SONY 46 kdl-HX750 czy Samsung ES6800

destinow

New member
Witam w sklepie wybrałem te 2 modele i nie wiem który wybrać wydają się być bardzo podobne, zależy mi na jak najlepszym obrazie i żeby telewizor długo służył, proszę o pomoc :) Jeśli podać jakieś informacje to proszę pisać.

destinow

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Wybaczcie ale nie będę specjalnie mierzył :(
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? bokiem również ale jest to delikatny kąt
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce nie ma większego znaczenia bo i tak zasłaniam rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ?plazma samsung 42"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry obraz do filmów i sportu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? telewizja N z dekoderem
10.Jakie urządzenia ? dekoder i czasami laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?3-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?nie znam się
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie mam zamiaru
16.Preferencje co do marki ? sony
17.Preferencje co do wielkości ? 46"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? złe odwzorowanie barw i kszatłtów
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5 tyś
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? jeden mi to ciul :)

Przy okazji nie wiem po co to miałem pisać, zależy mi na pomocy w wybraniu pomiędzy tymi 2 modelami :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego że te telewizory mają inne matryce , inne wyposażenie - czyli lepiej lu gorzej spełniają określone potrzeby.
Teraz jak je podałeś to po prostu więcej wiadomo - jakie masz te potrzeby.
Masz mimo wszystko bliską odległość więc jeśli ma być 46" to lepszym rozwiązanie pod względem płynności do podanych potrzeb będzie Sony 46HX750.
Tym bardziej że masz takie preferencje.
Oczywiście wybór należy do Ciebie.

destinow

New member
Też jestem bardziej skłonny do tego HX750, przy okazji wyczytałem że nie odtwarza filmów w formacie .mkv a z tego co widzę to większość filmów 3d w internecie jest w tym formacie, co prawda sporadycznie bym taki film oglądał ale jak by zaszła potrzeba czy da radę odtworzyć film 3d w formacie .mkv przez DLNA i jak da rade czy będzie to gorsza jakość niż odtwarzanie przez usb? Sorki że zawracam głowę takimi pierdołami ale wolę dokładnie wszystko wiedzieć, tak już mam :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tego nie sprawdzałem z tym 3D. Sprawdzałem tylko z bluraya 3D i gra bardzo dobrze. Nie jestem fanem obecnego systemu 3D w ogóle ,ale myślę że podobnie jak większość ludzi wystarczy że pooglądasz kilka filmów z Bd + trajlery z widgetów Sony i to Ci w zupełności wystarczy abyś dołączył do naszego grona.

destinow

New member
Grunt żeby dobrze mecz obejrzeć z kumplami i film z rodzinką :) Wielkie dzięki za pomoc, jutro spokojnie idę po tego soniaka, bardzo pomocne forum na pewno jeszcze tu zajrzę wiele razy :)

zusia72

New member
Ja mam podobny problem co autor wątku. Kiki ! Kiedy wreszcie dasz test 750 - tki?
p.s. Czy mógłbym prosić jakiś test do samsunga Es 6800? Nigdzie mnie mogę znaleźć. Pozdrawiam

destinow

New member
U mnie cena za hx750 to już maksymalny budżet i tak chciałem coś tańszego ale spodobały mi się te 2 modele dzisiaj mi czasu nie starczyło ale jutro już na pewno hx będzie w pokoju stał :)

zusia72

New member
czy ktoś mógłby mi podać informację jak na tylnej ścianie są umiejscowione w Samsungu ES 6800 wejścia HDMI ? Dzięki

mistrzb

Member
Czy mial ktos mozliwosc porownac te modele obok siebie i moze cos wiecej powiedziec? Moze Kiki? Mialo byc tyle testow tyle zapowiedzi i poki co czekamy i nic :(

witgit

New member
Sory za mały odkop.
Moi rodzice posiadają ten model tv i są zawiedzeni.
Ten tv nie odtwarza praktycznie niczego z dysku lub pendrive z usb.
Nie wiem czy jest uszkodzony czy ten typ tak ma.
Na 20 filmów odtworzył tylko jeden. Wyczytałem że nie odtwarza mkv ale zeby avi i tym podobnych nie czytał?
U mnie na samsungu nie ma zadnego problemu.

Jak myślicie czy coś z tym tv jest nie tak ?

tdx

New member
Bez reklam
Sony dopiero w tym roku ma normalnie dzialajacy odtwarzacz usb. Wczesniejsze modele naprawde niewiele formatow obslugiwaly...

Wysłane z mojego GT-I9100

Do góry