Sony 65XF8505 - Yamaha RX-V463

pmedela

New member
Witam

Czy jest możliwość podłączenia 65XF8505 z RX-V463 w taki sposób, aby amplituner włączał się automatycznie po uruchomieniu telewizora ?
Rozumiem, że chyba tylko za pomocą HDMI ?
Co trzeba by skonfigurować w TV i w amplitunerze ?

Dzięki za pomoc.

--

Piotrek

FotoVideo

Member
W ustawieniach telewizora musisz wybrać Zewnętrzne wejścia - Ustawienia Bravia Sync - automatyczne włanczanie i wyłanczanie telewizora oraz sprzężonych urządzeń.W amplitunerze set up - HDMI set up - control----on. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w kabel HDMI z kanałem zwrotnym ARC i podłączyć go w telewizorze w gniazdo HDMI z takowym oznaczeniem w amplitunerze kabel nalezy umiescic w gniazdo HDMI wejście.Po podlaczeniu TV z Amplitunerem domyslnie beda wlaczone glosniki telewizora nalezy w pilocie TV wybrac - Action menu - głośniki - system audio
Po włączeniu telewizora i wyłączenu amplituner będzie wł i wył automatycznie.
Pozdrawiam Sylwester

pmedela

New member
@FotoVideo

Wszystko zrobiłem jak napisałeś. Niestety w amplitunerze w HDMI Set mam tylko "S. AUDIO... V463 lub OTHER"
Nie mam opcji "Control - on".
Niezależnie od wyboru sterowanie niestety nie działa.
W samym TV w "Ustawienia Bravia sync" -> "Lista urządzeń Bravia sync" telewizor nie wykrywa amplitunera.
Próbowałem na 2 przewodach HDMI, mam nadzieję, że mają ARC. Nawet najtańsze przewody w sklepie są z ARC,więc mam nadzieję, że moje też.

Co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Ostatnia edycja:

FotoVideo

Member
Mój amplituner to Yamaha RX-V467 myślałem że ma identyczne menu obsługi co Twój a jednak nie ! Musisz pogrzebać i wyszukać w ustawieniach amplitunera czy jest taka opcja....

pmedela

New member
Chyba moja Yamaha nie wspiera ARC, znalazłem na jakimś forum:
" the V463 does not support ARC (Audio Return Channel) so you'll need to run an optical cable from TV to receiver."

Pozostaje mi więc optyk i dodatkowy pilot, jak dotychczas :-(

Do góry