SONY HX820 czy Panasonic TX-P50VT30?

arco81

New member
Witam, byłem dzisiaj w media markt żeby porównać SONY46 HX820 a Panasonic TX-P50VT30E. Mam zamiar kupić któryś z tych tv niestety jeszcze nie wiem który. No i Panasonica juz nie było( sprzedany) a Sony HX820 w ogóle nie posiadaja jak coś to na zamówienie. Wiec nie mogłem porównac obu tv jednocześnie. Jeśli ktoś już je porównywał lub sie zna na tych modelach i wiec co i jak, który lepszy proszę o podpowiedz

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Jeśli nie przeszkadza Ci większe zużycie prądu przez 50VT30E (nominalne 400W, średnie 190W) oraz to że będziesz miał dodatkowy 50 calowy piec to bierz Panasa.
46HX820 jest mniejszy i nie ma 2 x okularów na wyposażeniu.
Oba TV to lustra, obraz podobny mimo innych technologii. Seria HX to bardzo dobre kąty oglądania oraz świetna głębia.

Osobiście wybrałbym HX820 z tego względu, że miałem Plazmę Panasa 42', a teraz jestem na etapie kupna LCD LED 52-55 cali.

don111

Banned
to chyba bardzo przeciętną plazmę miałeś...
u mnie odwrotnie, kupiłem najwyższego LEDa w okazyjnej cenie i jest tylko nieco lepszy ogólnie od mojej 3 letniej plazmy Panasonica (nowe są lepsze a VT30 to już bez porównania), głównie z uwagi na local dimming, czyli kontrast i brak typowych wad dla LCD - słabych kątów, nierównego podświetlenia, kiepskiej czerni... największa różnica dotyczy kolorów, w plaźmie są doskonale nasycone i naturalne, a w LCD za bardzo jaskrawe i męczące bardziej wzrok, oprócz tego ruch lepszy w plaźmie, LCD pomagają wspomagacze i to się sprawdza akurat we wszystkim tylko nie w filmach (teatrzyk)

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
to chyba bardzo przeciętną plazmę miałeś...
To nie chodzi o to.
Miałem kupić 50G30E, ale z czasem ze względu na ich buczenie oraz na zwiększony apetyt na 3D, okulary, WiFi itd. zmieniłem plany i postanowiłem zakupić 50VT30E. Wiem, plazma pod wieloma względami jest zdecydowanie lepsza od LCD, LCD na LED'ach ale nie mogę znieść latem 50 calowego gorącego kaloryfera w domu. Po kilku godzinach oglądania nie da się wytrzymać w pokoju. Od czerwca mam czasowo LCD 32' i widzę różnicę, cieplną :)

Ostatnia edycja:

don111

Banned
ale skąd to przekonanie o takim grzejniku ? nowe plazmy biorą mało energii, a jeśli ustawienia obrazu będą stonowane to nawet bardzo mało
stary Panasonic 46py8 (470W nominalnego poboru) brał mi średnio ok 170W (kontrast trochę poniżej połowy) i nie grzał się w ogóle, ekran zimny, z tyłu wentylatorów wylatywało letnie, max lekko ciepłe powietrze
być może w sklepie jak tv chodzi na maksymalnej jaskrawości to się robi grzejnik, ale na pewno nie przy normalnym użytkowaniu

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
ale skąd to przekonanie o takim grzejniku ?
Z praktyki, z życia.
Już pisałem wcześniej o tygodniowym pobycie u rodziny którzy mają PDP LG 50' i po kilku godzinach przed TV nie dało się wytrzymać w pokoju. Natomiast w drugim pokoju był chłodek. U mnie przy PDP 42' było podobnie chociaż trochę mniej.
Co do poboru prądu to 50VT30 ma pobór nominalny 400W, średni 190W więc gdzie ta oszczędność ?
Np. LCD na LED'ach SHARP LC-52LE830E pobiera 89W ! Czyli o połowę mniej.

