Czy cena sony W905 jest dla Ciebie akceptowalna ?
Jeszcze niedawno byłem wyłącznie entuzjastom plazm, dziś już jednak wyszło LCD, które moim zdaniem dokonało czegoś spektakularnego, a mianowicie dorównało PDP. Chodzi mi tu o SONY W905. Jest to moim zdaniem TV posiadający kompromis zalet obydwu technologii. Przede wszystkim ta technologia kropeczek zastosowana w tym tv to nie jest marketingowa ściema. O ile sharp ze swoim quatronem zrobił z obrazu nienaturalną kolorowankę, tak ta technologia kropeczek u sony sprawia, że faktycznie LCD wyświetla multum odcieni, widzianych wcześniej wyłącznie tylko na PDP czy CRT. W teście na zagranicznym forum, który ostatnio czytałem, to tylko ST60 i W905 były telewizorami, które potrafiły wyświetlić prawidłowo te najbardziej subtelne odcienie. Sam gdy pierwszy raz widziałem to 905, to z daleka myślałem, że to musi być plazma, doskonale nasycone kolory, multum subtelnych odcieni, brak prześwietlenia obrazu, nie-żarówkowaty balans bieli, oraz perfekcyjna ostrość. Obok stał w805 i wyglądał przy 905 jak tandetne LCD przy plazmie

.
Choć dziś wciąż nadal polecam plazmy (lepsze czerń od w905 i 2x mniejsza cena), to jednak LCD w905 jest moim zdaniem warte polecenia, gdy ktoś uwziął się na technologie LCD. a chciałby też mieć dobrą jakość kolorów i samego obrazu. Jak masz możliwość, to przyjrzyj się temu w905, bo W805 świeci przy nim już fatalnie (czyli jak żarówka

.
Za rok czy dwa lata, gdy sony dopracuje jeszcze samo podświetlenie matrycy (W905 to wciąż edge LED) i doda np crystal led lub chociaż FULL LED, to ja już osobiście uznam TV sony za bezkonkurencyjny TV, baa nawet już nie będę czekał na OLED, bo taki tv będzie już spełniał każde moje kryterium