Smart TV FHD 40"-43" `1500-2000zł bez 4K/Curved/3D

methodini

New member
Smart TV FHD 40"-43" za 1500-2000zł bez 4K/Curved/3D

Jaki jest obecnie najlepszy wybór jeżeli chodzi o telewizor w przedziale 40-43 cali ? Głownie chodzi o niezawodność, jak najlepszy oczywiście jakościowo obraz i prawdziwe 100Hz na matrycy. No i tak żeby się mieścił w tych przedziałach cenowych. Na zakrzywieniu czy 4K mi nie zależy bo wiem, że musiałbym wydać dużo więcej i wziąć większy ekran na co mi nie pozwala obecnie metraż pokoju.
Na TV będę oglądał często filmy oraz mecze z USB, oraz grał od czasu do czasu na PS4. Jeżeli można dostać coś w fajnej cenie spełniające te wymogi to było by super.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
TV ma mieć 40 cali - ewentualnie 43, ale nie więcej.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
1.8 metra
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Głównie ja sam.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Tak i tak, zależy czy oglądam film czy zerkam od czasu czasu na tv.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Z boku telewizora od strony wschodniej, także problemu ze słońcem nie ma.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Smart TV, który sprawnie działa. Dostęp do aplikacji typu Netflix, HBO GO, YT... Matryce 100Hz, przynajmniej 2x HDMI i 2xUSB
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
HDMI. Dekoder kablówki INEA.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora?
Dekoder oraz Play Station 4.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?
Najczęściej 3-4h max. W dni wolne od pracy może być 2 x więcej.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
Tak.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Filmy, Sport, Kanały informacyjne.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Jako opcja dodatkowa ok może być, ale internet głównie na komputerze, bardziej zależy na aplikacjach streamujących video.
15. Czy zamierzasz grać w gry?
Tak owszem, na konsoli PS4.
16. Preferencje co do marki?
Samsung, LG, Panasonic...
17. Preferencje co do wielkości?
40 cali, ewentualnie 43. Maksymalnie 95-96 cm szerokości.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Pikseloza, słaba "szara" czerń, clouding, mulenie w menu/aplikacjach.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Więcej wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Maksymalnie 2000zł, chociaż nie ukrywam, że szukam najlepszego wyboru w stosunku jakośś do ceny - gdyby dało radę dorwać bardzo solidny model w korzystnej cenie to jak najbardziej.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?
Myślę, że co parę lat.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?
Fajnie jakby były.
23. Czy telewizor ma mieć 3D?
Nie zależy mi na 3D, ale jeżeli będzie miał i nadal będzie dobry jakościowo to ok czemu nie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z bardzo dobrych masz:
- Thomson 43UC64 za 1999 zł
- TCL 43P60 za 1950 zł
- Philips 43PUS6101 za 1899 zł
Jak się zalogujesz w Klubie Hdtv - masz jeszcze kalibrację gratis.

methodini

New member
Tak biorę pod uwagę tego Philipsa i TCL, a z tych preferowanych marek co podałem typu lg, samsung czy panas nie ma nic fajnego obecnie, czy tak niby mocno odstają gatunkowo od tych podanych przez Ciebie, że nie warto ich brać ? Brałem pod uwagę jeszcze LG 43LH615V/630V (promo teraz za 1799 w euro) czy Samsung 40j6240 / 40j6200 (1499 teraz w Euro).
Jak wypadają na tle tych co podałeś i czym przy okazji różni się Philips PUS6101 od 6201 -ambilightem ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Panasonic ma tylko 40" - więc za mały.
TCL ma jako jedyny kontrast 7900 :1 , daje extra czerń i głębię obrazu.
I sprawdź ile ma pozytywnych opinii.

Te modele Philipsa nie mają ambilightu.

Ostatnia edycja:

methodini

New member
Panasonic ma tylko 40" - więc za mały.
TCL ma jako jedyny kontrast 7900 :1 , daje extra czerń i głębię obrazu.
I sprawdź ile ma pozytywnych opinii.

Te modele Philipsa nie mają ambilightu.

Ten TCL oczywiście mi się podoba jeżeli chodzi o parametry i nie tylko (wygląd też daje rade) ale chyba trochę ciężko ma z dostępnością w sklepach - mimo tego biorę go mocno pod uwagę.

A jeżeli chodzi o ustabilizowane już marki, to który będzie dawał lepszy obraz .. ten Samsung UE40j6240 (ewentualnie EU40JU6440) - czy Philips PUS436101/6201. W tym samsungu ponoć jest jeszcze matryca 100Hz a w Philipsie chyba już nie. Ogólnie chodzi mi o takie codzienne użytkowanie włączając w to oglądanie kablówki, granie w PS4, korzystanie z materiałów w USB, i który będzie dawał lepszy jakościowo obraz. W Philipsie jest 4K i fajnie, ale właśnie nie wiem - czy jak się dostanie taniej TV z 4K to czy na oglądaniu materiałów dvb-c nie działa to jakoś w drugą stronę z tym skalowaniem? Czy wtedy obraz jest lepszy, czy zostaje na takim samym poziomie jakbym miał samo FHD, czy też na kanałach wypada gorzej niż by było samo FHD. Bo jeżeli tak samo lub lepiej to wiadomo, że warto wziąć coś z 4K jeżeli jest opcja w danej cenie.

PS. A ten PUS6201 ma Ambilight.
http://www.philips.pl/c-p/43PUS6201...ystemem-ambilight-i-technologia-pixel-plus-hd

Ostatnia edycja:
Do góry