Sony KDL-55w755c awaria? ktos tak mial?

Razahell

New member
I stało się... Mój naprawdę dobrze świecący SONY kdl-55w755c się chyba popsuł...

Zacznę od tego ze kilka dni temu podczas oglądania bodajże jakiegoś filmu na Netflix TV sie wyłączył :shock: Mowie sobie, OK ludzie piszą na forach ze rożne cuda się dzieją z seria Sony 2015 Android TV.
Jakoś mnie to wyłączenie specjalnie nie zirytowało bo przecież zdarzyć się mogło (innym się zdarzało)... z 3 dni temu TV odmówił współpracy na firmowej aplikacji VIDEO podczas oglądania filmu w formacie mkv... mowie sobie ok. znowu ale to już było o tyle nie fajne ze po probie włączenia TV ekran się nie zaświecił i migała czerwona dioda.

Wykonałem czynność jedyna jaka mogłem wykonać, wyjąłem wtyczkę z gniazdka...
Po ok. 1min. TV sie uruchomił normalnie i wszystko było by ok. gdyby nie to ze następnego dnia rano po włączeniu listwy (zimny start) brak reakcji na pilota... hmm... za 3 naciśnięciem zielonego guzika mignęła biała dioda ale na panelu ciemno.... po minucie ciemno granatowo a po kolejnej to co niżej zobaczycie...

Wylaczenie TV z pilota i zasilania nie pomaga...

Zgłoszone do SONY... dostalem info "Szanowny Panie,

dziękuję za kontakt z firmą Sony.

W nawiązaniu do korepsondencji, pragnę poinformować, że usługa serwisowa została zamówiona. Proszę oczekiwać kontaktu ze strony technika."

po wlaczeniu TV z zimnego startu --->

efekty wizualne po kliknięciu kursora góra dół -->

jak sie uruchomi guzik TV gdzie jest przypisany HDMI 1 pojawia sie obraz z dekodera ale każda próba wejścia w HOME lub Action Menu daje fajny efekt --->

jedyne co pomaga by doczekac na dzialajacym tv na wizyte pana technika to soft reset... TV sie wylacza i startuje od pojawienia sie logo SONY i laduje sie android i TV dziala OK. Nie mniej ja jako zwykly smiertelnik nie wiem co to soft reset przeciez i jak go sie robi a i uwazam ze TV nie powinien tak dzialac :blagam:

po wizycie specjalisty zdam relacje co i jak :-x

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Serwis przyjedzie to zobaczą co i jak - ale też jestem ciekaw co to może być .. jak serwis przyjedzie to napisz co powiedzieli i co z tym zrobią.

Razahell

New member
Napewno napisze co i jak...
Wolal bym uniknac wymiany calego TV lub matrycy bo panel trafil mi sie naprawde ladny (2 male, delikatne chmurki. Jak na panel lcd jest dobrze).

Ps.1 Dzisiaj zimny start przywital mnie normalnym dzialaniem TV co mnie bardzo zaskoczylo :shock: ale jak to mawiają... "Jedna Jaskółka wiosny nie czyni"
Wrócę dzisiaj z pracy to potestuje jeszcze uruchamianie itd.. nim spec sie pojawi ale nie oczekuje cudu samonaprawy.

racuh

Banned
Napewno napisze co i jak...
Wolal bym uniknac wymiany calego TV lub matrycy bo panel trafil mi sie naprawde ladny (2 male, delikatne chmurki. Jak na panel lcd jest dobrze).

Ps.1 Dzisiaj zimny start przywital mnie normalnym dzialaniem TV co mnie bardzo zaskoczylo :shock: ale jak to mawiają... "Jedna Jaskółka wiosny nie czyni"
Wrócę dzisiaj z pracy to potestuje jeszcze uruchamianie itd.. nim spec sie pojawi ale nie oczekuje cudu samonaprawy.

