SONY - 65W855C vs LG 65UH6507

mel92

New member
Witam, piszę tutaj o porównanie tych tv. TV ma służyć do oglądania telewizji. Chodzi głównie o fajnie czysty obraz. Z 4k nie będę używał tylko czy on przyda sie w przyszłości i czy jest dobry. Najbardziej chciałbym sie spytać który tv bedzie lepszy do oglądania tv satelitarnej sony full hd czy lg z 4k? czy full hd w obu tv będzie miało wygląd taki sam? Dylemat bo cena obu tv jest taka sama.

Malix7

Member
Sam jestem ciekawy jak to jest z tym skalowaniem w tv Uhd przy oglądaniu programów w hd. Od siebie mogę dodać że ja w tych calach to już bym kupował 4k, taki tv się kupuję na lata i jak masz skąd odpalić na nim cos w 4k to szczenna opada w tej rozdzielczości.
Nie wiem tylko czy w tym Lg przypadkiem nie siedzi matryca ips a to nie każdemu pasuję.

Kadajo

New member
Bez reklam
Tak jest. Lg jest na IPS więc słaba czerń, niski kontrast. Moim zdaniem w855c to lepszy wybór ze względu na matrycę VA. Kontrast około 3800:1 gdzie lg nie przekracza pewnie 1000:1

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony to model fullhd i 100 Hz, LG to model 4K i 50 Hz.
Co ile lat wymieniasz telewizor ?
Czy korzystać będziesz z aplikacji internetowych ?
Jaki masz teraz telewizor.

mel92

New member
Obecnie mam lg 42PG6000. TV do salonu. Ten ma już 7-8 lat. Z aplikacji czasami używam. Chyba lepiej zainwestować do 4k ale żeby miał też dobre full hd. Sony65xd8505?

robcio

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zwróć uwagę na odległość z jakiej oglądasz TV - ma to znaczenie przy 4K :)
Przy 65" najlepiej z 2,5-3 metrów max zobaczysz różnicę

mel92

New member
stół jest na środku pokoju, od starego tv do pierwszego krzesła jest 1,40m, do ostatniego krzesła 4,20m, a do sofy 5,20m. Stół jest długi 2,7m. Powierzchnia salonu 21m2. Okno jest z prawej strony jak się patrzy na tv, budżet max 8000 zł a powyższy lg i sony są za 6000zł.

robcio

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sony oczywiście lepszy - ale jeśli dla Ciebie priorytetem jest jakość 4K i masz sprzęt towarzyszący z sygnałem 4K to z sofy tego i tak nie zobaczysz :)

Do góry