Sony 40"-42" do 2800,-

yogers

New member
Witajcie,

Po dwóch latach przygody z SONY KDL40EX500 muszę kupić nowy telewizor (nie zmieniałbym jeżeli bym nie musiał). W związku z tym, że byłem mega zadowolony z waszej pomocy ( /forum/lcd/66968-sugestie-przy-wyborze-tv.html ) pomyślałem, że i tym razem skorzystam z rad fachowców:

Odległość od ekranu: Od 2,5m do 3m.
Jak słońce świeci w pokoju: Okna od zachodu. Jest jasno ale przed słońcem bronię się roletami.
Jak duży jest pokój: 4m x 5m
Preferowana technologia: świetlówki lub LED
Jaki masz obecnie telewizor: SONY KDL40EX500
Jakie programy najczęściej oglądasz: Filmy HD z komputera , DVB-T
Oglądasz w dzień czy wieczorem: 50% dzien, 50%wieczór
Preferowana wielkość telewizora: 40-42.
Preferowana marka: SONY
Jakie urządzenia będą podłączone: komputer przez HDMI, ethernet
Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% TV, 40% PC
Siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych: na wprost w większości
Telewizor ma mieć WiFi: Nie musi
Ma czytać przez USB filmy: Nie musi
Jaki masz sygnał: DVB-T ale przyszłościowo jakaś kablówka
Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: komputer przez HDMI i LAN (DLNA), w przyszłości dekoder
Ile masz kanałów HD: kilka
Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-6
Ile osób zasiada przed telewizorem: 1-3
Ma stać czy wisieć: Stać na niskim (ok 40cm) stoliku
Jaka klasa cenowa: do 2800,-

Czego oczekuję od telewizora:
- SONY
- Dobrej matrycy z dobrym podświetleniem.
- Naturalnych kolorów
- Naturalnej płynności
- Niskiej awaryjności
- Musi stabilnie stać
- Dodatki multimedialne (HBBTV, przeglądarka internetowa, skype, youtube)
- Jakaś matowa lub półmatowa matryca.

Czego nie oczekuję od telewizora:
- Nie musi być koniecznie super cieniutki
- Nie obchodzi mnie ECO
- Nie potrzebuję ambilight'a
- 3D

Na allegro oglądam:
KDL-40EX720 za około 2600,-
KDL-40EX655 za około 2700,-
KDL-40R474 za około 2300,-
KDL-42W655 za około 2600,-

Czy można w kilku zdaniach opisać różnice pomiędzy tymi modelami? Strzelam, że pierwsze dwa to modele starsze. A czy można już powiedzieć coś o modelach serii R i W? Staram się czytać specyfikację ale gubię się w gąszczu parametrów. Poza tym doświadczenie z poprzedniego zakupu podpowiada, że milion razy lepiej zapytać o opinię tutaj ;)

tdx

New member
Bez reklam
Jeśli chcesz by TV nawiązywał jakością obrazu do poprzednika z tych modeli jedynie 40EX720 choć jeśli chcesz zostać przy sonym warto by było doinwestować w w805.
Seria W/R to nowe modele które w końcu obsługują NTFS i MKV :)
EX720 to starszy model ale z prawdziwą matrycą 100Hz

yogers

New member
Ojoj! Swojego poprzedniego kupiłem w MediaMarkcie za coś około 2400,- czy to znaczy że nowe telewizory w tych cenach są gorsze?

KDL-42W805 na allegro chodzi po 3700,- i więcej. Za bardzo wybiega to poza mój budżet ... a 3D nie planuje korzystać ...

NTFS i MKV u mnie nie przesądza bo wszystko mam na kompie i stałe podłączenie HDMI.

tdx

New member
Bez reklam
Twój SONY KDL40EX500 to był cholernie dobry model :) ostatni taki fajny LCD.
Teraz za taka samą jakość w led potrzebujesz zapłacić więcej.
Najlepiej zobacz W655 i jak Ci się spodoba to go weź. Pytanie czy zobaczysz różnicę między 50Hz a 100Hz matrycą :)

yogers

New member
Twój SONY KDL40EX500 to był cholernie dobry model :) ostatni taki fajny LCD.
Teraz za taka samą jakość w led potrzebujesz zapłacić więcej.
Najlepiej zobacz W655 i jak Ci się spodoba to go weź. Pytanie czy zobaczysz różnicę między 50Hz a 100Hz matrycą :)

Ok, czyli mam rozumieć, że z tych modeli które wymieniłem warto obejrzeć EX720 oraz W655, to już jest punkt wyjścia.

Czy zobaczę różnicę odświeżania ... w takim razie pytanie za 100pkt:
Ja mam teraz EX500 a mój tata ma starszego Z5500 - i za każdym razem jak u niego jestem to wydaje mi się, że jego obraz jest płynniejszy (tak, mam włączone u siebie MotionFlow), dlaczego? Niby oba mają 100Hz czy tam 200Hz.

Jestem zadowolony z płynności mojego EX500, owszem na Z5500 jest jeszcze lepiej ale nie jest to dla mnie "must have". Czy W655 będzie miał gorszą płynność od EX500? Bo jeśli nie to ... brałbym chyba.

yogers

New member
Szefie,

Dużo pozytywnych relacji czytam na temat Panasonic TX-L42ET60E. Jak w tym wypadku jakość obrazu i płynności miałaby się do mojego SONY 40EX500 ?

tdx

New member
Bez reklam
Ja mam teraz EX500 a mój tata ma starszego Z5500 - i za każdym razem jak u niego jestem to wydaje mi się, że jego obraz jest płynniejszy (tak, mam włączone u siebie MotionFlow), dlaczego? Niby oba mają 100Hz czy tam 200Hz.

Dobrze Ci się wydaje ty masz natywne 100Hz Twój tata 200Hz

Wszystko oczywiście zależy od ustawienia parametru motionflow

Do góry