Sprawdzałeś jak się zachowuje TV jak wyłączasz go po prostu pilotem, a nie listwą? Moje zdanie jest takie że uszkodziłeś sobie inwerter matrycy tymi twoimi "zimnymi resetami", jak przyjedzie technik to możesz się go zapytać jak należy prawidłowo wyłączać telewizor. Sony nie ma firmware ale system operacyjny i należy użyć opcji wyłącz system jak to się robi w PC. Samo naciśnięcie listwy może powodować więcej problemów niż pożytku, bo można uszkodzić układ zasilania, a wraz z nim wszystko co do niego podpięte.

ursus83

New member
Sprawdzałeś jak się zachowuje TV jak wyłączasz go po prostu pilotem, a nie listwą? Moje zdanie jest takie że uszkodziłeś sobie inwerter matrycy tymi twoimi "zimnymi resetami", jak przyjedzie technik to możesz się go zapytać jak należy prawidłowo wyłączać telewizor. Sony nie ma firmware ale system operacyjny i należy użyć opcji wyłącz system jak to się robi w PC. Samo naciśnięcie listwy może powodować więcej problemów niż pożytku, bo można uszkodzić układ zasilania, a wraz z nim wszystko co do niego podpięte.

Faktycznie to może być przyczyną, teraz zorientowałem się że zdążyło mi się to tylko w momencie wyłączeniu i ponownym załączeniu listwy zasilającej jak wpinalem dodatkowe urządzenia

Razahell

New member
Tak ku scislosci. W ktorym miejscu w instrukcji obslugi jest napisane ze TV nie moze byc wylaczone z sieci na noc lub na weekend jak wyjezdzam...
Napisze jeszcze raz bo niektorzy widze wybiurczo czytaja tematy lub odpowiedzi.
TV wylaczylem awaryjnie przez tzw. Wyjecie wtyczki tylko JEDEN, JEDYNY raz!!! I to wlasnie w momencie gdzie Tv nie reagowal na pilota a na ekranie byla ciemnosc z migajaca na czerwono dioda...

Za kazdym razem tv jest wylaczany z pilota a na weekendy lub noc az do popoludnia rowniez z listwy...

Edit: Do kolegi Racuch pytanie...
W ktorym miejscu w menu TV jest opcja "Wylacz system" ?

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
Chodzi mi o to że przed wyjęciem wtyczki z gniazdka należy wyłączyć całkowicie TV, przytrzymując przycisk zasilania na pilocie albo z tyłu TV (nie na listwie). Odłączenie go od źródła zasilania podczas normalnej pracy może spowodować nagłe przepięcie i uszkodzić jakiś podzespół, pamięć flash, zasilacz lub coś innego. Zdarzają się przypadki gdy podczas wymuszonego wyłączania z prądu pada pamięć operacyjna, albo sam układ graficzny.
Nie mówię że na weekend nie nie leży wyłączać go z prądu, sam tak robię gdy wiem że nie będzie nikogo w domu przez kilka dni, ale wyłączam tylko w takim momencie gdy widzę że dioda od zasilania na TV nie świeci. Tak powinno się robi z każdym telewizorem a nie tylko z androidem.

Samoczynne resetowanie się telewizora również może powodować skutki uboczne, pech trafił że Tobie się to przytrafiło od razu po pierwszym incydencie, sam jestem ciekawy co stwierdzi serwisant.

Ostatnia edycja:

Razahell

New member
Info z wsparcia SONY:

Kolego masz TV sony z android czy twoja wiedza jest tylko wyczytana?
Wiesz co sie dzieje po nacisnieciu power przez 5sek?
Tak sie sklada ze TV sie nie wylacza na stale tylko powoduje reset i tv po komunikacie o wylaczaniu sie sam restartuje. Pojawia sie logo Sony i zaczyna sie ladowanie androida.
Napisalem to juz w tamacie glownym i nazwalem to Soft Reset...

