SONY KDL-42W706B moje pierwsze wrażenia

makgajwer

New member
W ubiegłym tygodniu po 12 latach użytkowania starego TV, chociaż ciągle sprawnego (29" kineskopowy Sony Trititron) nastąpił zakup LED TV jak w temacie. Prawdę mówiąc nie chciałem TV z funkcją smart bo wg mnie to g...no jest nic nie warte ale akurat modele bez tego ustrojstwa mi nie pasowały, ponieważ miały mało wejść, średniej jakości matryce lub brak złącza CI+, na czy mi zależało aby pozbyć się dekodera o dodatkowego pilota. Wybór padł na Sony, ponieważ kupiony model był jednym z niewielu, który ma srebrną ramkę z aluminium zabiast czarnego plastiku, który nie za bardzo pasowałby mi do stolika i mebli w otoczeniu. Ponadto oprócz technicznych właściwości dizajnersko model ten prezentuje się nadwyczaj świetnie.
Raesumując poniżej moja subiektywan opinia po paru dniach użytkowania:
Zalety:
- wygląd i jakość wykonania
- matryca i obraz, który na standardowych ustawieniach jest po prostu rewelacyjny
- kąty widzenia
- wbudowane tunery
- dźwięk na standardowych wbudowanych głośnikach jest ok, a przy ustawieniach kinowych wymiata
- ilość wejść: 4x HDMI, 2x USB
- gniazdo CI+; zrezygnowałem z dekodera UPC, na którym nie ma możliwości sortowania kanałów wg. mojego widzi mi się, ponadto aby oglądać kanały HD musiałem zawsze włączyć to ustrojstwo i obsługiwać pilotem od tego badziewia. Teraz przy karcie CI+ mogłem nareszcie posortować wszystkie kanały zarówno cyfrowe jak i analogowe
- szerokie możliwości konfiguracji i dostosowanie odbiornika do preferencji poprzez przejrzyste i rozbudowane menu
- wpółpraca z urządzeniami mobilnymi
- odtwarzacz multimedialny czyta polskie znaki
- możliwość nagrywania na zewnętrzny HDD przez USB (niestety tylko ten program, który aktualnie oglądamy: szerzej o tym problemie niżej)

Wady:
- smart TV; totalna porażka: odtwarzacz multimedialny nie wyświetla struktury katalogów jak na komputerze w eksploratozre plików mamy wszystkie pliki jak zdjęcia, czy filmy. Oczywiście można posortować tylko filmy ale spróbujcie podłączyć dysk, na którym macie kilkaset plików filmowych i znaleźć ten, który akurat potrzebujecie to dostaniecie Oskara. Odtwarzacz nie wyświetla ani wg dat ani alfabetycznie chyba tylko sony wie jak to działa. Dno i totalna porażka.
To samo dotyczy aplikacji jak vod tvp, ipla, czy tvn player: przeglądanie filmów, kategorii beznadziejne nawet wyszukiwania po tytule brak. Zarezerwujcie sobie min. pół godziny jak to g...no odpalicie i będziecie chcieli cokolwiek obejrzeć
- Skype: niestety aby korzystać z pełnej funkcjonalności musicie dokupić dedykowaną kamerkę za kilkaset pln; te komputerowe na USB nie działają: mistrzostwo świata w marketingu we wciskaniu kitu!!!
- nagrywanie na zewnętrzny dysk podłączo do portu USB: podczas nagrywania z programatorem lub na żywo czyli po wciśnięciu na pilocie przycisku Rec możecie oglądać tylko ten kanał, który aktualnie się nagrywa. Nawet jeśli wcześniej zaprogramujecie cokolwiek i oglądacie coś to w momencie nagrywania TV pzrełączy się na nagrywany kanał i nic innego sobie nie pooglądacie. To kolejne mistrzostwo świata wykonane przez Sony w negatywnym tegosłowa znaczeniu.
Przecież nie po to nagrywam cokolwiek aby jednocześnie to oglądać!! Niestety o tym felerze brak jakiejkolwiek informacji w opisie danego modelu o instrukcji już nie wspomnę.

ibotto

Member
Aby nagrywać na HD drugi program a oglądać niezależnie pierwszy, musiałby mieć dwa tunery czyli prawdopodobnie miałby PiP lub PoP. Jeśli dwa tunery to muszą być dwa wejścia sat, tak jak ma dekoder Turbo od nc+. O katalogach a raczej o nie wyświetlaniu ich i kamerce skype można znaleźć w necie to i owo, dotyczy chyba większości odbiorników.
Podsumowując - wszystkie trzy wady wynikają ze słabego przygotowania do zakupu. Nie uważam że wszystko wiedziałem przed zakupem nowszego tv, człowiek uczy się całe życie.
Aby uniknąć posądzenia o fanatyzm - nie używam tej marki, choć nie jest u mnie na indeksie.

makgajwer

New member
@ibotto:jeśli chodzi o katalogi to w LG, Samsungu wyświetla się taka sama struktura jak w kompie. W przypadku Skype i całego tego g..na w postaci smart TV to wiedziałem o tym przed zakupem i mnie to wali bo i tak nie zamierzam korzystać. Natomiast w przypadku nagrywania przez USB to Sony dało ciała bo nawet na oficjalnej stronie produktu i innych podobnych wyżej pozycjonowanych TV brak info o takim ograniczeniu, o którym piszę. Jak wspomniałem głównie oglądam TV+filmy z kamery więc reszta nie za bardzo mnie interesuje ponieważ program TV jest od lat tak g...ny, że i tak nie ma czego nagrywać :)

makgajwer

New member
Wady:
- smart TV; totalna porażka: odtwarzacz multimedialny nie wyświetla struktury katalogów jak na komputerze w eksploratorze plików mamy wszystkie pliki jak zdjęcia, czy filmy.

Aktualizacja: uff udalo się dojść całe szczęście: jest to widok domyślny aby przełączyć się na foldery trzeba nacisnąć na pilocie "Opcje" i później widok folderów.

ibotto

Member
Na LG730V z pena pokazuje foldery, lecz z karty SD od aparatu wyświetla wszystko razem. Jak masz w kilku folderach po kilkaset foto to szukanie zajmuje chwilę, niestety :(

Do góry