sonny bravi engine3

Ramz

New member
Witam ,chiałbym sie poradzic w kwesti czy sonny 46 cali bravia engine 3 to dobry wybor?wiem ze sa jakies rozne oznaczenia jeszcze tych telewizorow ale jestem zupełnym laikiem wiem tylko ze ten tel ma 100hz i dlatego prosze o pomoc w podjeciu decyzji forowiczow:),ewentualnie jakie wy macie propozycje telewizora46calowego.Nadmienie tylko ze telewizor ma słuzyc głownie do ogladania tv,(kablowka)moze z czasem do jakies konsoli,odległosc do telewizora 4m,chiałbym go powiesic na scianie miedzy oknami ,no i kwota do wydania to 3.500zł .Za pomoc z góry wielkie dzieki

edi730

New member
bravia engine 3 to nie jest model telewizora tylko procesor zastosowany w TV.
A modeli Sony z tym procesorem jest sporo.
Ale myślę że większość forumowiczów poleci Ci EX500 tylko moim zdaniem nie nadaje się na ścianę, jest za gruby ;)

Ostatnia edycja:

kola01

Well-known member
Bez reklam
EX500 tylko moim zdaniem nie nadaje się na ścianę, jest za gruby ;)

A co ma piernik....

Osobiście wolę gruby choć wygląd to kwestia gustu, a poza tym w grubszym to chociaż dźwięk jakiś przyzwoity jest. Te wszystkie cienkie mają nagłośnienie niewiele lepsze jak w komórce a nie każdy ma ochotę inwestować dodatkowo w sprzęt audio/kino domowe.

edi730

New member
Że ty wolisz to powodzenia :) Bo ja żałuje że kupiłem ten model bo wygląda na ścianie archaicznie. Dźwięk owszem chyba jeden z lepszych...

cornolio

New member
bravia engine 3 to nie jest model telewizora tylko procesor zastosowany w TV.
A modeli Sony z tym procesorem jest sporo.
Ale myślę że większość forumowiczów poleci Ci EX500 tylko moim zdaniem nie nadaje się na ścianę, jest za gruby ;)

miałem ostatnio podobny problem... ex500 czy np. ex710 - po porównaniu w dwóch marketach sony center nie myśl nawet ex500, poza podobnymi kolorami czy czernią, na niekorzyść ex500 przemawia ziarnistość obrazu, która jest wg. dyskwalifikacją... poza tym faktycznie ex 710 moze prezentować sie lepiej na ścianie.

Jednak wybierając ex710 nie zmieścisz się w 3500

Dig Dug

New member
cornolio - jaka znowu ziatnistość ?? Obraz jest naprawde spoko, wymyślasz, albo oglądałeś na kiepskim sygnale. W dvb-t obraz jest bardzo dobry. W ustawieniu KINO + lekki tuning, otrzymujesz obraz prawie jak z plazmy. A ogladajac telewizor na wprost lub pod małym kątem wogóle nie widzisz czy jest "gruby" czy trochę cieńszy, ale droższy.

cornolio

New member
cornolio - jaka znowu ziatnistość ?? Obraz jest naprawde spoko, wymyślasz, albo oglądałeś na kiepskim sygnale. W dvb-t obraz jest bardzo dobry. W ustawieniu KINO + lekki tuning, otrzymujesz obraz prawie jak z plazmy. A ogladajac telewizor na wprost lub pod małym kątem wogóle nie widzisz czy jest "gruby" czy trochę cieńszy, ale droższy.

sygnał był z BR, nie wymyślam:) piszę co widziałem, dla mnie nieznośna wprost ziarnistość obrazu, być może w domu wygląda lepiej lub inaczej - ja co zaznaczyłem porównywałem modele w saturnie miedia markt, oraz sony center bo na początku - po pojechaniu do saturna nie wierzyłem w wyjaśnienia sprzedawcy że obraz na pewno jest z tego samego źródła - a był to faktycznie 1 BR na kilka tv, i że nic tu nie grzebali itp. itd.

Dig Dug

New member
Nie ma ziarnistości. W sklepie mają kiepskie rozdziały sygnału, szarpią non stop kablami.
Odbieram mux-2 i ostatnio analoga 1 i 2, chociaż mają niby uruchomić testowo MUX-1. I powiem Ci, że jestem mile zaskoczony, że na analogu jest taki ładny obraz (mam mocny sygnał z nadajnika), a dvb-t to wogóle poza dyskusja jak n-ka.

Mam tylko zastrzeżenia co do czerni i kątów, ale to LCD reszta normalnie prawie jak w plazmie po ustawieniu zblizonym do KINO. Po uwzględnieniu ceny do jakości jest OK.

Nawet jak oglądamfilmy DVD lub 700 MB divx z 2-2,5 m przez zewnętrzny DVD Samsunga za ok 250 zł jest naprawdę OK, generalnie to jakośc div-x mnie zaskoczyła myslałem, że będzie do bani, a tu spox.

Twoje obserwacje są naprawdę bezpodstawne. EX500 to dobry, solidny telewizor. Wprawdzie, G20 to G20 :) no ale czasem liczy się wielkość ;)

Do góry