Sony czy LG

pepe40

New member
Ja skusiłem się na sony 55xg9505, ale tylko dla tego, że udało mi się kupić za 3950 PLN. Jednak po jednym dniu testowania już wiem, że go oddam. Nie leżą mi kąty i android. Żona stojąc pod niewielkim kątem stwierdziła, że obraz jakiś taki mleczny. WebOs też dla mnie o wiele lepszy od androida. Może się skuszę na tego nano913, ale jak mi się trafi jakiś felerny to chyba całkiem zrezygnuję z wymiany tv.

Ziutex

New member
To jest jakaś masakra, ze za 5k nie da się kupić w miarę normalnego TV. Ciekawy jestem jak jest z OLED ile prawdy jest w tym utrwalaniu obrazu.

Offtop
Co myślicie o JBL Bar 9.1 albo ogólnie jakiś soundbar + satelity. Mam kino Sony e4100 i jest super ale jestem ciekaw jakby się właśnie sprawował taki zestaw imitujący Atmos :)

Michu30

New member
To jest jakaś masakra, ze za 5k nie da się kupić w miarę normalnego TV. Ciekawy jestem jak jest z OLED ile prawdy jest w tym utrwalaniu obrazu.
Ja to mam nawet wrażenie, że kiedyś było nawet łatwiej kupić tv. Teraz w cenie od 4000 zł lub od 5000 zł nie ma nic sensownego. Pozaniżane parametry TV itp. Teraz telewizory w kwocie 4000 zł lub 5000 zł to taka niska półka. Poszedłbym w oleda ale obawy mam o powidoki i wypalenia matrycy. Technologia oled jest strasznie niedopracowana, a zabawy z TV typu nie oglądaj tego długo, nie graj w tamto długo mnie nie interesują ja chcę komfortowo używać TV zgodnie z przeznaczeniem. TV ma mi wyświetlać obraz jaki ja chce a nie jaki mi producent TV będzie narzucał. Telewizora obecnie wykorzystuje się do wielu rzeczy nie tylko do oglądania filmów a mimo to producenci TV jakoś nie potrafią tego zrozumieć że TV to nie tylko telewizja kablowa oraz filmy. Ogromna ilość ludzi ma podpięte TV do komputera i na nich pracuje, a często także tv zastępuje podstawowy monitor. Moim zdaniem 5000 zł za TV to nie jest mało jeszcze o wielkości matrycy 55 cali. Masz człowieku kasę na wydanie by kupić tv ale co z tego jak producenci klientów mają w dupie bo nie robią tego co naprawdę na rynku jest potrzebne. Sytuacja z wejściem HDMI 2.1 doskonale to obrazuje. Za rogiem nowe konsole i nowe karty graficzne, a tylko nieliczne modele na rok 2020 obsługują te wejście HDMI przecież to jest jakieś nieporozumienie. Jedno powinno gonić drugie i na odwrót a nie że Producenci dadzą ludziom to co oni będą uważać za słuszne bo przecież klient i tak kupi bo nie będzie miał alternatywy. I przez takie głupkowate myślenie producentów telewizorów na świecie sporo ludzi z roku na rok przekłada wymianę telewizora z myślą, że otrzymają w następnym roku coś lepszego, nowocześniejszego. A tu lipa.

Ziutex

New member
Jak podjąłem decyzję o wymianie TV to bylem ciekaw jaki to będzie przeskok technologiczny (po 10 latach), ale w życiu bym nie pomyślał że za taki hajs można dostać takie buble.

Michu30

New member
Jak podjąłem decyzję o wymianie TV to bylem ciekaw jaki to będzie przeskok technologiczny (po 10 latach), ale w życiu bym nie pomyślał że za taki hajs można dostać takie buble.
Ja chcę wymienić tv na inny z powodu nadchodzących nowych konsol i szukam dobrego tv stosunek cena/jakość. I jak się okazuje nie ma nic w sumie ciekawego a jak już coś jest to drogie jakby te telewizory ze złota były a to zwykły szmelc niedopracowany. Z tego co wynika każda technologia czy oled, czy lcd nie jest dopracowana, każda ma wady. Kiedyś tv miały wady ale były bardziej staranniej wykonane i mniej więcej odpowiadała cena do jakości a teraz aby opchnąć byle co dla nic nieświadomego klienta. I czym bardziej zagłębiam się w dziedzinie telewizorów to tym bardziej dochodzę do wniosku, że firmy chcą tylko dymać ludzi na kasę sprzedając chiński bubel gdzie produkcja takiego bubla wynosi 1/10 ceny tego co mamy w sklepach.

