Witam wszystkich!
Widzę, że mamy ten sam problem.
Również przymierzam się do zmiany telewizora z poczciwego CRT (SONY KV-29LS60) na LCD. Moim Faworytem jest SONY BRAVIA KDL-40V2000.
Dopiero niedawno pojawił się w sprzedaży.
Jeżeli chodzi o recenzję to warto przeczytać to:
http://www.lyris-lite.net/kdl32v2000_review.html
Co prawda mniejszy rozmiar ale ta sama seria więc parametry identyczne.
Miałem okazję wczoraj dzieki uprzejmości sklepu JONCZAK w Centrum Handlowym MANHATTAN w Gdańsku (
http://www.jonczak.pl ) testować ten telewizor przez jakąś godzinkę. Dla mnie rewelacja. Mnóstwo opcji regulacyjnych pozwalających dostosować obraz do wymagań użytkownika. Jeżeli chodzi o czerń to idealna pod warunkiem, że telewizor nie będzie grał na ustawieniach fabrycznych: np regulacja podświetlenia panelu - fabrycznie ustawiona zbyt wysoko i wiele innych. Kolory wyraziste: czerwień krwista, zieleń soczysta, niebieski głęboki.
Niestety przy materiałach SD (standard definition) trzeba się liczyć, że będzie to wygloądało gorzej.
Zasadniczym powodem moich testów było stwierdzenie jak będzie wyglądał obraz na tym TV po podłączeniu mojego starego DVD (DVP-NS900V), który nie posiada HDMI, nie upscaluje i nie ma progresywnego skanowania.
Testowane podłączenia: SCART (EURO) RGB, COMPONENT
Testowane filmy: Gwiezdne Wojny - Imperium Kontraatkuje, Indiana Jones - Poszukiwacze Zaginionej Arki, Gladiator.
Czerń - rewelacyjna - Szczególnie dobrze widoczna w Gwiezdnych Wojnach w scenach pojedynków pojazdów odbywających się w kosmosie.
Odwzorowanie szarości - bardzo dobre - Gladiator rozdział 12 - panoramna Rzymu.
Kolory - naturalne - Indiana Jones - sceny ze zbliżeniami twarzy w pierwszych sekwencjach filmu oraz sekwencje ucieszki z dżungli.
Niestety połączenie analogowe z przeplotem ujawnia niedoskonałości typu poszarpania krawędzi w dynamicznych scenach, rozmycie szczegółów wynikające z przeskalowywania, widoczny szum z bliskich odległości.
Do dalszych testów obsługa sklepu udostępniła mi DVD Panasonica model S52 niestety nie miałem okazji przetestować po HDMI - brak kabla.
Próba odbyła się po komponencie z ustawieniem 576p - brak znaczących różnic. Ponieważ nie znałem tego modelu nie mogłem eksperymentowac zbytnio z ustawieniami.
Jeżeli ktoś ma doświadczenia z sygnałem po HDMI to proszę o informację.
Pozdrawiam - Mirek