Sony KDL-55HX850 i jego alternatywy 55-60"

rrafciu

New member
Witam serdecznie
Przymierzam sie do zakupu nowego TV (dotychczasowy 32" Sony Bravia LCD jest za mały, czasami wolę przesunac stolik i ustawić w jego miejscu fotel o 1,5m bliżej żeby można było przywoicie grać - choć oczywiście jest to możliwe gdy nie rodzinka jest poza domem. np. na wakacjach)

Pod uwagę biorę kilka modeli 55-60"
1) Sony KDL-55HX850
2) Sharp LE840
3) Panasonic TX-L55WT50E

Tylko Sony oglądałem w Media Markt, wszystko wygladało ok, jednakże nie miałem koca by sprawdzić jak faktycznie wygląda problem podświetlania (a w necie jest pełno opisów problemów z cloudingiem)
a teraz jego cena całkiem fajnie spadła :)
Co do Sharpa - pomimo wielu pozytywnych opinie na forum - też zastanawia mnie problem podświetlania - no i najważniejsze - czy aby nie bedzie za duży, wolałbym nie dostrzec pikseli
W końcu Dzieći tez ogladają JIM-JAMA czy Disney'a - a tam jest sygnał SD
Przyznam szczerze, że nie chciałbym wyrzucić 7-8K PLN na sprzęt, który w ciemnych scenach bedzie wygladał żle- a niestety brak w tych rozmiarach pełnego podświetlania LED :

Samsung - odpada zdecydowanie - nie potrzbuję gadżetów - szukam dobrego obrazu 2D i 3D
Z przyczyn ekonomicznych - wykluczam też plazmy

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? wydzielona część salonu o wymiarach 4x3,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2, plus dzieci...
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost +/- 1m przesuniecia na kanapie
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Rolety, pomieszczenie dobrze zaciemnione.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 32" Sony Bravia LCD
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? b. dobrą jakość obrazu, przyzwoite 3D
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? telewizja N, filmy z DVD/Blueray, PSP3
10.Jakie urządzenia ? Tuner N'ki, otwarzacz HK BDT 30, PSP3 - dzwięk i tak pójdzie przez amplituner HK AVR 260 (ten elemet też bedzie docelowo wymieniony na obsługujący 3D)
wieć jakość głośników/dzwięku w TV nie ma znaczenia...
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczj błyszczącą
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? niekoniecznie - wolę tablet/laptop.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? codziennie :)
16.Preferencje co do marki ? Sony
17.Preferencje co do wielkości ? powyżej 50”
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak ostrości, smużenie no i clouding - szczególnie w artykułąch o nim :)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? późny wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8-9 tys.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? aktywne - to co oferuje 55HX850 było ok.

Karpaj

New member
Bez reklam
60" według mnie będzie już za duży. 55" tez jest trochę na wyrost, ale przecież Ci nie zabronię :p
Przy sonym - raczej dość równomiernie podświetlenie i całkiem dobra czerń, ma strefowe podświetlanie, więc problemów z pasami światła być nie powinno. Ale rzeczywiście czasem to się zdarza.
Sharp - ja bym raczej myślał nad LE830 przy 52".
Panasonic - to będzie też świetne wyjście, z tego co pamiętam na testach miał 0input lag, więc do gier - miodzio.
No i jeszcze Toshiba WL863 - 2x więcej stref niż w Sonym, do tego porównywalne 3d i trochę lepsze 2d, zwłaszcza skalowanie.

kini0

New member
Bez reklam
Z aktywnego 3D HX850 wypada zdecydowanie ok. Jedyny TV migawkowy który brałbym pod uwagę...
-BTW. TV nigdy nie jest za duży... ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie ma za dużych telewizorów. Jest tylko słaba jakość sygnału.
Najmniejszy input Lag do grania ma Sharp 60 LE 840.
Ma matrycę matową aktywną więc nie musisz zasłaniać okien.
Ma znakomite skalowanie obrazu.
DO porównania brałbym Panasonica WT 50 , super Input Lag i najlepsze 3D.