A co najlepsze niektóre stare tv lcd specyfikacją są lepsze od tych nowszych odpowiedników w znacznie wyższej cenie, czyli jako takiego skoku technologicznego na rynku TV nie ma.

Najlepiej tłumaczy się LG Polska cały czas marketingowy bełkot, który nic nie wnosi do tematu.

"Michale, dziękujemy za opinię. Niestety nie możemy się z nią zgodzić, ponieważ jak już wspominaliśmy, zjawisko nierównomiernego podświetlenia matrycy jest normalne i związane z technologią wykonywania paneli LCD, gdzie ekran jest podświetlany diodami LED. W każdym telewizorze nierównomierne podświetlenie będzie mniej lub bardziej widoczne. Natomiast technologia OLED jest stale usprawniana i ulepszana, a nasi inżynierowie dbają o jej rozwój, dlatego kolejne generacje sprzętu są lepsze od wcześniejszych. Dlatego, jeżeli, użytkownik uważa, że jego urządzenie nie działa poprawnie lub posiada pewne odstępstwa od normy, niezwłocznie musi skontaktować się z serwisem. Każda sprawa traktowana jest poważnie, a indywidualna ekspertyza pozwala na określenie przyczyny powstałych problemów."

A o to co dostajemy po zakupie nowego TV. I z tego co wynika z wypowiedzi LG Polska należy reklamować każdy tv by przeszedł on wnikliwą ekspertyzę czy jego matryca jest dobra czy nie. Trochę to absurdalne ale i śmieszne zarazem w kwocie przekraczającej np 5000 zł nie powinno być najmniejszego odstępstwa od norm. Tylko czym ta norma jest wytłumaczy mi to ktoś kto może lepiej się na tym zna, bo z tego co czytam na wielu forach opinie klientów to ogromna ilość reklamacji nie zostaje prawidłowo rozpatrzona, a zdjęcia tv są naprawdę różnorakie jeżeli chodzi o matryce i ich równomierność podświetlania itd. Czyli mam dwa identyczne modele ale jeden może mieć słabsze podświetlenie od drugiego co już dla konsumenta powinno być powodem do zwrotu towaru.
105478078_281853563015221_2883046519572195786_o.jpg

Ostatnia edycja:

Ziutex

New member
No u mnie właśnie takim czynnikiem jest DSE, na które normalnie bym nie zwracał uwagi bo podczas filmu jest zauważalne może w 0.5% materiału ale jak odpalam mecz to jest szok i niedowierzanie. Jedyna nadzieja to jego możliwości po zakupie XSX albo PS5. Jak w grach nie będzie dokuczać to chyba jeszcze to przezyje, jak nie to sprzedam go za pol darmo i wezmę coś lepszego. Pytanie co bo jak pomyślę że dam 8k za TV i znowu będą jakieś cyrki... Szkoda gadać

feromann

Member
Kiki tak fatalnie podświelonego tv jak na zdjęciu wyżej,nie wysłałby do klienta.Dlatego warto kupować u Niego bo sprawdza ,kalibruje i jakby co ,ze zwrotem nie ma problemów.

Michu30

New member
No u mnie właśnie takim czynnikiem jest DSE, na które normalnie bym nie zwracał uwagi bo podczas filmu jest zauważalne może w 0.5% materiału ale jak odpalam mecz to jest szok i niedowierzanie. Jedyna nadzieja to jego możliwości po zakupie XSX albo PS5. Jak w grach nie będzie dokuczać to chyba jeszcze to przezyje, jak nie to sprzedam go za pol darmo i wezmę coś lepszego. Pytanie co bo jak pomyślę że dam 8k za TV i znowu będą jakieś cyrki... Szkoda gadać

