składanie telewizorów - T650QVD01.1

kd222

New member
Witam,

Co myślicie o składaniu telewizorów i o matrycy: T650QVD01.1?
Na jednym z portali ogłoszeniowych znalazłem firmę, która z różnych matryc po dodaniu swojej elektroniki tworzy własne telewizory. Z tego co mówią, to jakością odpowiadają topowym modelom dużych producentów za połowę ich ceny. Np. telewizor uhd 65 cali oparty na matrycy T650QVD01.1
z pełną elektroniką (wifi, smart tv etc.) kosztuje u nich 5.500 zł.

Czy ktoś się orientuje jaka może być jakość takich telewizorów i czy taka matryca jest faktycznie używana w topowych telewizorach? Na co zwracać uwagę i jak zweryfikować wiarygodność takiej firmy?
Dodam, że dają tylko 12 miesięcy gwarancji co już po części może pewne rzeczy sugerować.

pozdr.

lavgz

New member
olx.pl/oferta/samsung-65-cali-telewizor-CID99-IDdP4Gz.html

Matryce 120Hz, UHD.

przyznam, oferta ciekawa - ale jak z wykonaniem..?

Ostatnia edycja:

barburian

New member
Bez reklam
Manufacturer: T650QVD01.1
Part Number: AUO
Size: 65"
Type of Display: LCD
Brightness: 450 cd/m2 (Typ.)
Contrast Ratio: 4000 : 1 (Typ.) (Transmissive)
Resolution: 3840 x 2160 (UHD)
Aspect Ratio: 16:9 (H:V)
Operating Temperature: 0 to 50 Degrees Celcius
Storage Temperature: Negative 20 to 60 Degrees Celcius
Cena : 670$

kd222

New member
dokładnie chodzi o ten link z olx co wstawiono powyżej.

Czy ktoś wie w których telewizorach takie matryce są wykorzystywane?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Cena 5.5k złociszy, czy to jest okazja za TV składany w "garażu"? Bez żadnego wsparcia producenta, softu, firmwaru, gdzie do matrycy pewnie podpięta będzie elektronika do andka i że niby będzie to TV za 10k, sama matryca to nie wszystko. Słabo to widzę za tą kasę. 3k-4k jeszcze może tak za 65" ale 5.5k?

Biorąc inny model matrycy 55" LTA550HQ19 za 160$ chcą za gotowy TV 3.5k.

Ostatnia edycja:

kd222

New member
To jeśli dobrze rozumiem sama matryca jest jak najbardziej ok? A jaki oni soft mogą tam dodawać i elektronikę, w czym ona może nie spełniać swojej roli? Domyślam się, że nie będzie tam żadnych aktualizacji itp. ale czy warto za to płacić 2x więcej? Znasz jakiś tv oparty na tej matrycy?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Z szacunkiem, najwięcej płacisz za montaż i to w krotności, sama matryca kosztuje grosze do wyjściowej ceny TV. Równie dobrze (dokładając zasilanie) tą matryce przy średniej znajomości elektroniki możesz podpiąć do raspberry pi 2 (za 210 zł) i też będzie Tobie to-to działać, mając wew przekonanie, że masz Samsunga z serii 9x00.

kd222

New member
Czyli jednym słowem nie warto. A znacie jakiś tv gdzie jest ta matryca? Jaka musi być tam elektronika, aby to w ogóle miało ręce i nogi?

M

mkarczewski

Guest
Chyba nie do końca (a raczej: nie zawsze) nie warto. Zależy czego oczekujesz, jaką konfigurację sprzętu masz lub chcesz docelowo zbudować. Np. ja na dobrą sprawę potrzebuję monitora z 4 HDMI - SMART, tuner, głośniki są zupełnie nieistotne, bo to mam z zewnętrznych urządzeń i, gdybym chciał uzyskać porównywalną jakość z TV, to bym zbankrutował ;-(

Sama koncepcja zbudowania TV pod moje zachcianki bardzo mi się podoba: bardzo dobra matryca, wysokiej jakości blok zasilania, elektronika dobierana i montowana pod konkretny projekt, wszystko pięknie ekranowane. Pewnie gdybym się na tym znał lub miał znajomych elektroników, to bym w to poszedł.