Chociaż mnie to nie kręci.
Masz wątpliwości poproś o prezentację modeli w domu.

kjarzyna

New member
Bez reklam
Witam serdecznie
Przymierzam sie do zakupu nowego TV (dotychczasowy 32" Sony Bravia LCD jest za mały, czasami wolę przesunac stolik i ustawić w jego miejscu fotel o 1,5m bliżej żeby można było przywoicie grać - choć oczywiście jest to możliwe gdy nie rodzinka jest poza domem. np. na wakacjach)

Pod uwagę biorę kilka modeli 55-60"
1) Sony KDL-55HX850
2) Sharp LE840
3) Panasonic TX-L55WT50E

Tylko Sony oglądałem w Media Markt, wszystko wygladało ok, jednakże nie miałem koca by sprawdzić jak faktycznie wygląda problem podświetlania (a w necie jest pełno opisów problemów z cloudingiem)
a teraz jego cena całkiem fajnie spadła :)
Co do Sharpa - pomimo wielu pozytywnych opinie na forum - też zastanawia mnie problem podświetlania - no i najważniejsze - czy aby nie bedzie za duży, wolałbym nie dostrzec pikseli
W końcu Dzieći tez ogladają JIM-JAMA czy Disney'a - a tam jest sygnał SD
Przyznam szczerze, że nie chciałbym wyrzucić 7-8K PLN na sprzęt, który w ciemnych scenach bedzie wygladał żle- a niestety brak w tych rozmiarach pełnego podświetlania LED :

Samsung - odpada zdecydowanie - nie potrzbuję gadżetów - szukam dobrego obrazu 2D i 3D
Z przyczyn ekonomicznych - wykluczam też plazmy

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? wydzielona część salonu o wymiarach 4x3,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2, plus dzieci...
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost +/- 1m przesuniecia na kanapie
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Rolety, pomieszczenie dobrze zaciemnione.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 32" Sony Bravia LCD
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? b. dobrą jakość obrazu, przyzwoite 3D
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? telewizja N, filmy z DVD/Blueray, PSP3
10.Jakie urządzenia ? Tuner N'ki, otwarzacz HK BDT 30, PSP3 - dzwięk i tak pójdzie przez amplituner HK AVR 260 (ten elemet też bedzie docelowo wymieniony na obsługujący 3D)
wieć jakość głośników/dzwięku w TV nie ma znaczenia...
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczj błyszczącą
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? niekoniecznie - wolę tablet/laptop.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? codziennie :)
16.Preferencje co do marki ? Sony
17.Preferencje co do wielkości ? powyżej 50”
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak ostrości, smużenie no i clouding - szczególnie w artykułąch o nim :)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? późny wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8-9 tys.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? aktywne - to co oferuje 55HX850 było ok.

To jest dobre. Gość chce dac za tv 8k, i pisze jednoczesnie ze plazmy nie chce ze względów ekonomicznych a jednoczescnie nie chce tv ktory by w ciemnosciach swiecil zle. Tylko PLAZMA to ciemnego pomieszczenia. Przekalkuluj sobie ile kosztuje led w 55 calach a ile plazma, potem porownaj roznice w pradzie i zobaczysz za ile lat nadplacisz za leda

rrafciu

New member
no ja widzę różnicę ekonomiczną...koszt zakupu przyzwoitej plazmy np.

PANASONIC TX-P55VT30E - to koszty od 7K
lub TX-P55VT50E - to koszt od 9K

poza tym od TV VAT sobie odliczę... od prądu już nie... więc dla mnie jest różnica...

To jest dobre. Gość chce dac za tv 8k, i pisze jednoczesnie ze plazmy nie chce ze względów ekonomicznych a jednoczescnie nie chce tv ktory by w ciemnosciach swiecil zle. Tylko PLAZMA to ciemnego pomieszczenia. Przekalkuluj sobie ile kosztuje led w 55 calach a ile plazma, potem porownaj roznice w pradzie i zobaczysz za ile lat nadplacisz za leda

Do góry