Aha, rachunek za prąd dostałem o 70 zł. niższy od poprzedniego jak jeszcze ogrzewałem mieszkanie plazmą ;)

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
Jeśli wybierałbym między Sony 55' HX820, a Panasem 55' VT30 to wybrałbym Sonego.
Ale Ty wybierasz między 46' a 50' więc nie jest to takie proste.
W tym wypadku "wielkość ma znaczenie" :D

arco81

New member
no właśnie wole raczej te 50 cali bo juz mam 42, A miedzy 46 a 42 to az takiej dużej różnicy nie ma. No i te 2 pary okuraów

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
O większym zużyciu prądu oraz o dużym wydzielaniu ciepła przez PDP pisałem więc jeśli Ci to nie przeszkadza to bierz Panasa, a na pewno będziesz zadowolony.
Większy ekran i lepsza czerń w filmach zrekompensuje Ci w/w minusy plazmy.

arco81

New member
Chyba jednak postawie na ta Plazmę. Dużo oglądam meczy piłki nożnej wiec bedzie sie działo :) no i ładnie sie wkomponuje do kina domowego :)

don111

Banned
Z praktyki, z życia.
Już pisałem wcześniej o tygodniowym pobycie u rodziny którzy mają PDP LG 50' i po kilku godzinach przed TV nie dało się wytrzymać w pokoju. Natomiast w drugim pokoju był chłodek. U mnie przy PDP 42' było podobnie chociaż trochę mniej.
Co do poboru prądu to 50VT30 ma pobór nominalny 400W, średni 190W więc gdzie ta oszczędność ?
Np. LCD na LED'ach SHARP LC-52LE830E pobiera 89W ! Czyli o połowę mniej.

Aha, rachunek za prąd dostałem o 70 zł. niższy od poprzedniego jak jeszcze ogrzewałem mieszkanie plazmą ;)
może mniej świeciłeś światła, w końcu w lato dzień dłuższy ? :mrgreen:
inna sprawa, że LED o jakości zbliżonej do plazmy, w tym samym rozmiarze kosztuje znacznie drożej, różnica nie zwróci się po mniej niż kilku latach intensywnego użytkowania
zresztą jakie znaczenie ma 10zł więcej miesięcznie za prąd, dla kogoś kto kupuje tv za takie pieniądze ? żadne

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
W moim przypadku głównym powodem zakupu LCD zamiast PDP jest duże wydzielanie ciepła przez PDP. Zużycie prądu jest drugorzędne, ale nie bez znaczenia.
Ile to ja razy zmieniałem decyzję co do zakupu między PDP a LCD :D

WojtR

Member
Bez reklam
ja bym wziął 55HX820 , niestety ceny wg mnie jeszcze zaporowe ale coś z tym się musi stać , ewentualnie patrzałeś na NX-a ?

redlum

New member
Bez reklam
rachunek mniejszy o 70zł miesięcznie - licząc nawet po 70gr za 1KWH (czyli sporo przesadzone) daje rożnicę 100kWh. Dziennie jest to ok 3,33kWh - a teraz przyjmijmy że tv gra 24h na dobę - 139W; gra 12h na dobę 278W - gra 8h na dobę 417W; gra 6h na dobę 556W.
Wg testów na różnych portalach P50VT30 w obrazie 2D średnio nie pobiera więcej niż 200W

PS Moja stara plazma LG 42cale - nieźle grzała mi pokój. Obecnie mam P55VT30 i nie czuję żadnego dyskomfortu. Technologia poszła do przodu i "cienkie" plazmy z nowych roczników już nie grzeją.

A|X|E|L

Active member
Bez reklam
rachunek mniejszy o 70zł miesięcznie - licząc nawet po 70gr za 1KWH (czyli sporo przesadzone
Rachunek za prąd dostaję za "dwa miesiące".

Moja stara plazma LG 42cale - nieźle grzała mi pokój. Obecnie mam P55VT30 i nie czuję żadnego dyskomfortu. Technologia poszła do przodu i "cienkie" plazmy z nowych roczników już nie grzeją.
Nie kuś mnie bo na 100% jeszcze z 50VT30E nie zrezygnowałem ;)
Jak to się mówi -> Nigdy nie mów nigdy :D

Dziś oglądałem 65VT30E. Cena w sklepie dla idiotów -> prawie 15 tyś.
Telewizor "monstrum". Avatar był mojego wzrostu :D

Redlum naprawdę mając 55VT30E nie nagrzewa Ci pokoju ?
Jaką miałeś wcześniej plazmę 42' ? Ja miałem 42PV80

D

Deleted member 121090

Guest
U mnie 55VT30 stoi w pokoju 28mkw. O żadnym nagrzewaniu pokoju nie ma mowy. Przedtem miałem Sony 52Z5500 i bez różnicy. Właśnie łobuzy skończyły oglądać bajkę. Trwała 1.5 godziny. Zmierzyłem temperaturę ekranu. 29.4'C. Tył jest chłodniejszy.
Seria HX820 nie jest konkurencją dla VT30. Jeśli już to można się zastanawiać nad HX920. Tylko że niestety dużo więcej kosztuje.

Do góry