rafcio76r

New member
Bez reklam
Logicznym jest, że wyciągnięcie wtyczki z gniazdka (czy na listwie) podczas pracy TV może uszkodzić odbiornik, może, ale nie musi, ryzyko jednak zawsze jest i należy o tym bezwzględnie pamiętać. Dlatego skoro Sony i Phlilips uraczył klientom wieszającym się androidowym wynalazkiem, to powinien odbiorniki wyposażyć w dedykowany przycisk do resetowania TV, tak jak na PC.
Natomiast po wyłączeniu TV z pilota, można śmiało wyłączać listwę z podpiętymi mulitimediami np. na noc, zwłaszcza jeśli z TV będziemy korzystać dopiero w godzinach mocno popołudniowych następnego dnia. Pozostawianie tego typu urządzeń pod napięciem podczas dłuższej nieobecności w domu nie ma logicznego uzasadnienia zwłaszcza biorąc pod uwagę kwestię bezpieczeństwa. Z drugiej strony jeśli z TV nie będziemy korzystać przez zaledwie kilka godzin, to wyłączanie na listwie jest totalnie pozbawione sensu. Trzeba przyjąć logiczne proporcje.

racuh

Banned
Kolego masz TV sony z android czy twoja wiedza jest tylko wyczytana?
Wiesz co sie dzieje po nacisnieciu power przez 5sek?
Tak sie sklada ze TV sie nie wylacza na stale tylko powoduje reset i tv po komunikacie o wylaczaniu sie sam restartuje. Pojawia sie logo Sony i zaczyna sie ladowanie androida.
Napisalem to juz w tamacie glownym i nazwalem to Soft Reset...

Właśnie byłem u sąsiada ma W855C i wyglada to nastepująco:

Jak przytrzymuje przycisk na pilocie lub z tyłu TV to pojawia się komunikat zasilanie wyłączone, jak zwalniam przycisk to TV się wyłącza, ale żeby go ponownie włączyć to robię to ręcznie, samoczynnie się nie resetuje.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Co to za czasy nastały, że ludziom TV się wieszają i muszą je z większą lub mniejszą częstotliwością resetować. Jeśli nie będę musiał, to nigdy nie kupię takiego wieszającego się badziewia. Chyba, że wszyscy producenci zaczną produkować takie niestabilne barachło, to wtedy nie będzie już wyjścia hehe

racuh

Banned
Co to za czasy nastały, że ludziom TV się wieszają i muszą je z większą lub mniejszą częstotliwością resetować. Jeśli nie będę musiał, to nigdy nie kupię takiego wieszającego się badziewia. Chyba, że wszyscy producenci zaczną produkować takie niestabilne barachło, to wtedy nie będzie już wyjścia hehe
Jeszcze rok temu zastanawiało mnie to dlaczego niektórzy producenci jak Samsung czy LG mimo że są liderami wśród urządzeń mobilnych z androidem nie poszli za ciosem i nie wprowadzili tego systemu w swoich telewizorach.
Teraz już wiem, stabilność i działanie Tizena lub WebOS jednak było strzałem w dziesiątkę.

Razahell

New member

Hehe bez przesady... Akurat mi sie przytrafilo ze pojawil sie czarny ekran z migajaco na czerwono dioda... Do tego felernego dnia nie narzekalem na ten TV. Pomimo ze jego dzialanie nie zawsze bylo takie jakiego konsument oczekuje po przeczytaniu reklam czy nawet testow...
Firmy beda dalej pakowac opcje multimedialne do swoich TV zeby wlasnie potencjalny nabywca wybral ich produkt a nie konkurencji...
Nawet OLEDy LG maja swoje mankamenty (plynnosc ruchu czy tez ustawienia parametrow obrazu do nocnych seansow) a o braku wejscia sluchawkowego w eg910 nawet nie wspomne... No ale jak kogos stac na TV za 8-10tys to chyba tez stac na sluchawki LG dzialajace bezprzewodowo...
Do wszystkiego i do kazdego TV mozna sie przyczepic ze jest tak czy siak...

Generalnie przy budzecie do 4tys i chcac miec dobra jakosc obrazu na przekatnej 55" plus możliwości Kodi itd... nic lepszego bym nie kupil. Ba nawet wybral bym ten sam TV drugi raz...
Ale ciekawi mnie co bedzie w srodku w nowych SONY na 2016... Mam nadzieje ze hardware bedzie lepszy a i andek 6.0 bardziej stabilny...

