Sony KDL-55w755c awaria? ktos tak mial?

adamo_

New member
Bez reklam
ktoś się włamał do TV i idzie przekaz podprogowy, nie chce ci się jeść np oglądając program o skokach na spadochronach ? :)))

Razahell

New member
Wlasnie wyszedlem z SONY CENTER ul. Okopowa w Wawie...
Mily czlowiek z obslugi zechcial poswiecic chwile czasu i wykonalismy wylaczenie TV (model taki jak moj) i po wlaczeniu wtyczki do pradu po ok. 10sekundach uruchomilismy tv z pilota i android sie zaladowal tak jak bylo to u mnie sprzed felernego wieczora gdzie tv sie zawiesil a pozniej przywital mnie czarno-granatowym ekranem z migajaco na czerwono dioda...
A dwa ze potwierdzil ze przytrzymujac 5sek power na pilocie TV sie restartuje sam bez ponownego naciskania guzika na pilocie czy z tylu TV...
Wiec jednak moj TV nie dziala prawidłowo...
A co do modelu w855c nie bylo w salonie wiec nie moglem przetestowac tego modelu pod katem resetu z pilota.

racuh

Banned
Wlasnie wyszedlem z SONY CENTER ul. Okopowa w Wawie...
Mily czlowiek z obslugi zechcial poswiecic chwile czasu i wykonalismy wylaczenie TV (model taki jak moj) i po wlaczeniu wtyczki do pradu po ok. 10sekundach uruchomilismy tv z pilota i android sie zaladowal tak jak bylo to u mnie sprzed felernego wieczora gdzie tv sie zawiesil a pozniej przywital mnie czarno-granatowym ekranem z migajaco na czerwono dioda...
A dwa ze potwierdzil ze przytrzymujac 5sek power na pilocie TV sie restartuje sam bez ponownego naciskania guzika na pilocie czy z tylu TV...
Wiec jednak moj TV nie dziala prawidłowo...
A co do modelu w855c nie bylo w salonie wiec nie moglem przetestowac tego modelu pod katem resetu z pilota.

Może zna się lepiej na TV niż w Sony Center w Katowicach, tam powiedzieli że wgrywanie jakichkolwiek aplikacji z poza sklepu Google powoduje utratę gwarancji, więc ja bym sceptycznie podchodził to rad jakie dają w Sony. Albo powiedzieli tak aby pozbyć się natrętnego emeryta który zarzucał że ich telewizory się wieszają.

Razahell

New member
Nie wiem jak jest w Katowicach ale tutaj nie bylo zadnego problemu zeby TV przetestowac, i tak uczynilismy... I potwierdzone na innym 55w755c (niz moj) ze przytrzymanie przycisku power na pilocie 5 sek. powoduje restart TV a nie samo wylaczenie...

...a i dzwonił serwis ze jutro przyjeżdżają do mojego TV...

mam nadzieje ze to tylko kwestia błędu w sofcie (sugestia technika), bo TV ładnie świeci z minimalnym cloudingiem...

Damaranus

New member
Zapewne ochronka na wypadek gdyby jakaś aplikacja coś zepsuła, po resecie systemu nie ma śladu po żadnych aplikacjach a i opcja akceptacji aplikacji z nieznanego źródła i opcja resetowania jest ogólnodostępna. Co innego root, który widziałem że chyba da się wykonać, ale nie mam odwagi na takie manewry, a chętnie bym przede wszystkim wywalił aplikacje na zew. pendrive, bo te 8 gb to porażka... chodzi o gry.

Ja póki co odpuściłem trochę zabawę, za to wkurza mnie ten problem z jackiem i podłączoną wieżą. po jakiś30 minutach grania, wieża zaczyna przerywać dźwięk. ten sam kabel odpięty od tv i podpięty pod telefon i tablet, powoduje że wszystko gra ładnie, po czym znów podpinam pod tv i nadal strzela. widać że coś po stronie TV.

ogólnie jeśli mam być szczery to android mimo wszystko psuje mi wrażenia z użytkownika telewizora. mam mieszane odczucia. pozytywnie patrzę na to w perspektywie gier, aplikacji i interfejsu... super, ale jakiś takim mam niepokój z każdym włączeniem telewizora.

flugo

New member
Ja póki co odpuściłem trochę zabawę, za to wkurza mnie ten problem z jackiem i podłączoną wieżą. po jakiś30 minutach grania, wieża zaczyna przerywać dźwięk. ten sam kabel odpięty od tv i podpięty pod telefon i tablet, powoduje że wszystko gra ładnie, po czym znów podpinam pod tv i nadal strzela. widać że coś po stronie TV.

Czasem wzmacniacz jest zbyt dobry do tego typu źródła, bo mogą się pojawiać ponadakustyczne częstotliwości w wyjściu słuchawkowym albo problemy ze spasowaniem impedancji i wzmacniacz może mieć pod górkę. Sam mam same analogowe wzmacniacze. W razie problemów zawsze można kupić jakiegoś taniego mini DACa już za 20 USD na ebayu - zresztą to rozwiązanie powinno dawać lepszy dźwięk.

Mam nadzieję że serwis stanie na wysokości zadania i autor wątku znowu będzie cieszył się sprawnym telewizorem.

Nadal się zastanawiam nad tym 50W755C albo samsungiem 50JU6800. Skalowanie z SD w Sony jest super w stosunku do tego samsunga. Tylko że znowu dylemat... skaluje i tak dekoder kablówki.
Sonego znowu nie ma na wykazie CI+ w UPC. 4K samsunga wygląda nieźle, ale czasem na necie ciężko o coś w full hd a co dopiero w 4k. Się muszę zdecydować :)

Razahell

New member
Wiec...
Pan który przyjechał, stwierdził ze telewizor nie uruchamia sie prawidłowo i nie jest to normalna praca TV...
Na moje pytanie czy coś z tym zrobią?
Najpierw chcial zabrac TV do Serwisu ale po jakiejś konsultacji telefonicznej stwierdził ze zabieranie TV nie ma sensu bo to jest problem z oprogramowaniem TV i tego nie naprawia :niewiem: bo nie maja nowszego softu niż jest wgrany w TV i ze muszę czekać na kolejny UPDATE...
Jeśli aktualizacja nie przyniesie poprawy to zabiorą TV i zapewne dostane nowy egzemplarz...

Zapytalem czy nie moga mu zrobic flasha i wgrac tą samą lub starsza wersje softu, stwierdzil ze nie... i ewentualnie mam sie kontaktować z supportem SONY
:evil:

TV mam na gwarancji wiec narazie wygląda to tak ze jak sie zle uruchomi jak pokazalem na fotkach mam robic reset i uzywac i czekac na nowe oprogramowanie od SONY...

I moje pytanie co wy na to??
:hmm:

edit: A i wszedl w tryb serwisowy i widac tam jeden error:

FRCTC I2C 160122204706

niestety nie dowiedzialem sie co oznacza ten blad ale z nim tez nic nie zrobili...

ps. ...Mi sie wydaje ze gosc nie byl wogole specem, tylko przyslany by zobaczyc co i jak i ewentualnie zabrac TV na serwis...
Ja tam jestem cierpliwy... doczekam do next aktualizacji andka ale i tak po weekendzie zadzwonie do supportu SONY i zapytam co dalej...
Mieli jedynie karton na zabranie TV... nie widzialem zadnego laptopa czy cokolwiek ze sprzetu do diagnostyki, wiec o zadnych dzialaniach odnosnie softweru nie bylo mowy...

flugo

New member
Tak na oko bardziej to wygląda na problem sprzętowy, chyba że podczas aktualizacji soft się uszkodził. Spróbuj pokazać te zdjęcia na elektrodzie.
Ile razy miga na czerwono led?

accu

New member
Bez reklam
Update v 3.179...
Za ok. 30min sie okaze czy moj TV wroci do wlasciwego dzialania

Witam uprzejmie,

Życzę powodzenia , dziś "imieniny" miesiąca , więc jest pomyślna "aura" ku temu . ;)
Ponoć mają poprawić niedostateczną czułość pilota na podczerwień , pojawianie się czarnego ekranu podczas włączania telewizora , restartowanie się telewizora podczas zmiany kanału .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

Razahell

New member
Witam uprzejmie,

Życzę powodzenia , dziś "imieniny" miesiąca , więc jest pomyślna "aura" ku temu . ;)
Ponoć mają poprawić niedostateczną czułość pilota na podczerwień , pojawianie się czarnego ekranu podczas włączania telewizora , restartowanie się telewizora podczas zmiany kanału .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Dzięki Accu za dobre słowo ;-)

Wiec aktualizacja przebiegła bez problemu...

2x testowałem uruchamianie TV i objawy zniknęły
:eek:k:

Wiec wychodzi na to ze ta moja, a raczej mojego TV przypdlosc była spowodowana jakimiś błędami softu v 3.155...

Na teraz temat chyba należy uważać za zamknięty i cieszyć się sprawnym TV i jego naprawdę dobra jakością obrazu :popcorn:

Do góry