Sieć DLNA w domu - zakup routera

Mikord

New member
Witam

Chcę stworzyć w domu sieć z opcją DLNA (serwer multimediów).
Posiadane urządzenia: komputer stacjonarny, TV Philips 46pfl5007k_12.
Potrzebuje pomocy, porady, co do kupna routera, który miałby obsługę DLNA, miał funkcje modemu, antenę oraz był nie drogi. Myślałem o kwocie do 200 zł. W sklepach przejrzałem urządzenia do 200 zł, ale w specyfikacji nic nie było na temat obsługi DLNA. Przeszukałem parę for, ale to, co proponowani to ceny routerów zaczynały się od 300 zł. Czy są jakieś urządzenia, które spełniałyby moje wymagania i kosztowały do 200 zł?

Mikord

New member
TP-Link TD-W8968 bardzo fajny sprzęt. A co z DLNA? Jest to ujęte w
Współdzielenie portów USB Współdzielenie dysku, obsługa serwera FTP/serwera mediów/serwera drukarek
?
DLNA jest tu realizowane przez podłączenie dysku przez USB? A zasoby dysku komputera stacjonarnego będą widziane przez TV?

NOWY ROUTER DGT VDSL2 BCM SKLEP WWA (3433920211) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ma USB, do którego można podłączyć dysk, obsługuje VDSL2, ADSL2+, ADSL2, G.LITE, G.DMT czyli neo/netia od 1 do 80 mb
Z instrukcji:

4.5.4.15
Strona „Ustawienia serwera multimediów”
Strona Ustawienia serwera multimediów służy do włączania i wyłączania serwera multimediów.
W przypadku wcześniejszego zalogowania się użytkownika do interfejsu administratora, w sposób opisany w p. 4.5.1, do otwarcia tej strony wystarczy wybranie z menu pozycji Zaawansowane/DLNA (1 na rys. 4-93).

http://www.dgt.pl/download_attachment.php?f=pl.attachment_83700357850c783b343c49.pdf

Mikord

New member
Może powiem o co mi chodzi przede wszystkim. Chodzi mi o to żeby zasoby komputera stacjonarnego były udostępniane dla TV (przede wszystkim filmy FUL HD 1080p) przez sieć Wi-Fi. Żeby router był na tyle szybki żeby wszystko chodziło płynnie. I net na TV chodził płynnie (bajki na youtubie).
Jak oszacować zasięg routera z anteną, biorąc pod uwagę przeszkody (ściany)?
A tak nawiasem DLNA nie jest przez producentów routerów jakoś specjalnie reklamowana - w specyfikacjach (tych tańszych routerów). W odróżnieniu ogólnie od producentów TV.

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Jeśli chcesz mieć serwer DLNA na komputerze, to nic router do tego nie ma. Router tylko musi zapewnić pewną minimalną przepustowość ethernet lub wifi ~50Mb/s. Jak koledzy wyżej pisali, możesz zakupić router z możliwością podpięcia pendrive/dysku pod usb i udostępniać media z wbudowanego w router serwera DLNA z pominięciem komputera.

zwierzak11

New member
jeżeli ktoś ci zaproponuje jakiś router do oglądania filmów full hd po wifi to niech sprecyzuje jaki max stream pójdzie po wifi bo u mnie połowa filmów tych cięższych nie chodzi płynnie po wifi ( > 20Mb/s) - kabla ciężko jest zastąpić routerem

Tsubasa

New member
Bez reklam
@zwierzak11, Napisz jaki masz router, karty sieciowe. Wygląda na 802.11g lub na bardzo duży ruch na 2,4GHz, wklej inSSIDer.

@brabo, mógłbyś pokazać jaką uzyskujesz prędkość przy kopiowaniu po Sambie na kartach sieciowych 1Gb/s i przy jakiej odległości.

brabo

Member
@brabo, mógłbyś pokazać jaką uzyskujesz prędkość przy kopiowaniu po Sambie na kartach sieciowych 1Gb/s i przy jakiej odległości.[/QUOTE]

@Tsubasa,z mila checia ,ale nie mam zielonego pojecia o czym piszesz:confused:,jestem laikiem w kompach ,programach ,windowsach ,linuxach,etc
moze cos latwiejszego;)

brabo

Member

Attachments

• Namnlös.jpg
    Namnlös.jpg
    31,4 KB · Wyś: 158
Do góry