Sony KDL 55w829b podłączone do Sony DAV-DZ630

student

New member
Mam pytanie odnośnie podłączenia w/w telewizora do w/w kina domowego.
Ma to być wyprowadzenie dźwięku z TV do kina domowego za pomocą łącza SCART.
Wiem, że kino domowe na pewno może przyjąć dźwięk poprzez to łącze bo dekoder nc+ miałem tak podłączony z kinem aby wysyłał do niego dźwięk a obraz z dekodera wysyłany był HDMI na telewizor.
Jednak przy takim rozwiązaniu nie miałem wysyłanego dźwięku z TV na kino domowe.
Teraz muszę zmienić to rozwiązanie gdyż dźwięk z filmów odpalanych np. z YouTube lub z dysku twardego nie jest wysyłany na kino domowe.
I tu pojawia się problem.
Gdy wypuszczę dźwięk z telewizora złączem SCART na kino domowe (jedyne możliwe rozwiązanie dla tego kina domowego) to jest chwilowy szum a następnie cisza.
Czy KDL 55w829b nie ma możliwości wysłania sygnału audio złączem SCART?

Mam jeszcze dwa pytania.
Gdzie sprawdzić numer MAC tego telewizora i czy w Motionflow można ustawić ręcznie czy tylko skorzystać z narzuconych trybów?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

student

New member
Sprawa załatwiona.
Dźwięk z TV wyprowadziłem "małym dżekiem" zakończonym dwoma "czincze", które wpiąłem do przejściówki SCART zakończonej 3 wejściami (kanał lewy, prawy i audio - za tego nie korzystałem).
Trzeba pamiętać, że wyjście "dżekowe" w TV ma 2 funkcje:
- jako wyjście słuchawkowe
- jako wyjście audio
W ustawieniach TV należy przełączyć na "wyjście audio" oraz ustawić regulację głośności na "stały".
Wówczas TV wybiera wyjście audio jako nieregulowane pilotem telewizyjnym dając stały sygnał wyjściowy a siłę tego sygnału ustawiamy pilotem od kina domowego.

pozdrawiam

Do góry