Sony KD55XD9305 vs. Samsung UE55KS8000

m2w2

New member
Witam.

Który z tych telewizorów polecacie? Sony KD55XD9305 czy Samsung UE55KS8000 ??? Ceny podobne, mam parę dni na decyzję (dopóki żona się nie rozmyśli co do zakupu nowego tv ;-) , a może jeszcze inny w tej klasie (cenowej również). Salon 30m2, nc+, oglądanie na wprost ekranu, zawsze przy jakimś świetle (oświetlenie sufitowe przy ścianie tv), nie zależy mi na surfowaniu po necie itp., tv ma przede wszystkim służyć do oglądania filmów i sportu. Odległość od tv do sofy 2,40m

Dzięki za wszelkie porady

m2w2

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,40m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? wieczorem `nie świeci`
7.Jaki masz obecnie telewizor ? samsung 37` 8-letni
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? nc+
10.Jakie urządzenia ? xbox (rzadko).
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6 wieczorem
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? film, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? rzadko
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? rzadko
16.Preferencje co do marki ? sony, samsung, lg
17.Preferencje co do wielkości ? 55-65
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? `zwiechy softu`
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi mieć 3D

WuMike

New member
Bez reklam
Sony, ewentualnie Panasonic DX800. To zawsze 3 cale więcej. Albo w ogóle szalejąc 65" DX750. Miałbyś niemalże kino w domu, przy takiej odległości, ale sygnał musi być dobry.

WuMike

New member
Bez reklam
Poczekałbym jednak na PUS7601, który posiadać będzie 128 strefowe podświetlenie. Ciekawe, ile będzie kosztował, na początku?

RHJG

New member
Bez reklam
Witam ważniejsze jest jak te strefy sobie radzą ? A z tym bywa różnie trzeba poczekać do wiarygodnych testów... odnośnie pytania Sony KD55XD9305 czy Samsung UE55KS8000 ? To dla mnie są porównywalne TV- w każdym razie KS8000 lepiej moim zdaniem wypada od KS9000,chodzi o podświetlenie...

piteron

Active member
Bez reklam
Między tymi dwoma telewizorami ciężko jest wyłonić zdecydowanego zwycięzcę
Moim zdaniem decydować tu będą niuanse takie jak wyglad, szybkosc czy ogolne pierwsze wrażenie
Zabierz żonę do sklepu niech zdecyduje, W takim zestawienie nie ma możliwości że wybierze źle

RHJG

New member
Bez reklam
Witam w jakich testach ? Na przykład na RTINGS lepszy jest KS...Moim zdaniem jest tak jak pisze kolega Piteron. Trzeba samemu dokonać wyboru...

WuMike

New member
Bez reklam
Testy syntetyczne są głownie po to, aby pomoc wybrać TV, a nie o tym zadecydować. Dla mnie na przykład lepszy jest DX750 od KS7000 dlatego, ze jego zalety - lepsze kąty, plastyczniejszy, kinowy obraz przewyższają zalety Samsunga, czyli krótkotrwała większa jasność, niski input lag, czy skuteczniejsza powłoka antyodblaskowa.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Rzekłbym że wszystkie testy są właśnie po to.
Panasonic DX 750 - świetnie, naprawdę świetnie.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam kolego WuMike ja wiem,że jest gorąco ale wątek jest o Sony KD55XD9305 vs. Samsung UE55KS8000 !

piteron

Active member
Bez reklam
VuMike
Te opisy o plastyczności i o kinowym obrazie są tak samo wiarygodne jak opisywanie jakości jednego kabla hdmi nad drugim
Panasonic zrobił dobrą serię w tym roku to fakt. Ale pisanie o jego wyższości nad konkurencją jest ciut naciągane
Kolega pytał sie o dwa konkretne modele,ale nawet włączając w ten wybór i 3 model czyli dx750 ciężko będzie wskazać zdecydowanegi waforyta
W tej klasie telewizorow nie ma już zlych odbiorników. Różnica to wyglad,obsługa, a najczęściej to marketing często ten szeptany
Dlatego jeszcze raz napisze to co juz napisalem
Wycieczka do sklepu swój pendrive. I najważniejsze ocena żony
Wybór będzie na pewno trafny

kuba378

Active member
KS8000 bardzo często jest wadliwy zaraz po wyjęciu z pudła.

Martwe piksele, odastajace ramki, skazy na matrycy.

Gdzieś jest temat o tym na forum, poszukaj.

Wielu nowych użytkowników zgłaszało problemy.

Jeśli decydujesz się na Samsunga, dokladnie sprawdź go przed zakupem.

Osobiście wybrałbym Sony.

m2w2

New member
Dzięki za rady i zmierzam ku Sony. Co do zdania żony, to jedyne jej wymagania co do TV to ma wisieć i się nie psuć ;-) Jeszcze jeden dylemat. Rozmawiałem ze znajomymi i mówią mi: nie kupuj 55'' kup 65'' bo później będziesz żałował! Niby mają rację, ale ja nie mogę wydać więcej niż 10tyś. I co teraz? Pójść model niżej (sony8505) ale wziąć 65''? A może Panasonic 65DX750??? Teraz to już nic nie wiem :-(

piteron

Active member
Bez reklam
Wielkość to jest tonco zawsze robi największe wrażenie
Zdecydowanie jeśli sa środki o jest odleglosc to kupuj 65

m2w2

New member
Na 65'' podobnie czyli około 10tys. Mogę lekko nagiąć do max 11tys. (ale wolałbym nie, bo planuje jeszcze zakup soundbara).

Do góry