Sony 40EX500 czy panasonic TXL37e30e???Proszę o Pomoc

judafe3

New member
Witam wszystkich forumowiczów mam problem. Zastanawiam sie nad kupieniem tv , nie ma dla mnie znaczenia czy LCD czy LED i tak będzie stał na stoliku. Ważne aby dobrze radził sobie z sportem (piłka nożna siatkówka) i do oglądania filmów. Zalezy mi na jakości obrazu . mój budżet to ok 2,5 tys. Mam na oku 2 tv sony 40ex500 lub Panasonic TXL37e30e i teraz pytanie pomijając fakt odległości który z tych tv ma lepsze parametry do sportu i filmów.

Rodzicom kupiłem tego sony 40ex500 5 miesiecy temu w euro za 2200zł i wygląda nieźle. Ale po tescie kikiego odniosłem wrażenie ze ten panas jest lepszy? i teraz zgłupiałem?? Pomóżcie bo w nastepnym tygodniu decyzja.

Odległość od ekranu: 3-3,5m
Jak słońce świeci w pokoju: okno na przeciw tv najlepiej matowa matryca
, Jak duży jest pokój: około 4,35 m x 4,70
Preferowana technologia: LCD ,LED
Jaki masz obecnie telewizor:
Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, dokumentalne, filmy
Oglądasz w dzień czy wieczorem: zazwyczaj wieczór i rzadziej po południu
Preferowana wielkość telewizora: 37-40"
Preferowana marka: sony zawsze był ale może być co innego panasonic bo 5 lat gwarancjii
Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Cyfery+,
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% TV, 20% filmy przez USB ( ewentualnie jak podłącze, to filmy z PC )
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych:łóżko na wprost
Telewizor ma mieć WiFi: nie musi
Ma czytać przez USB filmy: tak z napisami ( z polską czcionką )
Jaki masz sygnał: cyfrowy (Cyfra+)
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDD USB, PC przez HDMI, dekoder Cyfry+HDMI
Ile masz kanałów HD:12
Ma stać czy wisieć: stać

judafe3

New member
Jestem pierwszy raz na forum i załozyłem temat odnośnie mojego problemu, ale niestety nikt nie dał żadnej wskazówki i nic nie podpowiedział?? czy to zależy od ilośći postów lub jakiś innych czynników że jedne osoby mają np 30 odpowiedzi zakładając temat poźniej ,a inna osoba ma 0???

Witam wszystkich forumowiczów mam problem. Zastanawiam sie nad kupieniem tv , nie ma dla mnie znaczenia czy LCD czy LED i tak będzie stał na stoliku. Ważne aby dobrze radził sobie z sportem (piłka nożna siatkówka) i do oglądania filmów. Zalezy mi na jakości obrazu . mój budżet to ok 2,5 tys. Mam na oku 2 tv sony 40ex500 lub Panasonic TXL37e30e i teraz pytanie który z tych tv ma lepsze parametry do sportu i filmów.

Rodzicom kupiłem tego sony 40ex500 5 miesiecy temu w euro za 2200zł i wygląda nieźle. Ale po tescie kikiego odniosłem wrażenie ze ten panas jest lepszy? i teraz zgłupiałem?? Pomóżcie bo w nastepnym tygodniu decyzja.

Odległość od ekranu: 3-3,5m
Jak słońce świeci w pokoju: okno na przeciw tv najlepiej matowa matryca
, Jak duży jest pokój: około 4,35 m x 4,70
Preferowana technologia: LCD ,LED
Jaki masz obecnie telewizor:
Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, dokumentalne, filmy
Oglądasz w dzień czy wieczorem: zazwyczaj wieczór i rzadziej po południu
Preferowana wielkość telewizora: 37-40"
Preferowana marka: sony zawsze był ale może być co innego panasonic bo 5 lat gwarancjii
Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder Cyfery+,
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% TV, 20% filmy przez USB ( ewentualnie jak podłącze, to filmy z PC )
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych:łóżko na wprost
Telewizor ma mieć WiFi: nie musi
Ma czytać przez USB filmy: tak z napisami ( z polską czcionką )
Jaki masz sygnał: cyfrowy (Cyfra+)
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDD USB, PC przez HDMI, dekoder Cyfry+HDMI
Ile masz kanałów HD:12
Ma stać czy wisieć: stać

deywies

New member
Bez reklam
Co do sony nie wypowiadam się bo nie mam, ale jest to LCD na świetlówkach to raz, dwa że o filmach z usb to raczej zapomnij.

Co do Panasonica możesz sporo poczytać w dziale Panasonica. Jest tam test otwarty, sam też sporo uwag wtrąciłem na temat tego TV na ostatnich stronach wątku z z tym testem.

Ostatnia edycja:

Mylagos

New member
Wypowiem się co do modelu Sony, bo trochę wiem na ten temat. Model EX500 jest naprawdę bardzo dobry i polecam go praktycznie zawsze jeśli w takiej cenie, ktoś chce TV do sportu. Co do USB, .mkv nie działa, według informacji które mam .mp4 działa w wyższych rozdzielczościach, zaś divx'y tylko do rozdzielczości PAL. Trzeba też pamiętać, że TV Sony nie czytają NTFS, więc w tym modelu pozostaje FAT32.

ebuba

New member
w teście Kikiego nie ma za bardzo poruszonego tematu odbioru zwyklej telewizji. mam tego panasa od kilku tygodni i mogę potwierdzić jedynie, że odbiór telewizji kablowej z modulu CI jest do bani. Obraz jest nieczysty, dużo fali, poświat postaci, rozmazanych konurów. Najgorzej jest z przetwarzaniem telewizji analogowej przez ten moduł, tzn nie pocieszysz się obrazem TVP i tym podobnym. Jako tako wygląda polsat i tvn, ale one chyba nadają cyfrowo. Raz oglądałem film na Polsat HD bo miałem promocję na święta, to była tragedia. Twarz Nicolasa Cage rozpływała się z każdym szybszych ruchem (innych aktorów również;). Jedym słowem LIPA.
Super naromiast są filmy z internetu oraz bluray jest git, ale po nich nie chce się oglądać zwykłej TV bo różnica jest bardzo duża. Chyba że ten Tv ma zniechęcać do oglądania TV, ale wolałbym się o tym dowiedzieć przed zakupem.

judafe3

New member
Dzięki Ebuba , z tego co piszesz to raczej mnie wyleczyłeś z tego tv.
jednakze zastanawiają mnie testy i tyle punktów w teście.
Dla mnie znaczenie ma sport żeby nie było smużenia ciągniecie itd, i jakość obrazu ze zwykłej cyfrówki.
Mam c+ i tamten sony 40ex500 naprawde dobrze sobie radzi ze zwykłym sd a HD jest zajebiste jak dla mnie oczywiśćie.
Ale czytając recenzje pansonica odniosłem wrażenie że ma jeszcze lepszy obrazy niż sony, niestety nie mam możliwości podłączenia 2 tv obok siebie pod ten sam sygnał żeby zobaczyć który lepiej nadaje.
Czy LCD w tym sony jest naprawdę gorszy Niż led panas???
pomijając zużycie prądu to co przemawia za ledami???? w czym są lepsze od lcd , a wczym gorsze??

Do góry