Ps. Kolego Racuch... Jesli u twojego sasiada opcja reset z pilota powoduje wylaczenie tv bez restartu co jest o tyle dziwne ze restart sam w sobie powoduje ponowny rozruch to jak twoj sasiad resetuje TV? Bo u mnie przytrzymanie (powtarzam sie juz widze) przez 5sek guzika power az pojawi sie napis WYLACZANIE, powoduje restart... Tv sie wylacza a po paru sekundach pojawia sie logo sony i zaczyna sie ladowanie androida az do pojawienia sie strony glownej.
Zwykle krotkie nacisniecie guzika (zielonego) power powoduje wylaczenie TV i wprowadzenie go stan gotowosci...

racuh

Banned
Przecież logiczne jest to że wyłączenie TV i ponowne załączenie to jest to samo co reset urządzenia. Chyba że chodzi Ci o przywracanie ustawień fabrycznych. Ta opcja jest w ustawieniach TV.

PS. http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/77033/~/jak-zresetowa%C4%87-telewizor-sony-z-systemem-android%3F

WAŻNE: Resetowanie telewizora nie spowoduje usunięcia ustawień lub pobranych aplikacji. Zostanie zresetowane jedynie oprogramowanie telewizora.

Jeżeli chcesz przywrócić ustawienia fabryczne telewizora, musisz wykonać reset ustawień fabrycznych. Pamiętaj, że przywrócenie ustawień fabrycznych spowoduje usunięcie wszystkich danych i ustawień zapisanych w telewizorze.

Dokładnie z tej instrukcji sprawdzaliśmy reset TV i działa doskonale.

Ustawienia fabryczne się robi tak:
http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/72534/related/1

Ostatnia edycja:

Razahell

New member
Przecież logiczne jest to że wyłączenie TV i ponowne załączenie to jest to samo co reset urządzenia. Chyba że chodzi Ci o przywracanie ustawień fabrycznych. Ta opcja jest w ustawieniach TV.

Akurat napisales ze u twojego sasiada na w855 przytrzymanie guzika power 5sek spowodowalo wylaczenie TV bez restaru samoczynnego. A ja ci jasno napisalem ze przytrzymanie 5sek. guzika power powoduje wylaczenie i samoistne ponowne wlaczenie TV (bez ponownego naciskania guzika power) i system sie laduje od nowa. I nie mam tutaj na mysli restartu (przywrócenie)z pozycji menu ustawien fabrycznych z ponownym logowaniem do google...
Wiec jesli u sasiada tv sie tylko wylacza po przycisnieciu przez 5sek zielonego guzika power bez samoistnego restartu.
To albo moj TV ma nastepna wade softwerowa albo twoj sasiad ma cos nie tak z tv.

racuh

Banned
Tego nie wiem dlaczego u Ciebie to nie działa.

U sąsiada dokładnie robiłem jak w instrukcji i wyraźnie jest napisane żeby go włączyć, nie ma nic o tym że on się załączy sam, to nie jest mój wymysł tylko tak napisało Sony.
Należy wykonać następujące czynności:

Naciśnij przycisk zasilania na pilocie i przytrzymaj go, aż zostanie wyświetlony komunikat "Power off (Zasilanie wył.)" (około 5 sekund)
Po wyświetleniu komunikatu "Power off" (Zasilanie wył.) zwolnij przycisk zasilania
Telewizor wyłączy się. Odczekaj minutę i włącz go ponownie

Sam się nie włączył, musieliśmy to zrobić przyciskiem z tyłu obudowy.

Jak przestanie padać to jeszcze pójdę i sprawdzę czy działa przywracanie ustawień innym sposobem.
http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/31383/related/1

Abyśmy się dobrze zrozumieli Reset to jest samo co "twarde" wyłączenie TV i załączenie go ponownie nie koniecznie samoczynne, przytrzymanie przycisku power powoduje właśnie takie "twarde" wyłączenie. Tak samo jest w laptopach i tabletach, aby go "twardo" wyłączyć należy przytrzymać przycisk załączania urządzenia.

Ostatnia edycja:
Do góry