Smużenie w Samsungu ue37es6100- pomocy

bezsilna

New member
Witam,
jestem bezsilna wobec problemu smużenia w telewizorze Samsunga ue37es6100.
Dostawca telewizji cyfrowej Vectra uznał, że smużenie jest spowodowany wadą telewizora "źle skaluje"- jak określił pan serwisant.
Zareklamowałam więc telewizor w Samsungu, po dwóch tygodniach testów Panowie stwierdzili, że reklamowana wada nie występuję.
Dodam, że telewizor zaniosłam do sąsiada, który ma kablówkę w UPC i smużenie jest takie samo.
Oprogramowanie w Samsungu zaktualizowałam, dzwoniłam 2 razy do wsparcia technicznego i wraz z technikiem ustawiałam w telewizorze różne funkcje.
Niestety nic nie pomogło.
Obraz w telewizorze jest bardzo dobry, kiedy oglądam filmy z netu np. vod.pl, jest znacznie lepszy choć nie idealny z anteny naziemnej telewizji cyfrowej.
Po wykorzystaniu wszystkich możliwości czyli reklamacja i wizyta serwisanta z Vectry - nie mam pomsyłu co dalej zrobić.
Obraz drastycznie się pogorsza w godzinach wieczornych, smużenie występuje również na kanałach HD. Tak naprawdę to nie da się oglądać, szczególnie kiedy obraz w tle jest ciemny za postacią ciągnie się "cień".
Jeśli ktoś z Was jest w stanie coś mi poradzić to będę wdzięczna bo naprawdę czuje się bezsilna w tej sytuacji.

bezsilna

New member
No właśnie nie. Wszystkie ustawienia po kolei ustawiałam z osobą ze wsparcia technicznego w Samsungu. Wisiałam na telefonie ze 30 minut.

chickenowa

New member
Reset ustawien? Wyłącz wszystkie bajery. Sprawdz kable.... Skoro na filmach hd to nie występuje tzn że to wina ustawien przy oglądaniu tv lub samego źródła sygnału

bezsilna

New member
Co masz na myśli mówiąc wyłącz wszystkie bajery? Jak mam sprawdzić kable?
Żródło sygnału niby zostało sprawdzone (Vectra), choć jakoś wewnętrznie mam przeczucie, że to właśnie tu leży przyczyna. Z drugiej strony w UPC było podobnie. Więc sama nie wiem...

danielo007

New member
Chodzi o wyłączenie w tv opcji poprawiających jakość obrazu takich jak: systemy 100 czy 200hz, Digital Noise Filter, itp.

Dokładnie tu:

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201211/20121110095845360/08-XTDVBEUE-POL-1109.pdf

Zaczyna się na 143 stronie. Trzeba wyłączyć "wspomagacze obrazu", filtr zakłóceń cyfrowych, red. zakłóceń mpeg, Motion Plus, Redukcja Rozmycia, Redukcja Drgań, Led Motion Plus.

I zobaczyć czy coś pomogło. Jeśli pomogło to można ja po kolei aktywować z powrotem i patrzeć która powoduje smużenie. Właściwie nigdy nie warto tych opcji ustawiać na maksimum.

Ostatnia edycja:

chickenowa

New member
Dokładnie tak. Upewnij się że motion flow i motion flow led są Wyłączone . Wyłącz też poprawiony kontrast i głębię czerni -wszystko na off.

chickenowa

New member
Uważam że problem tkwi w ustawieniach tv bo nie sądzę żeby kablowka miala tak denny obraz. A może coś przestawialas w ustawieniach obrazu? Ostrość, kontrast,balans bieli itp?

bezsilna

New member
Będę próbować z ustawieniami telewizora. Choć uważam, że jeśli już dzwoniłam do wsparcia technicznego w Samsungu to mogli mi to wszystko podpowiedzieć. Skoro to może mieć wpływ na jakośc obrazu.

chickenowa

New member
Na takich service liniach siedza osoby ktore tylko przyjmują zgłoszenia :) jeśli taka wada nie występuje przy oglądaniu filmow z usb czy internetu to imo to kwestia ustawien

RHJG

New member
Bez reklam
CYT: jeśli taka wada nie występuje przy oglądaniu filmow z usb czy internetu to imo to kwestia ustawien[/QUOTE]
Ciężko tak gdybać-na odległość jeśli faktycznie nie występuje to telewizor jest OK.Gdzieś tu było na forum,że z dekoderem Vectry i jakieś innej kablówki są takie problemy ze smużeniem.klient wymieniał kilka dekoderów Vectry, mimo zapewnień,że są ok.Ja sprawdziłbym dokładnie ustawienia
dekodera(rozdzielczość itd..)Martwi mnie co innego,dlaczego wieczorem wychodzi ta wada jezeli dobrze przeczytałem,czyżby spadki napięcia?Jest jeszcze jedno wyjście,pożyczyć jakiś inny TV i podłączyć go wieczorem do dekodera.

bezsilna

New member
Zapomniałam dodać, że kiedy serwis Samsunga zabrał mi telewizor to zostawili mi zastępczy. Starszy model i w tym obraz jest dobry. Nie ma smużenia.

voodoopeople

New member
CYT: ... Martwi mnie co innego,dlaczego wieczorem wychodzi ta wada jezeli dobrze przeczytałem,czyżby spadki napięcia? ....

sąsiad wraca i podłącza wiertarkę :D A tak serio - to raczej zakłócenia a nie spadek napięcia. Podobną sytuacje miałem kiedyś (zakłócenia w tv) jak na tym samym obwodzie miałem podpięty Telewizor i voip (zasilacz). Po zmianie na inny obwód (gniazdko w innym pokoju) problem ustąpił. Warto dla bezpieczeństwa też TV podłączyć przez jakąś listwę z filtrem przeciw zakłóceniowym.

danielo007

New member
Gdy oglądamy TV wieczorem przy sztucznym świetle albo w ogóle wyłączonym oświetleniu wtedy bardziej widać wszelkie niedoskonałości obrazu/matrycy. Dzienne jasne światło w pewnym stopniu je maskuje. Dlatego tak trudno min. przetestować tv w markecie. Jest tam po prostu za jasno. Aczkolwiek w niektórych marketach mają specjalne miejsca gdzie eksponują TV i panuje tam prawie półmrok.

Rozumiem że to kablówka cyfrowa. Dekoder podłączony do HDMI?

mercleb

New member
Uważam że problem tkwi w ustawieniach tv bo nie sądzę żeby kablowka miala tak denny obraz. A może coś przestawialas w ustawieniach obrazu? Ostrość, kontrast,balans bieli itp?
A ja powiem tak, mam Vectre HD i wiem, że od nich obraz potrafi być beznadziejny. Mam serię D i raz zauważyłem taki efekt, podczas skoków narciarskich, ale Vectra potrafi puszczać syf, często obraz w HD nie jest lepszy od np SD z satelity.

Do góry