U mnie w Sony Bravia w7 też występuje zjawisko DSE ale jest ono słabo widoczne. Ja zauważyłem je w grze Red Dead Redemption 2 na tle niebieskim lub jasnoszarym, głównie w części nieba w grze. W meczach piłki nożnej tego nie zaobserwowałem. W tym moim Sony Bravia jest matryca va i szczerze ten efekt zobaczyłem dopiero po 4 lub 5 latach od kupna tv. Na tym video co dałeś na youtube praktycznie nie widać tego. Jestem ciekaw jak jest na żywo. Chciałbym jeszcze zapytać czy mógłbyś podesłać jakieś zdjęcia na jasno szarym tle oraz na czarnym. W tedy mogłoby to lepiej widać. Powiedz mi czy czerń w filmach na netflix i nie tylko jest akceptowalna da się oglądać w zaciemnionym pomieszczeniu lub w całkowicie ciemnym pomieszczeniu np. W nocy? Kurcze ze względu na cenę i w miarę dobrą specyfikacje pod konsole ten tv byłby dobrym wyborem. Kupiłbym oleda ale ze względu na to, że tv często i długo działałby pod pc to się obawiam o powidoki i wypalenia matrycy.

Ziutex

New member
Jestem ciekaw co ma do powiedzenia na jego temat JazzyJones. Kupił u kiki'ego Nano913 65" i miał napisać co i jak. Na Rtings za miesiąc gdzies prawdopodobnie będzie recenzja tej serii także jak Ci się nie spieszy to ich recenzje są bardzo szczegółowe i uwzględniają wlasnie skalę DSE

Michu30

New member
Jestem ciekaw co ma do powiedzenia na jego temat JazzyJones. Kupił u kiki'ego Nano913 65" i miał napisać co i jak. Na Rtings za miesiąc gdzies prawdopodobnie będzie recenzja tej serii także jak Ci się nie spieszy to ich recenzje są bardzo szczegółowe i uwzględniają wlasnie skalę DSE

Czekam na test na rtings sony xh90 oraz nano913 ale długo to zajmie zanim udostępnią. Tv mam zamiar kupić w lipcu w pierwszych dniach mojego urlopu by sobie na spokojnie sprawdzić zakupiony tv. Tv będę kupował przez internet bo w razie czego łatwiej oddać do sklepu jeżeli mi nie podejdzie. No zobaczę jak to będzie. Ja z obecnego tv Sony Bravia w7 jestem zadowolony i żeby on obsługiwał 4k i hdr to bym nie kupował tv. A tak no chcę kupić coś pod konsole i netflix. Obecnie ciężko jest coś wybrać. Na oleda się raczej nie zdecyduje bo pewnie po 6 miesiącach poszedłby w kosz.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oled wytrzymuje zdecydowanie dłużej niż 6 mcy.
I co do jakości nie musisz iść na kompromis.
I Sony i LG są bardzo dobre.
Tym razem LG ma większe możliwości multimedialne.
Masz specjalne ceny dla niebieskich w [programie. Podaj maila to CI wyślę cały program gdzie sam wybierasz ceny.

Michu30

New member
Oled wytrzymuje zdecydowanie dłużej niż 6 mcy.
I co do jakości nie musisz iść na kompromis.
I Sony i LG są bardzo dobre.
Tym razem LG ma większe możliwości multimedialne.
Masz specjalne ceny dla niebieskich w [programie. Podaj maila to CI wyślę cały program gdzie sam wybierasz ceny.

Ja bym chciał testy najnowszych tv a nigdzie sensownych recenzji nie ma.

Michu30

New member
Tak jak pisalem wyżej, na Rtings trzeba trochę poczekać, ale jak masz kupować przez internet to nie masz się czego obawiać.

https://drive.google.com/folderview?id=1CcTwUbfeLbLtOxuutQ0oVHGcw3aJalAl

Zdjęcia o które pytałeś
No na zdjęciach lepiej to widać. Nie jest tak tragicznie no chyba że na żywo gołym okiem wygląda to jeszcze mocniej. Mnie kusi ten tv ceną 4600 w media expert lub na oficjalnym sklepie lg to nie jest dużo a możliwości pod nowe konsole już ma.
Filmy w zaciemnionym pomieszczeniu pewnie wyglądają gorzej gdyby je porównać z matrycą va. Jestem ciekaw jak ten tv będzie wychodził w porównaniu do sony xh90. Ciekawe który lg czy sony obrazem okaże się lepszy.