Abstrahując od powyższych rozważań, ten konkretny projekt wydaje mi się mało interesujący - ktoś ściąga komponenty z AliExpress, lutuje lutownicą z dyskontu, dorzuca 500% marży et voila! Ale to tylko moje skromne zdanie ;-)

oszołom

New member
polaczki

Hej.
Uśmiałem się.....czytając temat post po poście, widzę prawdziwych polaków z krwi i kości.
Cytuję:
Eeee...ale szajs, taniocha,gówno warte, części z Chin itp.
No pewnie najłatwiej "spuścić wodę" - wszystko co nie moje to złe, słabe i beznadziejnie głupie.
Piękny polski tok rozumowania.Chyba już nasza specjalność - krytyka na miejscu no.1

Najlepsze jest to, że nikt z szanownych odpowiadaczy nawet nie powąchał tematu, nie przekonał się i nie dotknął produktu...ale co tam przecież wszystko jasne.
Takim podejściem to My w tym kraju daleko nie zajedziemy (w ten sposób dlatego zajdą tylko największe cwaniaczki, a dla pospólstwa zostanie hejt...).

ie wiem czego ten człowiek z dobrym pomysłem (lub grupa ludzi) oczekuje. Może to i szybki biznes, napchać szajsu ile się da a jak rynek się obudzi to znikam, tak może być.

Może być też tak że ktoś ma dobry pomysł i jest na początku drogi życiowego biznesu. Chce sprzedawać dobry produkt w adekwatnej cenie, w dzisiejszych czasach marketing i pomysł to pół sukcesu. Druga połowa to sam produkt - musi się obronić zawsze jest jedna zależność cena/jakość.

Przypomina mi sie tutaj fabryka koło Leszna w Wlkp., na początku facet miał pomysł, będę robił małe samoloty. Wszyscy się śmiali "puknij się Pan w głowę". Teraz, same sukcesy, na targach lotniczych ogromne zainteresowanie, nowe kontrakty itd itp. Czy facet produkuje samolot od Ado Z?, nie silnik markowy, avionika markowa, reszta (czyli buda, skrzydła itp) już jego. jakby to powiedział klasyk "moszna?" - MOSZNA!!!:lol:

Ok. wystarczy tych wypocin.

Na koniec tylko dodam, że elektronika z CHRL jest już równie dobra jakościowo, a często lepsza od super markowych produktów. Problemem jest gwarancja, chociaż to się bardzo zmienia bo powstają tzw. HUBY na całym świecie w tym w Europie. Ale klient zawsze ma wybór...uroki pseudo demokracji.

kd222

New member
A może są tu jacyś fachowcy z dziedziny elektroniki i mogą powiedzieć co myślą o takim składaniu telewizorów i czy ich zakup ma sens, czy ryzyko jest wielkie / niewielkie? co do gwarancji to od samego początku wiemy, że wygląda to kiepsko (inna sprawa, że piszą o 12 miesiącach, ale dotyczy to tylko gwarancji; z kolei rękojmia, która też nas zabezpiecza w tym przypadku, daje nam 2 lata i tego sprzedawca nie może nam wyłączyć - oczywiście z zastrzeżeniem, że firma będzie nadal istniała;)

kd222

New member
Nadal chciałbym poznać opinię fachowców co o czymś takim myślą. Z tego co widzę to współczesny tv wygląda w ten sposób, że jest matryca i do niej z tyłu podpięta jest elektronika. W teorii to wszystko wygląda dość prosto, ale czy faktycznie tak to można "samemu" tanio zrobić i uzyskać podobny efekt jak ten w znacznie droższych telewizorach firmowych?

slawko_23

New member
Bez reklam
A jak matryca się zakurzy? Co wtedy? Przyjeżdża serwis i czyści? Wymiana? Tak się dzieje z tv marki na której opiera się to ogłoszenie. Mam obawę, że nie, że wtedy to oni spuszczją problem. Stąd wynika brak zaufania i obawy co do takiego rozwiązania.

slawko_23

New member
Bez reklam
Nadal chciałbym poznać opinię fachowców co o czymś takim myślą. Z tego co widzę to współczesny tv wygląda w ten sposób, że jest matryca i do niej z tyłu podpięta jest elektronika. W teorii to wszystko wygląda dość prosto, ale czy faktycznie tak to można "samemu" tanio zrobić i uzyskać podobny efekt jak ten w znacznie droższych telewizorach firmowych?
Tak w teorii proste, ale jest jeszcze know-how, bo skąd niby masz mieć lepsze rozwiązania niż oferuje znany producent? A skąd wiesz jak to wszytko dobrać, żeby się be paliło, iskrzyło? Gdzie znak CE?
Na pewnym forum odnośnie LPG, facet wyliczył sobie, że z części na allegro można złożyć instalacje za 1200 zł, a w warsztacie chcą od niego 2000. I chciał znaleźć kogoś kto za przysłowiową flaszkę włoży mu to do auta, ale tak żeby działało, no i papiery i pieczątki odpowiednie miał.

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
sam pomysł jest bardzo ciekawy.Nie raz juz pisałem że ten kto wymyśli telewizory modułowe będzie zgarniał grube pieniądze z rynku.A tu mamy bardzo podobna koncepcje czyli dobra matryca plus elektronika indywidualnie pod klienta.Nie kazdy potrzebuje 3D,smartów i innych ficzerów
Oczywiście sam bym takiego tv nie kupił.ale dla kogoś kto ma pojecie i wie czego chce to czemu nie

Do góry