SMART TV dlaczego nie ANDROID???

Fenix121

New member
Witam nie wiem czy dobry temat jeżeli nie proszę o przeniesienie.

Jak w temacie dlaczego w telewizorach jest SMART TV a nie wsadzają ANDROIDA ???

Pisze moje subiektywne opinie po korzystaniu z SAMSUNGA ES7000S

Przecież już w telewizory wsadzają 2 rdzenie a SMART TV Tego nie wykorzystuje przeglądanie stron jak dla mnie porażka klatkowanie a strony z dużą ilością reklam nierealne aplikacji bardzo mało chociaż ostatnio "Angry Birds" zdziwił mnie z płynnością działania względem przeglądarki internetowej, ogólnie SMART TV działa za wolno gdzie na pokładzie mamy 2 rdzeniowy procesor.
Moim zdaniem jak byśmy mieli do dyspozycji ANDROIDA to wszystko by działało o wiele płynniej, fajniejsze efekty, gotowych masę aplikacji i sensowne gry a nie to co jest w SMART TV.

Wiele osób powie ze SMART TV jest bajerem i bez tego obejdziemy się ale jak już mamy SMART TV to dlaczego nie ANDROID w końcu na uruchomienie SMART TV trzeba sporo czekać.

Dla ciekawych znalazłem coś takiego "Cabletech Smart TV Android Dongle".
- Główny chipset: Cortex-A5 Telechip TCC8925;
- Częstotliwość procesora: 1GHz;
- RAM: DDR III 512MB
- Pamięć: NAND Flash 4GB
- Pamięć zewnętrzna: karta micro SD lub pamięć USB
- System: Android 4.0 (Ice-cream Sandwitch)

Krzysiek1024

New member
Firma produkująca TV woli wsadzić swój soft, przecież za androida nie będzie odpowiadać, trudno byłoby nad nim zapanować, przecież to opensource'owy system otwarty dla społeczności. Ale nie jest tak, źle, teraz na pokład trafia coraz to lepszy soft, takie firmy jak Samsung, Lg, Sony, Philips ciągle udoskonalają swoje produkty.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Bo tu idzie gra o wielką kasę. Jakbyś wyprodukował jakieś urządzenie i miałbys możliwość wsadzić do niego swój soft, to wolałbyś zamiast tego włożyć do niego Androida i dzielić się zyskiem z każdego sprzedanego urządzenia z firmą Google?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dziś testowałem Dongla z Androidem .Teraz każdy telewizor będzie z Androidem. Rewelacja, wszystko działa bez zarzutu.
Teraz mam w telewizor Sharpa z Androidem.
Wszystko jest po Polsku. Sterowane z pilota.
Jutro opiszę wszystko w szczegółach.

Fenix121

New member
Sharpa z wbudowanym androidem czy z donglem??? Mam Nadzieje że samsung dzięki Smart Evolution Kit wprowadzi androida.

PeteShadow tak tylko zauważ że deweloperzy nie bardzo zainteresowali się smartem i nie piszą aplikacji pod nich a samsung jak wprowadził by androida to i tak ma sklep z aplikacjami i z niego czerpał by zyski jak na razie w smart masz darmowe aplikacje to jaki ma zysk???

PeteShadow

New member
Bez reklam
PeteShadow tak tylko zauważ że deweloperzy nie bardzo zainteresowali się smartem i nie piszą aplikacji pod nich a samsung jak wprowadził by androida to i tak ma sklep z aplikacjami i z niego czerpał by zyski jak na razie w smart masz darmowe aplikacje to jaki ma zysk???
Zysk maja taki, że nie płacą kroci za licencję na każdy wyprodukowany TV. Z drugiej strony, wsadzenie Androida mimo tych kosztów mogłoby bardzo korzystnie wpłynąć na sprzedaż, co w konsekwencji powinno zwrócić poniesione koszty oraz zwiększyć zyski, ale to tylko gdybanie.

Fenix121

New member
Trochę poczytałem i najprawdopodobniej w 2013 roku poprzez Evolution Kit Samsung wprowadzi system bada OS z czego nie jestem zbytnio zadowolony wystarczy poczytać trochę o tym systemie wolał bym androida ale jak poprzednik napisał zbyt dużo się płaci za licencje na Androida a Bada os jest autorskim systemem Samsunga

matek451

New member

deywies

New member
Bez reklam
Zysk maja taki, że nie płacą kroci za licencję na każdy wyprodukowany TV.

Nie martwcie się. Android w TV to kwestia czasu.
Z tego co wiem to już w przyszłej serii top modelów samsunga i lg będzie dostępny.

Z tego co wiem Android jest na licencji GPL, czyli producent NIE płaci żadnej licencji (może go wgrywać za free)

matek451

New member
Sorry. W zestawie MK808 jest przejściówka mini USB OTG ,ale po zajęciu tych dwóch USB nie ma gdzie podłączyć zewnętrznej klawiatury WiFi . co ogranicza funkcjonalność.

androidkrok

New member
Mk809ii +rc11

Polecam zestaw MK809II i Measy RC11, urządzenie działa naprawdę wyśmienicie.

Do MK809ii podlaczylem kamerę internetową Logitech C210 i 2TB dysk zewnętrzny seagate (3.5" z zasilaniem zewnętrznym) i wszystko działa bez zarzutu. Urządzenie radzi sobie z filmami w FullHD, odtwarzaniem muzyki i zdjęć więc świetnie stworzy w domu centrum multimedialne. Do tego jeszcze Skype i 700 000 aplikacji z Play Store.

Myślę że przy wyborze urządzenia warto zwrócić w szczególności uwagę na pamięć ram (minimum 1gb) i procesor (dobrze by był 2-rdzeniowy)

Z ciekawostek poleciłbym wam aplikację Photo Album Live Wallpaper z Play Store która pozwoli wam na wyświetlanie na bierząco zdjęć na ekranie głównym. Do tego jeszcze jakaś muzyka i miodzio.

Filmik na youtube pokazujący jak to wszytko działa: youtu.be /SKOdIfaR7H4]
[Poradnik Android] Krok 8. Tworzymy centrum multimedialne (MK809ii + RC11)

Pozdrawiam, Przemek

andreas2012

New member
gdyż Samsung potajemnie marzy o swoim systemie operacyjnym a jako ze wciąż jest daleko za hamerykanami w tyle to efektem mamy tak slabe smartv, bada itzen to sa wybryki które promuje w smartphonach Samsung i wciąż ma nadzieje ze uda mu się kiedyś stworzyć system operacyjny, smarttv tez usilnie promuje bo ma nadzieje ze jeśli nie w smartphonach to chociaż w tv odniesie sukces jeśli chodzi o oprogramowanie, niestety jeszcze dluga droga przed Samsungiem bo slabo im wychodzą te systemu operacyjne,

i dlatego nie ma androida, lg i ich klika (wraz z philipsem panasonikiem - tez walcza ze wspólnym systemem operacyjnym tez im się marzy system operacyjny każdy by chciał system operacyjny bo to swietny zysk a minimalne koszty produkcji ale wciąż hamerykanom tylko wychodzą systemy operacyjne ale japonce postanowily na spolke z koreancami ze stworzą swój system)

i dlatego nie ma androida...

ps. na dzień dzisiejszy szkoda kasy na to pseudosmarttv, lepiej podlaczyc dongla albo macmini albo smartphona po hdmi a tv kupic bez smarttv

Do góry