Smużenie w Grach

motobartcompany

New member
Posiadam 46 calowy telewizor LCD Sony V2500.

Kilka dni temu kupiłem xboxa 360 Elite , zauważyłem że telewizor nie wyrabia w grach, tam gdzie jest odcień czarości lub buraczkowy kolor jest to najwiecej widoczne.

W takich grach jak Fear, rainbow six vegas efekt smużenia jest taki że odechciewa się grac:???:

Co ciekawe przy cyfrowym polsacie, DVD smużenia nie ma lub jest to prawie nie widoczne.

Telewizor z xboxem 360 jest podłaczony poprzez markowy kabel HDMI, próbowałem też różnych ustawień w telewizorze ( bez efektu)
Krótko mówiąc Sony V2500 zupełnie nie nadaje się dla gracza. Chyba, że podziwia się obraz w stop klatce.

Czy w kwocie 5500 zł istnieje telwizor który nie będzie smużył w grach? musi być minimum 42 cale

Dzisiaj postaram się nakręcić Filmik tego zjawiska, 8 ms w tym Tv to chyba jedynie bełkot marketingowy...

Czy ktoś mógł by wytłumaczyć czemu telewizor smuży w grach, a w filmach już nie? i dlaczego najbardziej to widać przy szarych kolorach ?

Ostatnia edycja:

ortax360

New member
Witam

Niestety ,ale Sony v2500, d3000 zaciaga gdzies juz to pisałem .

Jest to normalne przy matrycy S-pva .

Obecnie mam 46v2500 i 40d3000 i obydwa zaciagają przy ciemnym kol.

Najbardziej jest to widzoczne własnie na grach CIEMNYCH ., ale na filmach tez.
Pisałem o tym w watku o d3000.

Jest taki 1 rodzynek w lcd zaciagaie nie wystepuje -0- Panasonic 32lx70,700- MATRYCA IPS -ale ma gorsza czern .

W pozostałych lcd Sharp,Samsung,Sony nawet seria X, itd Zaciaganie wystepuje w mniejszym lub wiekszym stopniu . Wine ponosi Sama matryca .nie elektronika.

Trzeba niestety sie przyzwyczaic.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

motobartcompany

New member
Dzieki ortax360 za szybką odpowiedź, wiem że jesteś fachowcem w tej dziedzinie i przechodziłeś ze mną przez nie jeden TV;)

Sprubuje się przyzwyczaić ale nie będzie łatwo...
poniżej link do filmiku.

http://pl.youtube.com/watch?v=SS5sl3tHL7E

najwiecej to widać jak koła samochodu zachodzą na karoserie, rogi obrazu zachodzą na ściane, w forzie 2 spojler zostawia smuge.

Ostatnia edycja:

ortax360

New member
Jest pewnien sposob - zdaje egzamin na PS3 - w grach tak ciemnych jak np: The Darkn. ustawiamy kontrast na 100% , gama na wysokie i dynamiczny kontrast - wysoki - korekta czerni na minimum.

Jasnosc na 55 - . Tryb obrazu na włąsny.

Obraz daje po oczach ale efekt jest zadawalajacy .

Na PS3 pomaga .
Na X360 jeszcze nie sprawdzałem .

Pozdrawiam

ortax360

New member
OJ na tym filmiku wyglada to strasznie - U mnie az tak strasznie to nie wyglada . Sprawdze na X360 . Bo na PS3 na pewno nie wystepuje w takim stopniu.

Pozdrawiam .

motobartcompany

New member
Też jestem w szoku, szkoda że nie mam teraz ps3 żeby sprawdzić, ale bawiłem się soniaczem na tym telewizorze ( motorstorm, Resistance ) i nie zauwazyłem żeby aż tak smużył

Jak możesz sprawdz PGR 3, czy tak samo smuzy jak u mnie, może z moim telewizorem jest coś nie tak? bo chyba to nie wina xboxa...

ortax360

New member
To samo co u ciebie .

Przy szybkim obrocie kamery obraz strasznie sie rozmywa i zaciaga .PGR.

Na ps3 EFEKT JEST ZNACZNIE MNIEJSZY .

Sprawdziłem tez na d3000 i tu przy właczonym ukadzie 100hz jest lepiej .

Wiele zalezy tez od gry sprawdz Rodge racer tam nic takiegi nie wystepuje.

Pozdrawiam

motobartcompany

New member
Pobawiłem się ustawieniami, tak jak napisałeś i jest 50 % lepiej. Tylko obraz zrobił się jak mydło. Zauważyłem że najwiekszy wpływ na smużenie ma opcja korekta czerni, miałem ją ustawioną na max. przy wyłączonej smużenie jest 50% mniejsze, jednak obraz traci na głębi.

Myśle, że na ps3 mniej smuży bo karta nvidia daje inny obraz, na ps3 kolory są bardziej stonowane i naturalne. wiec nie ma tak mocnych kontrastujących ze sobą kolorów.

ortax360

New member
Ostrosc ustaw na 18 . podswietlenie lampy na 5-8.

Korekta czerni - włąsnie wyłaczona lub na min .

Zywy kolor wyłaczony . Poeksperymentuj z ustawieniami . Zmien kabel HDMI na Component.

Sciagnołem demo Sega rally i jest OK . nic nie zaciaga no prawie .
Pozdarwiam

Ostatnia edycja:
Do góry