Sonda: czy używacie głosników w TV ?

Tapta

New member
Wstyd przyznać, ale nawet filmy DVD zacząłem wrzucać przez TVgłośniczki... Ale co zrobić, jak oglądać trzeba i tak cichutko, z niepewnością dobrnięcia do końca i w obawie przed obudzeniem drzemiącego obok trolla, którego uśpienie było warunkiem włączenia TV... :???:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mam u siebie dziwne zjawisko.
90% słucham przez kino domowe, a pozostale 10% w nocy przez głośniczki TV. Mam tez inny zwykly TV CRT w innym pomieszczeniu. Kiedy nie wyłączę dźwięku z telewizora LCD do zera to słyszę straszny pogłos, echo z głośniczków TV LCD względem kina domowego i starego CRT w pomieszczeniu obok. Kiedy słucham tego samego programu na raz z obu telewizorów (ale zwykły CRT i LCD lecz przez kino domowe) to wszystko jest OK. Zdaje się, że jest w LCD jakieś opóźnienie dźwięku o ułamek sekundy względem kina i starego CRT co powoduje ten okropny efekt rozsynchronizowania. Tylko pytanie jak to naprawić. A może mam coś źle ustawione. Bawiłem się korektą głośności, dźwiękiem dynamicznym, efektami surround w LCD, ale bez efektu (Sony D3000). Nie jest to uciązliwe jedynie wtedy gdy mam włączony tylko LCD z głośniczkami, ale bez CRT i bez kina. Nie jest to tragedia, bo i tak większość słucham przez kino, ale trochę to irytuje.

ernet

Active member
Bez reklam
A czy źródło sygnału ( z jednego gniazdka antenoewgo ) jest to samo dla 2-ch odbiorników. Bo to typowy efekt dla oddzielnych źródeł, 1 odbiornik z np. Cyfry , a 2-gi z kablówki

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
zródło jest to samo, jest to poprostu przedłużenie parenascie metrów anteny z innrgo pokoju. Ale dlaczego gdy słucham LCD przez kino domowe, to dźwięk jest idealnie zsynchronizowany? problem jest gdzieś w dźwiękach LCD

OVego

New member
Ja używam głośników tv z konieczności, ale w najbliższym czasie zamierzam zakupić amplituner i zestaw 5.1 głośników. Uważam jednak, że głośniki mojego lcd pozostaną w użytku podczas oglądania programów ze zwykłej anteny. Amplituner i zestaw głośników posłużą do Filmów ze ścieżką 5.1 i muzyki.

P

PetR

Guest
Głośniki TV -> "zwykła" TV

Ampli -> filmy z DVD i te, które z cyfrowej kablówki "idą" w DD, koncerty, teledyski, mecze, F1...

mjo12

New member
"...Kiedy słucham tego samego programu na raz z obu telewizorów (ale zwykły CRT i LCD lecz przez kino domowe) to wszystko jest OK. Zdaje się, że jest w LCD jakieś opóźnienie dźwięku o ułamek sekundy względem kina i starego CRT co powoduje ten okropny efekt rozsynchronizowania..."

To jest jak najbardziej spotykane zjawisko. U mnie też tak jest, u mojej ciotki też tak jest. Ja mam TV Sharpa D44 i nagrywarkę Panasonic EH-58 i jeden tuner nie pamiętam z czego działa trochę szybciej i jest słyszalne przesunięcie. Dla mnie żaden problem.

Efru

New member
Jak oglądam coś z tv to na stockowych głośnikach. Ale jak puszczam na tv coś z kompa lub dvd to zawsze na głośnikach 5.1

k0val

New member
czasami zapominam włączyć kino

wkurza mnie to ze się od razu nie włącza jak odplam tv tylko muszę brać drugiego pilota i na zmianę :bober:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
kOval dwa piloty to jeszcze nie problem! Ja muszę używać czterech to jest zgroza!!!!!
Myślę o jakimś dobrym uniwersalnym / bo na marketową badziew to szkoda pieniędzy /, ale na razie braki finansowe i muszę się męczyć!!!

Pozdro

pejotpe

New member
Bez reklam
Nie działa z BT... Nie zamienię nim pilota do PS3 (które służy mi też jako odtwarzacz DVD, a pad jest niewygodny do tego celu)...

PopaY

New member
Bez reklam
Ja używam głosników w TV tylko późnym wieczorem jak oglądam zwykłą telewizję. A tak to cały dzień z kina domowego.

xsiek1

New member
U mnie sprawa na razie jest jasna, z powodu braku amplitunera :???: , oglądam z włączonymi głośnikami tv - może kiedyś będzie i amplituner

Koziou

New member
Ja się bawie przez kino domowe, w moim LG5000 nie ma sensu ogladania czegokolwiek przez głosniki, sprawa komplikuje sie w nocy jako ze mieszkam w bloku dlatego czesto przechodze jednak na glosniki z TV. A tak to tylko kino

cytrysek

New member
A ja wole w słuchać przez kino nawet w nocy.
Wg mnie ten dzwiek jest mniej drazniacy i mnie plastikowy i charakterystyczny dla TV, co noca jest przyjemniejsze. Oczywiscie odpowiednio nalezy ustawic sprzet grajacy by nie dudnil :)

Dudziek

New member
Ja tam audiofilem nie jestem i jestem zadowolony ze zwykłych creative'ów za 200 zł :p Nawet subwooferek całkiem przyjemnie buczy :D

tolek_88

New member
ja odpalam ampli tylko czasami, tzn do filmów dvd, do jakiś filmów z satelity.
Cała reszta na zwykłych głośniczkach tv. Coś sobie nie wyobrażam, żeby tvn24 puszczac przez ampli. Bo i po co?

poza tym wystarczy mi juz te prawie 250W co telewizor bierze...

Do góry