Ziutex

New member
Jak kupisz LG to pierwsze co puść sobie mecz albo najlepiej kilka z różnych stacji to zobaczysz co jest grane. Daj Boże u Ciebie będzie lepiej. No i oczywiście wszystkie testy na YouTube. Najlepiej wygoglowac sobie "wady telewizorów LCD" i na jednej ze stron jest artykuł z opisanymi przyczynami różnych "cech" telewizorów. Szkoda, ze ja taki mądry nie bylem wcześniej tylko kupowałem sercem. Chciałem kupić Sony ze względu na to że większość sprzętu w domu mam i miałem Sony i nigdy się nie zawiodłem. Chodziłem po sklepach, zobaczyłem LG (C9 i SM9800) i jego system operacyjny, jakosc obrazu, wszystko spoko - damy mu szanse. Czernie dla mnie są ok ale tez specjalista nie jestem, także śmiało moglbym polecać każdemu gdyby nie... wiadomo co

Michu30

New member
No tak. Z tego co czytałem to efekt DSE występuje w mniejszym lub większym stopniu w każdym tv lcd w jednych jest to zauważalne a w drugich tylko po części (trochę) jest to wada technologii lcd przynajmniej tak piszą. Najgorzej że u mnie w mieście nie ma tego tv w żadnym sklepie z rtv i nie mogę się się jemu na żywo przyjrzeć. Już bym dawno na coś się zdecydował gdyby były jakieś testy dostępne online.

Ziutex

New member
Już bym dawno na coś się zdecydował gdyby były jakieś testy dostępne online.

Przecież bedziesz zamawiać przez internet, sam sobie przetestujesz na spokojnie. Oprócz samych cech TV dochodzą jeszcze warunki w jakich bedziesz oglądać a to tez jest bardzo ważne

Ostatnia edycja:

Desverger

New member
Ciężko teraz wybrać TV. Też się motałem w różne strony a to TCL a to Sony lub LG. Chodziłem po kolegach bo sporo ostatnimi czasy kupiło nowe TV. Patrzyłem na obraz z tych TV, rozmawiałem z użytkownikami (jeden zwraca uwagę na to, drugi na tamto inny nawet nie zauważa efektu teatru itd. ) Wypisałem co mnie irytuje w obrazie i czego "nie przełknę" a co ujdzie. Oczywiście musiałem też ująć preferencje żony :) Przeanalizowałem co i kiedy oglądam i ile gram. I wyszło, że irytuje mnie brak czerni, clouding, problemy z upłynniaczem oraz wszelakie artefakty rwanie obrazu. Oglądam głownie wieczorem Netflix, Apple TV, HBO lub to co sciągnę z exsite24 lub vorek.pl (głównie materiał 4K i FHD). Gram od czasu do czasu (choć chciałbym więcej :) ale czasu brak). Czego chciałem? Dobrej czerni, HDR, naturalnych kolorów, Dolby Vision, Atmos. Jak podsumowałem to LG Nano odpadł ze swoim IPS, TCL ze słabym HDR i problemami z softem a w SONY też idzie się do wielu rzeczy przyczepić. No i załamałem się bo... bo jak chcesz żeby było ładne oglądanko to zostaje OLED. A to kosztuje a i portki drżą żeby się nie wypalił. Przemyśleliśmy sprawę z żonką i przyszło nam zwiększyć budżet i kupiliśmy OLEDA. Obraz wymiata, filmy 4K ze streamingu wieczorem w ciemnym pokoju to bajka. Ciężar grania przeniosłem na TV w pokoju dzieci choć chyba wrócę na OLEDA. Fakt, gdzieś tam portki drżą żeby się nie wypalił ale z drugiej strony jak mam wywalić niemałą kasę a potem patrzeć na te cloudingi, bandingi krwawienia brak czerni to wolę "drżeć" ale mieć obraz taki, że wręcz czekam na wieczorny seans.

Do góry