Witam wszystkich, to mój pierwszy temat na tym forum. Chciałem opisać moje wrażenie odnośnie tego modelu i zadać parę pytań. Na wstępie chcę napisać, że byłem ogromnym fanem crt. Miałem przez 10 latek ostatnich, SONY WEGA KV-29XL71K, naprawdę dobry tv. Niestety po 40 tys godz (sprawdziłem w trybie serwisowym, bo wałczyłem z kolorami już przez ostatnie 6 mc), kineskop umarł, gdyby nie to, to bym nie zmieniał tv. Czytając rożne fora, szukałem 42 cali.
Polowałem na inny model, albo na 42W705B albo 42W829, ale z racji tego, że chciałem brać tv w salonie Sony, a nie przez neta, a tamtych modeli nie mieli, wybrałem 40W705C. Rozmiar dla mnie idealny, meblościanka i wnęka
, nie mam innego miejsca na razie, odległość ok 2.5 m od tv. Najważniejsze było dla mnie skalowanie SD, jakość obrazu i obsługa różnych mulitimediów z usb. Muszę przyznać, że jestem zadowolony bardzo z jakość obrazu i obróbki sygnału ( mam dekoder Vectry ale nie HD) i w zależności od sygnału można porównać z bardzo dobrym crt. Osobiście nie jestem jakimś tam maniakiem HD, niektóre programy wyglądają jakby sztucznie z wosku, pewnie przez ten upscaling.
Ale najmiliej jestem zaskoczony wyglądem tzw "divx-ów" wiedziałem, że nie będzie szału, ale to co zobaczyłem mile mnie zaskoczyło. Nie ma różnicy miedzy crt 29 cali, a przeskalowanym obrazem na tym tv. Ostrzegano mnie, że będą artefakty itp ale co dziwne obraz z bardzo niskiej rozdz np: 704x300 i birate 1045 kb/s jest bardzo ładny, efekt ładnego rozmycia oraz odległość od tv robią też swoje. Wiadomo, plik 720p czy 1080p to 6, ale dobry "divx" to w najgorszym przypadku 4-
Moja rada, na początku jak telewizor podłączono i zobaczyłem obraz na Tvn24 to masakra, ale potem siedziałem i eksperymentowałem i powyłączałem wszystkie "polepszacze"
i jest już dużo lepiej. Tworzenie realizmu u mnie najlepiej 25 i 25. Co do mulitimediów z tego co na razie zauważyłem u mnie nie czyta divx 4.
Jak macie ustawione w dzień i w noc podświetlenie matrycy ja mam dzień 5-6, okno z prawej strony ale żaluzje, w nocy schodzę nawet do 4. Kontrast 50, jasność 55 (tego nie ruszam prawie), i dałem odcień zielonego więcej, na 6 bo było za czerwono trochę na twarzach ogólnie.
Co mnie trochę smuci to w porównaniu z tamtymi modelami to plastik na obudowie i głośniki po 5W każdy, w modelach serii W7 z 2014 były 8W.
Mam pytanie, jako, że to mój pierwszy tv led, na białym tle widać lekkie zabrudzenia (jakby kurz itp) w rogach gór i róg z prawej strony, lewa czysta (podobno to się zdarza góra 1 cm wielkość i tylko na jasnych, rodzina nie widzi
Oraz zauważyłem, że lewa strona wieczorem jak są ciemne sceny jakby pasek był jaśniejszy z góry na dół? Czy to przez te podświetlenie krawędziowe??? Czy to już do reklamacji??? I jaką mam w tym tv matrycę, nie mogłem się doszukać informacji. Na moje oko VA bo kąty słabe, z boku jasny obraz, a na wprost bardzo czarny nasycony 
Oraz odnośnie dźwięku pytanie, czy ten zestaw byłby dobry, tzn czy dużo by się polepszyła jakość dźwięku: Edifier S330D toslink black (2x 18W + 36W Subowoofer)
Pozdrawiam
Polowałem na inny model, albo na 42W705B albo 42W829, ale z racji tego, że chciałem brać tv w salonie Sony, a nie przez neta, a tamtych modeli nie mieli, wybrałem 40W705C. Rozmiar dla mnie idealny, meblościanka i wnęka
Ale najmiliej jestem zaskoczony wyglądem tzw "divx-ów" wiedziałem, że nie będzie szału, ale to co zobaczyłem mile mnie zaskoczyło. Nie ma różnicy miedzy crt 29 cali, a przeskalowanym obrazem na tym tv. Ostrzegano mnie, że będą artefakty itp ale co dziwne obraz z bardzo niskiej rozdz np: 704x300 i birate 1045 kb/s jest bardzo ładny, efekt ładnego rozmycia oraz odległość od tv robią też swoje. Wiadomo, plik 720p czy 1080p to 6, ale dobry "divx" to w najgorszym przypadku 4-
Jak macie ustawione w dzień i w noc podświetlenie matrycy ja mam dzień 5-6, okno z prawej strony ale żaluzje, w nocy schodzę nawet do 4. Kontrast 50, jasność 55 (tego nie ruszam prawie), i dałem odcień zielonego więcej, na 6 bo było za czerwono trochę na twarzach ogólnie.
Co mnie trochę smuci to w porównaniu z tamtymi modelami to plastik na obudowie i głośniki po 5W każdy, w modelach serii W7 z 2014 były 8W.
Mam pytanie, jako, że to mój pierwszy tv led, na białym tle widać lekkie zabrudzenia (jakby kurz itp) w rogach gór i róg z prawej strony, lewa czysta (podobno to się zdarza góra 1 cm wielkość i tylko na jasnych, rodzina nie widzi
Oraz odnośnie dźwięku pytanie, czy ten zestaw byłby dobry, tzn czy dużo by się polepszyła jakość dźwięku: Edifier S330D toslink black (2x 18W + 36W Subowoofer)
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: