycznie nie widoczne ale jak bym sie uparl i zrobil testy pewnie by cos wyszlo.

Ostatnia edycja:

prv87

New member
Telewizor kupiony w Euro AGD, nie wiem jak tam jest z ewentualnym zwrotem - musiałbym to sprawdzić.
Inna sprawa to czy to może się jeszcze nasilać ? bo widoczne to jest tylko przy czarnym ekranie, trochę drażni ale pewnie mógłbym to zaakceptować.
Dodatkowo na forum sony czytałem że w niektórych TV po iluś tam godzinach pracy problem sam znikał - nie wiem na ile to prawda.
A tak na przyszłość - na czym najlepiej kłaść taki tv np. na czas montażu czy demontażu uchwytów do powieszenia na ścianie?
Wieczorem zrobię zdjęcie jak to jest widoczne i może podpowiecie czy warto to zgłaszać czy dać sobie spokój.
Dziękuje

Razahell

New member
Podstawowa sprawa to czy TV kupiles przez internet w euroagd z dostawa do domu czy sam odbierales w sklepie. Jezeli odbierales osobiscie to w euro nie ma zwrotu, ale jesli przez internet z dostawa to mozesz skorzystac z prawa konsumenta o zakupie na odleglosc i zwrocic TV..
Co do podswietlenia to ustawienia obrazu tez maja wplyw na zakamuflowanie lub uwydatnienie mankamentow technologi LCD...

TV na czas montazu powinien stac w kartonie w pionie ale ostatecznie polozony ekranem do gory...

Sproboj ustawien z tej strony i zobacz jak wyglada clouding wczasie ogladania filmow wieczorem...

Test Sony KDL-55W805C : un téléviseur 1080p encore dans la course ! | HDfever

vectra1

Member
Bez reklam
Ja kupowałem swój egzemplarz w salonie Sony i dostałem informację, że ze względu na clouding nie ma możliwości zwrotu.
Bad piksele już większe prawdopodobieństwo, umówiłem się w ten sposób, że byłem na otwarcie chłopaki zgasili całe oświetlenie i włączaliśmy telewizor ze specjalnie przygotowanymi obrazami na pendrive.
Dowiedz się jaka jest polityka sklepu i czy masz możliwość zwrotu/wymiany.

prv87

New member
Zamówiony był osobiście w sklepie ale dostarczyli mi go swoim transportem 3 dni później. Czyli raczej nie będzie możliwości zwrotu.

Znalazłem też taka wypowiedź

"Wyświetlacz posiadał na początku Clouding w zasadzie dwa półokręgi jakieś kilka centymetrów od narożników po przeciwległych stronach. Najczęściej powstaje on od naprężeń całej konstrukcji. Pozbyłem się go przez: niedokręcanie na siłę dystansów do mocowania Vesa, przy pochylaniu ekranu trzymałem na dole po środku, następnie dokręciłem śruby w uchwycie odpowiedzialne za pochył. Trzecia metoda tzw odprężenie ekranu czyli gąbką zmywakowa (taki prostopadłościan) obłożona w ściereczką do ekranów następnie polerka ekranu. Efekt wszędzie świeci tak samo, a plamy cloudingu w miejscach w których trzymałem ramki podczas wieszania TV na ścianie zniknęły."

Warto spróbować takiej polerki ? ktoś z Was próbował kiedyś ?

ptyq

New member
Miałem podobny problem w modelu 65x8505c.
Polerowanie to ruletka, niektórzy piszą, że pomaga, ale to chyba głównie przy telewizorach z podświetlaniem krawędziowym. Tak czy siak, u mnie nie pomogło, co było jedną z przyczyn zwrotu.
Czytałem też o luzowaniu/dokręcaniu śrub czy położeniu włączonego telewizora ekranem do dołu na 1-2h. Pamiętaj, że zawsze jest szansa na powiększenia efektu cloudingu, także do takich metod podchodziłbym z dużą dozą ostrożnością.
Reklamację w sony sobie odpuść, bo dostaniesz odpowiedź z szablonu: "działanie matrycy jest poprawne i występuje w ramach specyfikacji danego modelu".

prv87

New member
zrobiłem tą polerkę tak na szybko i powiem Wam szczerze że efekt jest. Ta duża chmura na środku ekranu zniknęła a to ona była najbardziej widoczna. Idealnie nie jest flesz w aparacie wydaje mi się że bardziej to uwydatnia - normalnie nie jest tak widoczne.
tak było przed polerką:
9ab1197e10b30.jpg

a tak jest po:
adbb5ac563241.jpg

Nie wiem czy kombinować dalej bo boję się że może się pogorszyć a teraz w sumie jest znośnie :)

Razahell

New member
jak na taki rozmiar FHD po tej polerce nie ma tragedii... Pamietaj ze to LCD a nie OLED... ustaw obraz tak jak ci napisalem i sprawdz jak wygladaja ciemne sceny w filmach itd...

Rudeford

New member
Masowanko pomogło:D Jeśli na resztę nie pomogło za pierwszym razem, to nie ma sensu męczyć ekranu, bo i tak nic to nie da. Pod kątem zawsze widać jakieś wady podświetlenia.

prv87

New member
Razahell ustawiłem tak jak pisałeś i jest spoko, przynajmniej jak dla mnie. Przy ciemnych scenach nie rzuca się to w oczy, szczególnie po likwidacji tej chmury na środku
Poprawa jest widoczna także dziękuje bardzo wszystkim za rady :)
Pozdrawiam

Razahell

New member
Razahell ustawiłem tak jak pisałeś i jest spoko, przynajmniej jak dla mnie. Przy ciemnych scenach nie rzuca się to w oczy, szczególnie po likwidacji tej chmury na środku
Poprawa jest widoczna także dziękuje bardzo wszystkim za rady :)
Pozdrawiam

Nie ma za co... po to jest forum...

Obraz pewnie fajny, wazne ze tobie pasuje...

waszek_rmc

New member
Dziś do mnie rownież dojedzie model 65w855c. Pytanie w razie czego, czy poletka załatwiła sprawę? Po takim czasie nic się nie ujawniło? Jak go polerowanej? Na leżąco czy jak wisiał?

Poza tym, twierdzisz ze kupiłeś TV z dostawa do domu z magazynu centralnego, zatem moim zdaniem zwrotu mogłeś dokonać
Jak zatem poprawnie zawiesić wieszak? Nie kłaść nigdzie TV?

waszek_rmc

New member
Nimi TV wisi na ścianie. Obraz super, nie oświadczyłem cloudingu. Jednak widoczne są czasami te pasy troszkę ciemniejsze. Nie wiem, to bandibg czy dse? Matryca równo podświetlona, w sumę to może przewrażliwiony jestem, ale boje się ze następny bedzie gorszy... A to nie przeszkadza, z reszta prawie w ogóle nie widać... Taka już natura LED TV czy szukać lepszego?

Wiadomo kiedy andek 6.0? Data produkcji to czerwiec 2016, możliwe skoro to zeszłoroczny model?

waszek_rmc

New member
Ok, a co z bandingiem? Czy jest się czym przejmować? Mogę porobić zdjęcia planszy testowej na kolorze szarym, tam trochę widać.
Czy możliwe ze data produkcji jest tegoroczna? Ktoś napisał ze już nie produkują tych modeli...

Do góry