Słuchawki do ps3 itp
Ponieważ jest to mój pierwszy post: witam wszystkich serdecznie
Chciałbym Was prosić o pomoc
Mam małą zagwozdkę a zarazem problem z doborem/podłączeniem słuchawek, które planuję zakupić. Po przeczytaniu sporo testów, opinii dalej się waham. Próg cenowy to max 700zł, choć im mniej tym lepiej
Słuchawki chcę kupić raz a dobrze, tzn już na kilka dobrych lat. Będą użytkowane w 90% do grania na PS3/PC natomiast reszta to filmy, muza. Chciałbym, aby były z mikrofonem lecz nie jest to konieczne. Natomiast ważnym jest, aby były najlepiej bezprzewodowe. Na obecną chwilę będą podłączone do PS3/PC ewentualnie do TV/monitor, za rok również do kina domowego. Mam 3 typy, w kolejności, od których mi najbardziej zależy:
1. Sennheiser RS 170 - cena 650zł. Firma znana, ceniona, słuchawki z wyższej półki przeznaczenia raczej ogólnego. Zaletą jest iż są bezprzewodowe z transmisją dźwięku cyfrową. Nie mogę znaleźć info co do systemu audio czy jest to 5.1 itp? W opiniach i testach bardzo dobrze wypadają, świetny zasięg. Wady: brak mikrofonu (jakoś przełknę, ostatecznie wspomogę się kamerką EYE), no i problem z ich podłączeniem do PS3, mają wyjście RCA i wejście jack 3.5mm. Jednym z wyjść jest prawdopodobnie zakup czegoś takiego:
Konwerter optyczny - wejście Toslink - wyjście RCA (S/PDIF)
pytanie czy to zadziała oraz czy nie stracę jednak na jakości dźwięku?
Innym sposobem byłaby chyba możliwość podłączenia poprzez jack 3.5mm do pc/tv/monitora, ale nie wiem jak również z jakością dźwięku by było? No i kolejny koszt przejściówki za 50zł
2. Logitech wireless gaming headset F540: za 650zł
Mają prawie wszystko co mnie interesuje, czyli wg opisu bezpośrednie podłączenie do PS3 (choć nigdzie w specyfikacji nie ma wzmianki o wejściu optycznym a jedynie o RCA i usb do rozmów...), mają mikrofon, są bezprzewodowe. Wadą jest to, iż nie mogę znaleźć info o systemie stereo (5.1?), bardzo mało opinii/testów zatem jak z jakością dźwięku, tu boję się, iż się rozczaruję, że może być podobnie jak z dedykowanymi Sony headset...
3. Słuchawki często polecane, mianowicie Sharkoon X-tatic digital 5.1 headset za 500zł
Sporo dobrych opinii (choć nie wszystkie...), podłączanie bezpośrednio do PS3, wyjścia do podłączenia tv/pc/kina, mikrofon, surround 5.1 - widać konkret. Jedyna dla mnie duża wada, są przewodowe
Poza tym firma wg mnie nie znana, mało popularna.
Czy ktoś byłby w stanie rozwiać lub podsunąć jakiś pomysł co do wyboru, jak również podłączania wszystkiego "ustrojstwa" do w/w odbiorników?
Pięknie dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam