Sonos Playbar vs. Philips Fidelio E6

crony

Member
ja mam e5, wiec nie ma trybow do wyboru, manualnie ustawiam bas i treble, auto volume przy muzyce mam zazwyczaj wylaczone, chyba ze leci mocno basowy kawalek, albo np jakis koncert z live perkusja, no to musze wlaczyc auto volume, dzieki czemu bas nie jest tak mocno dystynktywny, bo sa kawalki ze mimo ustawienia pod biurkiem i skarpety w bass refleksie nadal dudni i szkoda mi sasiadow w bloku, ale w wiekszosci muzyki slucham na stereo z wylaczonym auto volume i manualnie ustawionymi wys/niskimi tonami, auto volume uzywam glownie przy ogladaniu tv i czasem filmy w BR, ale to juz indywidualnie od potrzeb,

zastanawia mnie jeszcze fakt ze dudnienie np slychac gdy jestem w przedpokoju albo na drugim koncu salonu, im blizej glosnikow tym dudnienie jest mniejsze, czyli wychodziloby na to ze akustyka salonu do d...?

jeszcze mam pytanie do ciebie, w e6 masz cos takiego jak automatyczne dostosywanie sie glosnosci satelit w zaleznosci od odleglosci od bazy, tak?
dziala to? tzn w e5 fimy trzeba ogladac dosc glosno zeby poczuc dzwiek przestrzenny, ogladajac cicho, tylu poporstu nie slychac, czy sprawdza sie u ciebie? to chyba sie nazywa kalibracja przestrzenna

mondomuppy

New member
W E6 jest opcja kalibracji, której dokonujesz ustawiając satelity najpierw w miejscu gdzie siedzisz a później w miejscu gdzie mają stać docelowo, emitują w każdym położeniu dźwiek który jest odczytywany przez głośniki bazowe i na tej podstawie dokonuje się kalibracja. Oprócz tego jest opcja manualnego ustawiania głośności satelit z pilota i muszę przyznać, że słychać je bardzo dobrze.
U mnie dudnienie słychać im bliżej subwoofera ale myślę, że to przez to że stoi w rogu na drewnianym parkiecie. Nie ma nic co by tłumiło dźwięk.

Jaxo64

New member
Co do dudnienia to na 100% kwestia akustyki pomieszczenia, suba mam w rogu i w rogu po przeciwnej stronie przy bassie na +6 i poziomie głosu na 25 aż się w brzuchu przewraca a tak siedząc przed samym tv dzwięk jest świetny choć wiadomo w pokoju 20m2 bass mam max na +2 a najszczęściej na 0.

Do góry