Te modele odbierają DVB-T nadawaną w standarcie video MPEG-2 ,podczas gdy w Polsce przyjęto standard MPEG-4 i tak jest nadawana naziemna telewizja cyfrowa. Znaczy to,że bez dodatkowego wyposażenia obrazu nie będzie. Najtaniej to dokupić dekoder DVB-T HD ( cena ok. 100 zł),który dodatkowo umożliwia nagrywanie programów (funkcja PVR) ,zarówno SD jak i HD z cyfrowym audio AC-3 czy AC-3 + , na zewnętrzny dysk czy pendrive podłączony przez USB 2.0. Umożliwia to także korzystanie z timeshift jak i odtwarzanie nagrań : film,muzyka foto w różnych formatach SD i HD (mkv,DviX i inne). Chcąc uzyskać obraz HD ( od 1 czerwca TVP 1 TVP 2) należy oczywiście skorzystać z gniazda HDMI w telewizorze.Witam, mam pytanie
czy Sony KDF50E2010 pozwala na odbiór programów z naziemnej telewizji cyfrowej (MUX1, MUX2, MUX3) bez żadnych kosztów dodatkowych (tj. np modułu CI) ? Wiem że ma wbudowany dekoder DVB-T. Ustawiłem tak jak niektórzy piszą kraj na Niemcy, wciskam na pilocie przycisk DIGITAL, skanuje kanały, znajduje je i ... i słyszę tylko głos (fonię, ładna czysta) , nie mam natomiast obrazu (czarny ekran z nr kanału),
Proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy ja coś robię źle, czy też potrzeba czegoś dokupić (moduł Neotion czy jakoś tak).
Pozdrawiam i dzięki![]()
Z modułem nie próbowałem jako,ze jest drozszym rozwiązaniem od dodatkowego dekodera i jego funkcjonalność ogranicza się wyłącznie do samego odbioru sygnalu telewizyjnego.Dzięki za odpowiedź.
A co w takim razie z tym wyjściem na kartę/moduł z tyłu KDF-a ?
Można w ten sposób odbierać telewizję naziemną? Słyszałem że ponoć tak, ale nie jestem pewien. I druga sprawa ponoć moduły te które umożliwiają odbiór DVB-T nie współgrają zbyt chętnie z KDF-em. Prawda to?
Moduł Neotion NP4 nie działa z tym telewizorem. Nawet jakby działał to i tak nie opłaca się. Moduł nie obsługuje kanałów HD więc odbiór TVP1HD i TVP2HD będzie niemożliwy. Za połowę ceny tego modułu kupisz w internecie tuner DVB-T z nagrywaniem na dysk i odtwarzaniem multimediów. Nawet MKV HD.Witam, mam pytanie
czy Sony KDF50E2010 pozwala na odbiór programów z naziemnej telewizji cyfrowej (MUX1, MUX2, MUX3) bez żadnych kosztów dodatkowych (tj. np modułu CI) ? Wiem że ma wbudowany dekoder DVB-T. Ustawiłem tak jak niektórzy piszą kraj na Niemcy, wciskam na pilocie przycisk DIGITAL, skanuje kanały, znajduje je i ... i słyszę tylko głos (fonię, ładna czysta) , nie mam natomiast obrazu (czarny ekran z nr kanału),
Proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy ja coś robię źle, czy też potrzeba czegoś dokupić (moduł Neotion czy jakoś tak).
Pozdrawiam i dzięki![]()