sony kdl-50w805b - pytanie o podświetlenie [zdjęcia]

mromat

New member
Witam,
jestem posiadaczem tv jak w temacie i jestem z niego zadowolony za bardzo dobry naturalny obraz który wyświetla. Nie zaobserwowałem nadmiernego cloudingu ale zauważyłem natomiast przy jasnym tle ciemniejsze podświetlenie, szerokości ok 3-4 cm na lewych i prawych krawędziach ekranu. Czy to jest normalne w tego typu telewizorach z tak cienką ramką? Co ciekawe nie na całych wysokościach tych krawędzi jest ten efekt, na dolnych miejscach jest wg mnie poprawnie (może dlatego że od dołu jest grubsza ramka?)

Załączam zdjęcia z uwagą że na zdjęciach wyszło to gorzej niż w rzeczywistości.

Przy filmach jest to praktycznie nie zauważalne ale używam tv jako wyświetlacz laptopa przez HDMI i statyczne obrazy z jasnym tłem dały mi odczuć ten mankament (zauważyłem to tak jak na zdjęciu na tle przeglądarki chrome). Załączam dwa zdjęcia z zaznaczonymi miejscami gdzie to występuje.
Na wcześniejszym TV Sony LCD z szeroką jeszcze wtedy ramką tego nie zauważyłem.
Czasem żałuje że na takie pierdoły zwracam uwagę bo wiele osób którym o tym mówiłem i pokazywałem na tv to mówiły że na pewno nie zwróciliby na to uwagi. Niestety mnie to denerwuje i teraz pytanie czy to tak ma prawo być i "muszę polubić z tym żyć?" , czy da się poprawić i czy jeśli nie to czy jest podstawą do reklamacji?

Do góry